Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η Αίγυπτος κινείται για ακύρωση της ΑΟΖ με Κύπρο



"Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα", απαντούν οι Κύπριοι 

Του Κώστα Ράπτη 

Δεν έχει εκφραστεί από πλευράς της αιγυπτιακής κυβέρνησης αμφισβήτηση της συμφωνίας που υπέγραψαν το 2003 (και κατέθεσαν στον ΟΗΕ) η Κύπρος και η Αίγυπτος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Κασουλίδης τόνισε: “Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή (της Αιγύπτου). Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις”. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διμερή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης είπε “όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή, ήρθε εδώ ο υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”. Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. 

Νωρίτερα, το αιγυπτικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ είχε μεταδώσει πως η Νομοθετική Επιτροπή της αιγυπτιακής Άνω Βουλής (Σούραενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμπντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο. 
Στον χάρτη παρουσιάζεται το σενάριο όπου η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος προβούν στην οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. τους απευθείας με την Τουρκία, παρακάμπτοντας την Κύπρο. Το «καρότο» της Τουρκίας είναι ότι οι γειτονικές χώρες θα κερδίσουν θαλάσσια έκταση 21.500, 4.600 και 3,957 τετραγωνικά χλμ αντίστοιχα. 
Πηγή: Οι Τούρκοι διαπραγματεύονται την ΑΟΖ μας....χωρίς εμάς! [χάρτες]

Ο Καντέρ (ο οποίος ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα) φέρεται να δήλωσε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Το νομοσχέδιο του Aιγυπτίου βουλευτή προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη,με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος. 

Σημειώνεται ότι λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, η Άνω Βουλή (Σούρα) αποτελεί το μόνο εν λειτουργία νομοθετικό σώμα, ενώ την Τετάρτη αιγυπτιακό διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε να αναπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο το τροποποιητικό διάταγμα του εκλογικού νόμου που είχε εκδόσει ο πρόεδρος Μόρσι και με το οποίο προκηρύσσονταν βουλευτικές εκλογές για την Κάτω Βουλή στις 22 Απριλίου. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της επιτροπής της Σούρα για την ΑΟΖ δεν προδικάζει τις προθέσεις της κυβέρνησης Μόρσι και του αιγυπτιακού στρατού που οπωσδήποτε διατηρεί λόγο. 

Επισημαίνεται ότι η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα-κλειδί για την κατοχύρωση της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ήδη πριν από το 2006, οπότε άρχισαν οι σχετικές ελληνο-αιγυπτιακές διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα προσπαθεί να προσελκύσει το Κάιρο στην άποψη ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες Τουρκίας και Αιγύπτου εφάπτονται – κάτι που θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν “διαγραφόταν”, παρά τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, η επήρεια του Καστελλόριζου στην οριοθέτηση ζωνών κυριαρχίας. 

Πηγή: Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...