Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Kύπρος - Ευρωγκεστάπο, σημειώσατε 1



Υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο από την εκδίκηση; 

Του David Malone 
Iστολόγιο Golem XIV 
20 Μαρτίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Η Κύπρος έγινε η αφορμή για να πέσει μια και καλή η μάσκα της ΕΕ. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε δηλώσει πως αν η Κύπρος δεν συμφωνεί με την πρόταση να κατασχεθούν οι οικονομίες των καταθετών για να «σωθούν» οι τράπεζες-καρχαρίες, δεν πρόκειται να εξακολουθήσει να στηρίζει τις κυπριακές τράπεζες, με αποτέλεσμα, προφανώς, να ξεμείνει από χρήμα η Τράπεζα της Κύπρου μέσα σε μια εβδομάδα. Η τράπεζα θα κατέρρεε και ...τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. 

Φυσικά ο εκβιασμός έγινε με πλάγιο τρόπο. Απείλησαν την Κύπρο ότι θα καταστραφεί, ενώ η Ευρώπη δεν θα πάθαινε ούτε γρατσουνιά. 
Τώρα, όμως, που το Kυπριακό Kοινοβούλιοαπέρριψε την συλλογική τιμωρία που πήγαν να επιβάλουν στο νησί οι Ευρωπαίοι, μέσω της κατάσχεσης των χρημάτων των καταθετών, υποψιάζομαι ότι η απειλή από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποδείχθηκε προϊόν ηλίθιων εγκεφάλων. 

Υποψιάζομαι, επίσης, ότι κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες και χώρες ψάχνονται, όλο αγωνία, για το πόσα κυπριακά ομόλογα έχουν ακόμα στα χέρια τους. Όπως ίσως και κάποιοι γραφειοκράτες του EFSF. 

Αναμφίβολα, όλο και κάποιο μπουκαλάκι με ευρωαντιβιοτικό θα βρεθεί και σύντομα θα το δούμε να σκεπάζει όπως όπως την πληγή από τον αυτοτραυματισμό της Κύπρου, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η ΕΕ έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές σε κάθε Ευρωπαίο ότι οι «τεχνοκράτες» είναι ανά πάσα στιγμή ικανοί να αρπάξουν τις οικονομίες των πολιτών όταν το θεωρούν «απαραίτητο». Τώρα, το για ποιους είναι «απαραίτητο» είναι φυσικά ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. 

Μας έχουν καταστήσει, λοιπόν, σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που θα τους εμποδίσει να κάνουν το ο,τιδήποτε. Οι τεχνοκράτες αυτοεπιβάλλονται. Προσέξτε. Δεν κυβερνούν. Αυτοεπιβάλλονται. 

Γι 'αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι… Τώρα που έχουμε για τα καλά μπει στα «ανεξερεύνητα νερά», για τα οποία η Ευρωγκεστάπο μας απειλεί εδώ και καιρό ότι θα βρεθούμε, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει τώρα η Κύπρος για να βάλει μια καλή τρικλοποδιά στην Τρόικα; 

Μη με παρεξηγείτε. Όλες αυτές οι ιδέες μου ήρθαν απλά μετά από ένα ωραίο βραδινό με λίγο κρασάκι και δεν βασίζονται σε ψαγμένες πληροφορίες που κάποιοι μου έδωσαν. Λίγες απλές σκέψεις έκανα, για το τι θα μπορούσα να κάνω εγώ αν ήμουν στη θέση των Κυπρίων. 

Και επειδή ακριβώς η Ευρωγκεστάπο το παίζει πολύ σκληρή για να πεθάνει, αν ήμουν στη θέση του Προέδρου της Κύπρου, θα πήγαινα μια βόλτα μέχρι τα μέρη των φίλων μου των Ρώσων, να τα πούμε λιγάκι. Και ξέρετε τι; Ακριβώς αυτό σχεδιάζεται. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τη Μόσχα! 

Τι θα πήγαινα, λοιπόν, να συζητήσω αν ήμουν στη θέση του; Πρώτ’ απ’ όλα, θα τους ρώταγα στα ίσια πόσα είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν αν τους νοικιάζαμε εμείς οι Κύπριοι, με μακροχρόνια μίσθωση, τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Λεμεσού. Θα τους έθετα το εξής ερώτημα:  
«Θεωρείτε ότι θα είχατε κάποιο όφελος από ένα 50ετές συμβόλαιο μίσθωσης μιας ναυτικής βάσης που θα φιλοξενεί τον νέο ρωσικό στόλο της Μεσογείου; Ειδικά δε αν συνδυάσετε αυτή την προοπτική με το επόμενο θέμα για το οποίο θα συζητήσουμε, που δεν είναι άλλο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και τους αγωγούς»; 
Το «οικόπεδο» φυσικού αερίου της Κύπρου, γνωστό με την ονομασία «Αφροδίτη», έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Αν ήμουν ο Κύπριος Πρόεδρος, θα έκανα στους Ρώσους την εξής πρόταση: 
«Τι θα λέγατε αν προσφέραμε στην εταιρεία σας την Novatek, που ήδη συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για πρόσβαση στο «οικόπεδό» μας, μεγαλύτερο πεδίο ερευνών απ’ όσο μας ζητάτε και κατά προτεραιότητα έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών από την ΕΕ»;

Και σαν ξύπνιος πρόεδρος που είμαι, θα έλεγα από μέσα μου: 
«Δεν είναι ανάγκη να συνυπογράψω τίποτα με τους Ρώσους προς το παρόν. Απλά θέλω να πάρουν χαμπάρι οι Ευρωπαίοι ότι όλα παίζονται και τίποτα από αυτά που θεωρούν δεδομένα δεν είναι δεδομένο. Άστους να αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια επιλογή μου για το βρώμικο παιχνίδι εξουσίας που ήδη ξεκίνησαν να παίζουν γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έξω από τις ακτές της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ ήδη επιχειρεί να διεκδικήσει για τον εαυτό του (προς το παρόν διεκδικεί τον έλεγχό τους). Άσε να σπάσουν το κεφάλι τους και για το τι θα γίνει με τις τουρκικές διεκδικήσεις και φυσικά για το επίμαχο ζήτημα των αγωγών που ονειρεύονται ότι θα διασχίζουν τη Συρία».

Φαντάζεστε (λέμε τώρα) να κατάφερναν τελικά οι Δυτικοί να ρίξουν το ρωσόφιλο καθεστώς της Συρίας, να έπαιρναν οι Ευρωπαίοι τον έλεγχο όλων των αγωγών, και στο τέλος να βρισκόταν η Ρωσία και πάλι κυρίαρχος του παιχνιδιού μέσω της Κύπρου; 

Αλλά είναι και το άλλο. Όλοι ξέρουμε ότι η Ρωσία έχει κάτι οικονομικά «άπλυτα» στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν αρκετά δισεκατομμύρια. Αν δεν την έκαναν ήδη με τρόπο από κανένα κρυφό παράθυρο πριν το πάγωμα του περασμένου Σαββάτου – τίποτα δεν αποκλείεται ) – και πάντα αν υποθετικά ήμουν ο Κύπριος Πρόεδρος, τι θα έλεγαν οι φίλοι μου οι Ρώσοι αν πρώτα τους έσωζα δισεκατομμύρια από το αιφνιδιαστικό πλιάτσικο των ευρωπαϊκών τραπεζών, και στη συνέχεια τους επέτρεπα να χώσουν ένα παλούκι στα πλευρά της Ευρώπης, προσφέροντάς μου το ίδιο ποσό για οικονομική στήριξη, μέχρι να αρχίσω να ανασαίνω και πάλι; 

Φαντάζεστε φρίκη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο; 

Φαντάζεστε την ευχαρίστηση όλων εμάς των υπόλοιπων στη θέα της Ευρωγκεστάπο να χλωμιάζει και μόνο στη σκέψη αυτού του σεναρίου; 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...