Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Οσμή σκανδάλων πίσω από την παράιτηση του πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'


Ου μοιχεύσεις και ου κλέψεις... Η παραβίαση αυτών των εντολών από ανθρώπους του Βατικανού οδήγησαν τον Πάπα στην παραίτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

Οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα βρίσκονται πίσω από την παραίτηση του Πάπα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Eπικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι ο Βενέδικτος Ιστ' αποφάσισε να παραιτηθεί ύστερα από τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας που τον πληροφόρησε για τις διαστάσεις των σεξουαλικών σκανδάλων και των σκανδάλων δωροδοκίας μέσα στο Βατικανό.
Τρεις καρδινάλιοι, περιλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού, κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, διαφθορά και ευνοιοκρατία που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα του Βατικανού στην αποκαλούμενη υπόθεση διαρροών VatiLeaks.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 φέρονται ότι παρέδωσαν στον Ποντίφικα δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους - σχεδόν 300 σελίδων - που περιείχαν «ακριβή χάρτη της απάτης και των πρωταγωνιστών της» στην Αγία Έδρα, αποκαλύπτει σήμερα η La Repubblica.
«Ήταν εκείνη την ημέρα, με αυτά τα έγγραφα στο γραφείο του, που ο Βενέδικτος έλαβε την απόφαση που εξέταζε για τόσο καιρό», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το γραφείο Τύπου του Βατικανού αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Ο Βενέδικτος εγκαταλείπει το αξίωμά του στις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής, το Βατικανό επιμένει ότι η απόφασή του - η πρώτη παραίτηση Πάπα εδώ και 600 χρόνια - οφείλεται στο προχωρημένο της ηλικίας του, και δεν συνδέεται με τα σκάνδαλα στο Βατικανό.
Οι πληροφορίες που έλαβε από τους καρδινάλιους «αφορούν όλες την παραβίαση της έκτης και της έβδομης εντολής», δήλωσε στην εφημερίδα άνδρας ο οποίος περιγράφεται ως «πολύ κοντινός» με τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι δύο εντολές είναι οι Ου μοιχεύσεις και Ου κλέψεις.
Οι καρδινάλιοι λέγεται ότι αποκάλυψαν ένα μυστικό δίκτυο ομοφυλοφίλων, τα μέλη του οποίου διοργάνωναν σεξουαλικές συνευρέσεις σε πολλούς χώρους στη Ρώμη και στην Πόλη του Βατικανού, και οι οποίοι είναι εύκολοι στόχοι εκβιασμού λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
Ανάμεσα σε εκείνους που αναφέρονται στην έκθεση είναι ο Μάρκο Σίμεον, διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου RAI, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε στο παρελθόν σε σχέση με μία από τις κυριότερες αποκαλύψεις του σκανδάλου VatiLeaks: το σχέδιο απομάκρυνσης από τη θέση του, του αρχιεπισκόπου Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, αναπληρωτή διοικητή του Βατικανού, ύστερα από τις προσπάθειές του να επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές υποθέσεις του Βατικανού.
Ο Σίμεον θεωρείται πολύ κοντά στον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο του Βατικανού, Ταρτσίσιο Μπερτόνε, που είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού.
Η μυστική έκθεση αναφέρεται επίσης στις ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR), την τράπεζα του Βατικανού, όπου την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος ύστερα από εννέα μήνες κατά τους οποίους η θέση ήταν κενή, έγραψε η La Repubblica χωρίς να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πάπας Βενέδικτος θα παραδώσει ο ίδιος τα εμπιστευτικά έγγραφα στον διάδοχό του με την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά «δυνατός, νέος και άγιος», ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...