Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Άλλαξαν τον χάρτη της Αν. Μεσογείου σε μια εβδομάδα



Κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο… 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου 

Μέσα σε μία εβδομάδα ο χάρτης της νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε βίαια με την Κύπρο να μπαίνει όχι μόνο σε οικονομική αλλά και γεωπολιτική καραντίνα. 

Ο οικονομικός όλεθρος που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι με πρωτεργάτες βέβαια τους Γερμανούς, ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε αστραπιαία και έχει για την Κύπρο διαστάσεις ανυπολόγιστης καταστροφής. Στην πραγματικότητα η Κύπρος έχασε τα πάντα και όχι μόνο στην οικονομία της. 

Η ζημιά που υπέστη είναι πολύ μεγαλύτερη! 

Η Κύπρος έχασε όλα όσα πίστευε ότι είχε κερδίσει σ’ ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευσή του, αφού άπασες οι “μεγάλες δυνάμεις” έβαλαν την Τουρκία του κ.Ερντογάν στο παιχνίδι και μάλιστα με όρους προνομιακούς όπως όλα δείχνουν. Από το “η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της”, φθάσαμε σε επτά μέρες στην απροκάλυπτη προειδοποίηση της Άγκυρας να μην “τολμήσουν” οι Κύπριοι να υπολογίζουν καν στα κέρδη από το φυσικό αέριο ,γιατί “δεν είναι δικά σας”. Και είναι μια απειλή που έχει σφραγίδα όλων των “μεγάλων”! 

Η επανασύνδεση Ισραήλ-Τουρκίας με “σφραγίδα” αμερικανική είναι ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, πολύ αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως και η για μια ακόμη φορά πικρή διαπίστωση ότι η Ρωσία δεν είναι ποτέ εκεί όταν την χρειάζεσαι. 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για την Ελλάδα, η οποία στην κυπριακή κρίση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευνουχισμένη και παραδομένη έχει καταντήσει! Ούτε καν σε επίπεδο δηλώσεων δεν βρήκε το θάρρος η Αθήνα να στηρίξει την Κύπρο. Δεν συζητάμε βέβαια για ουσιαστική βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να κρυφτεί στην σκιά και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί θα …ανακουφίστηκαν από την απόφαση-όλεθρο του Eurogroup κατά της Κύπρου. 

Τι θα γίνει από δω και πέρα; 

Οι όροι του παιχνιδιού στην οικονομία ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολοι. Τώρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι και στο γεωπολιτικό παιχνίδι Ελλάδα και Κύπρος μπαίνουν για τα καλά στη γωνία! Κι αν δεν κάνουν κάτι η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη! 

Ο οικονομικός αφανισμός είναι πλέον δεδομένος. Οι δύο χώρες έχουν μπει σε διαδικασία εθνικής σωτηρίας πλέον. Κι αυτή δεν μπορεί να γίνει από μόνη της. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε με σχέδιο, μέθοδο, υπομονή και επιμονή. 

Παρακολουθώντας εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πρωϊνές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας όχι για αντίδραση αλλά ακόμη και για κατανόηση των δραματικών εξελίξεων που τρέχουν στη περιοχή μας. 


Πηγή: Οn Alert

1 σχόλιο :

  1. Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, δυστυχώς διαπιστώνουμε να επαληθεύονται οι προβληματισμοί εκείνων, οι οποίοι εδώ και πολύν καιρό είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Ελλαδικό και Κυπριακό Ελληνισμό:

    1) Η «κρίση», η οποία προηγήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά θέατρο, διά να ρίξει στάχτη στα μάτια των αφελών και επιφανειακών διεθνών αναλυτών, αφού το κράτος των Νεότουρκων, κατ’ ουσίαν είναι εκ της γενέσεώς του, υποχείριο του Ισραήλ!

    2) Η συμφωνία συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, διά την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων γαιανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ ήταν κατάφορα ετεροβαρής υπέρ του Ισραήλ και καμία διασφάλιση δεν έδωσε στα Κυπριακά συμφέροντα. Αντιθέτως λειτούργησε και ως άλλη βάση διείσδυσης των διεθνών Ολετήρων στο σώμα της Μαρτυρικής Νήσου και ως πέπλος εφησυχασμού και άμβλυνσης της Κυπριακής κοινής γνώμης στο σχέδιο της κατάληψης της εξουσίας από τον Κύπριο «Εφιάλτη» Αναστασιάδη.

    3) Η Ρωσική εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ποτέ δεν ήταν, ούτε είναι δεδομένη, αλλά αυτή υπαγορεύεται, όπως και κάθε σοβαρού κράτους άλλωστε, από τα εκάστοτε συμφέροντά της. Από την στιγμήν κατά την οποίαν η Κυπριακή ηγεσία απροκάλυπτα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα Ρωσικά συμφέροντα, χωρίς καμία κάλυψη διά την ενέργειά της αυτή, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να ήλπιζε κάποιος, ότι η Ρωσία θα εξακολουθούσε να στηρίζει την Κύπρο!

    Άνοιξαν λοιπόν, δυστυχώς και με την δική μας αφελή συμμετοχή, οι ασκοί του Αιόλου στην περιοχή και η χαοτική κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε θα συμπαρασύρει στην καταστροφή, ό,τι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε δεδομένο! Μόνη και τελευταία μας πλέον ελπίδα, κρυμμένη στον πάτο του κουτιού της Πανδώρας, είναι ο αστάθμητος παράγων! Αυτός ο οποίος ελλοχεύει σε κάθε χαοτική κατάσταση και μπορεί κάτω από ειδικές συνθήκες να ανατρέψει τα πάντα! Αρκεί, όταν θα τεθεί η δυναμική του, να μην μας εύρη και πάλιν κοιμώμενους!!....

    ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...