Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ" – Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ


Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν, στην ουσία, ένας πόλεμος ανάμεσα στους Αχαιούς, Αργείους, Αιολείς και Δαναούς (Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) με τους Τρώες (Έλληνες της Μικράς Ασίας).
Ο πόλεμος αυτός, αν και στη μυθολογία φέρεται να έγινε για την Ωραία Ελένη, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο είδε το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης και αποθανατίστηκε στους αιώνες με το περίφημο Ομηρικό έπος, Ιλιάδα.
Γεγονός, όμως, είναι ότι δεν είναι απίθανο η αρπαγή της Ωραίας Ελένης να αποτελεί ιστορικό γεγονός γιατί, αρκετά χρόνια μετά, ο Ευριπίδης στο έργο του «Ελένη» έρχεται να ανασκευάσει το μύθο, λέγοντάς μας πως ο Πάρις δεν έκλεψε την Ωραία Ελένη, αλλά το ομοίομά της.
Για πάρα πολλά χρόνια, πιστευόταν ότι οι Τρώες δεν ήταν Έλληνες, θεωρία που

καταρρίφθηκε τόσο από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και τη μελέτη των Ομηρικών επών, απ’ όπου βρίσκουμε κοινούς προγόνους και κοινά ήθη, έθιμα, γλώσσα και θρησκεία.
Έτσι, σήμερα είναι κοινώς παραδεκτό ότι Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
Οι Αχαιοί, θυσίασαν την «Ιφιγένεια», δηλαδή την Ισχύ του κοινού γένους. Παράβλεψαν το όμαιμον και εκστράτευσαν εναντίων των Τρώων.
Πιθανότερη αιτία του εμφυλίου αυτού πολέμου (κατά την γνώμη μου), ήταν ο έλεγχος των στενών του Ελλησπόντου που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα.
Το βίντεο είναι απόσπασμα από την ταινία «Ιφιγένεια», του Μιχάλη Κακογιάννη,
 από την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια Εν Αυλίδι" παραγωγής 1977.



http://enneaetifotos.blogspot.gr


Δείτε την ταινία εδώ




2 σχόλια :

  1. Ο Τρωϊκός πόλεμος αναμφισβήτητα ήταν ένας μεγάλος εμφύλιος πόλεμος. Το μαρτυρούν αυτό πάμπολλα στοιχεία, τα οποία θα ήταν πλεονασμός να αναφερθούν. Τα αποτελέσματά του ήταν καταστροφικά και διά τους δύο αντιμαχόμενους. Η Τροία γίνεται παρανάλωμα πυρός, πολλές πόλεις της συμμαχίας της εκπορθούνται και περιπίπτουν στον μαρασμό και στην αφάνεια. Και οι νικητές όμως δεν είχαν μικρότερο μερίδιο στις συμφορές: Μεγάλες απώλειες, διχασμοί, εσωτερικές στάσεις και εξεγέρσεις, δολοφονίες και αυτοεξορίες πολλών πρωταγωνιστών, συνέθεσαν το μετατρωϊκό σκηνικό στις εστίες των νικητών. Η Ελλάδα έμεινε διά πολλά χρόνια στην αφάνεια από τις συνέπειες αυτού του πολέμου.
    Όμως το Έθνος δεν πέθανε. Δεν θυσιάστηκε η Ιφιγένεια. Στην θέση της θυσιάστηκε η έλαφος. Πέθαναν και υπέφεραν χιλιάδες Έλληνες. Η Ιφιγένεια όμως διεσώθη από την θεά Άρτεμιν. Έτσι και το Ελληνικόν Έθνος διεσώθη από την Πρόνοια των Θεών. Οι διωγμένοι (νικητές και νικημένοι) Έλληνες, όπως και οι εις την Ελληνική κοιτίδα διαμείναντες, διαμόρφωσαν και εξημέρωσαν πάλι, με την παρουσία τους και τον πολιτισμό τους, τον μετέπειτα κόσμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπως και η Ιφιγένεια έγινε Ιέρεια της Θεάς στους άγριους Κόλχους!!!
    Είναι μία διαχρονική Ιστορία αυτή. Όσοι την κατανοούν, γνωρίζουν την κατάληξη και του παρόντος πολέμου. Αυτοί οι οποίοι δεν την αντιλαμβάνονται, ή αποθαρρύνονται, ή το χειρότερο ζητούν πάλι την θυσία της Ιφιγένειας….
    ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, δεν θυσιάστηκε η Ιφιγένεια, ποιος θεός Θα επιθυμούσε τον θάνατο της...; Η Ιφιγένεια όμως σπαράζει στην χώρα της Ταυρίδας για την διχόνοια των Ελλήνων, την αργή γενοκτονία τους, την υποταγής τους, σαν εκδιωγμένη από το ίδιο της το γένος. Η επιστροφή της προϋποθέτει την ενότητα και την ισχυρή βούληση των Ελλήνων σε έναν κοινό στόχο, ενάντια σε κάθε εχθρό. Όταν το κατορθώσουμε αυτό και ομονοήσουμε, τότε θα επιστρέψει όχι απλώς ως Ιφιγένεια αλλά και ως Ιφιάνασσα, Ισχυρή βασίλισσα του Γένους των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...