Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην DW o πρόεδρος Ολ. Γκρίμσον


Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην DW o πρόεδρος Ολ. Γκρίμσον. Πιο απλό δεν γίνεται, τα λέει ο άνθρωπος στο βίντεο!
Ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν η Ισλανδία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς τα δεκάδες μνημόνια και την παρανοϊκή αφαίμαξη του λαού της.
Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον:
«Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν»  Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης». Πόσο νου θέλει αυτό; ή αυτό Το οικονομικό θαύμα του Wörgl
Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσεις τια τράπεζές της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη, πρέπει να χρεοκοπούν, όπως κάθε επιχείρηση. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο Ισλανδός πρόεδρος.
Που ακούστηκε ο λαός να πληρώνει, με την ψυχή του για την μη χρεωκοπία της COCA COLA ή της vodafon ή του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ π.χ. γιατί πληρώνει με την υγεία του, την αξιοπρέπεια του και την σύνταξη του, την ύπαρξη της Άλφα, Βήτα και Γάμα τράπεζας … Ποιό το όφελος από την μη χρεωκοπία των τραπεζών για τον συνταξιούχο τον εργάτη τον υπάλληλο ή το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι; Ας χρεοκοπήσουν αυτές (μαζί με τους ιδιοκτήτες τους) κι ας φτιάξουν άλλες αν είναι τόσο απαραίτητες ή ας φροντίσουν και για την μη χρεωκοπία του μικρού επιχειρηματία το ίδιο, όπως ορίζει η περιούσια πολυδιαφημισμένη Δημοκρατία ..και η Δικαιοσύνη που βρίσκεται;
«Στηρίξαμε το σύστημα πρόνοιας» Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο. Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα.
Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα πρόνοιας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος.

Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία: 
Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως «εγερτήριο κάλεσμα» για τους άλλους.
Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.
© Andreas Becker/Σταμάτης Ασημένιος και διασκευή
Πόσο πιο απλό να γίνει; Κάθε θυσία που κάνεις είναι για να υπάρχουν οι τράπεζες, σκέψου ποιοί τις έχουν για να γνωρίζεις ποιούς ταΐζεις, με τις περικοπές από την υγεία σου και την σύνταξη που έχεις ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ στο κράτος “δικαίου”
Στην σημερινή εποχή από την μια είναι πανεύκολο να δεις ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ καταφέρνουν να επιβιώνουν, για να μην μας παραμυθιάζουν και ταυτόχρονα από την άλλη να βλέπεις τα πρόβατα να εξακολουθούν να βελάζουν, αυτοπαραμυθιαζόμενα !!! Τι κάνεις; Ό,τι και πριν, ενημερώνεσαι από τις σωστές πηγές, ακολουθείς τους επιτυχημένους  !!! και γυρνάς την πλάτη στα παπαγαλάκια που απλώς μιμιδίζουν την αποτυχία και την κακομοιριά τους. Αν έχεις ΣΚΟΠΟ, ζεις με βάση την υλοποίηση του και δεν ανήκεις σε μαντριά!
Διαφορετικά, σκάσε και σκύψε …

http://www.terrapapers.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...