Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο - σοκ για τη "διάσωση" της Κύπρου παρουσίασε η Κομισιόν



Haircut 50% στο χρέος και συρρίκνωση τραπεζών κατά 33% μία από τις τρεις ριζοσπαστικές λύσεις - Στο κενό οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι - Αντιδράσεις και φόβοι για νέο κύμα κρίσης 

Μια νέα, ριζοσπαστική, λύση για την οικονομική διάσωση της Κύπρου που θα αναγκάσει με απώλειες τους ανασφάλιστους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες και τους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της χώρας, φέρνει νέο εμπιστευτικό έγγραφο που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Η πρόταση, η οποία φέρεται να έχει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνει τρεις εναλλακτικές, ανάμεσα στις οποίες δραστική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, το έγγραφο είχε την επισήμανση «αυστηρά εμπιστευτικό» και διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο βασικές παράμετροι του σχεδίου ήταν haircut 50% στο κυπριακό χρέος και συρρίκνωση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι σχεδόν οκτώ φορές μεγαλύτερος από ό, τι η οικονομία του νησιού, περίπου κατά το ένα τρίτο έως το 2015. 


Αλλά οι συγγραφείς του σχεδίου προειδοποιούν τέτοια δραστικά μέτρα θα μπορούσε να ξαναρχίσουν έναν νέο κύκλο κρίσης στην ευρωζώνη, προοπτική που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. 


Η δεύτερη εναλλακτική που προσφέρει το σχέδιο είναι πιο μετριοπαθής και προβλέπει συμμετοχή των ομολογιούχων στη μείωση του χρέους, και μείωση του τραπεζικού κλάδου κατά το ήμισυ σε μία δεκαετία. Στα μέτρα θα περιλαμβάνεται η αύξηση του φόρου εισοδήματος εταιρειών στο 12,5% (από το σημερινό 10), και την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων του κεφαλαίου στο 28%. Επίσης, περιλαμβάνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε η Κύπρος από τη Ρωσία πέρσι. 


Η τρίτη επιλογή θα επιτρέψει στην Κύπρο να πωλήσει τις μετοχές που αποκτά στις προβληματικές τράπεζες της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε μία προσπάθεια για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτών. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν επί αυτού του σχεδίου μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες μέσα στον μήνα. 


Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι "οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν την επιλογή είναι σημαντικοί", συμπεριλαμβανομένων ενός νέου γύρου μετάδοσης της κρίσης στις αγορές της Ευρώπης, και την πρόωρη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της ΚύπρουΌμως, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να παράγει μια πιο βιώσιμη λύση για το χρέος της χώρας, μειώνοντας το μέγεθος της διάσωσης Κύπρος κατά δύο τρίτα - ήτοι από 16,7 δισ. ευρώ σε μόνο 5,5 δισ. ευρώ - με τη συμμετοχή περισσότερων ξένων καταθετών και των κατόχων ομολόγων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος στο 77% του ΑΕΠ, από 140% που θα το διαμόρφωνε το τρέχον πλήρες σχέδιο διάσωσης. 


Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή των καταθετών στη στήριξη της κάθε τράπεζας, με την φιλοσοφία ότι μερίδα εξ αυτών χρησιμοποίησαν την Κύπρο ως "φορολογικό παράδεισο". Έτσι, οι αντιδράσεις της Γερμανίας για τα κρούσματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα καμφθούν, συμπεριλαμβάνοντας και τέτοιου είδους καταθέτες. 


Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει σημαντικές αντιδράσεις από αξιωματούχους της ΕΕ. Η επιβολή απωλειών στους καταθέτες των τραπεζών και η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους παραμένουν επιλογές μη προτιμητέες, αναφέρουν. Ο κίνδυνος ενός μεγάλου bank run θα είναι τεράστιος με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αναφέρουν. Όμως, το έγγραφο καθιστά επίσης σαφές ότι και οι δύο επιλογές παραμένουν στο τραπέζι παρά τις δημόσιες δηλώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα ήταν "μοναδική" περίπτωσηαναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. 


Αν και η διάσωση της Κύπρου είναι μικρή σε σύγκριση με αυτές της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, έχει αποδειχθεί απροσδόκητα δύσκολη, διότι το μέγεθός της σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξησεί το χρέος σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση. 


Το σημείωμα αναφέρει επίσης ότι χωρίς καμία ανακούφιση στο χρέος, η διάσωση θα αυξήσει το χρέος της χώρας έως 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, στο τέλος του τριετούς προγράμματος. Αυτό θα καθιστούσε το χρέος το υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα. 

Πηγή: Βanking News

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...