Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ: Γεωπολιτικά παιγνίδια με θύμα την Ελλάδα...

H αποχώρηση των Ρώσων από το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς - ενδεχομένως και την κυβέρνηση - αλλά για όσους παρακολουθούσαν πιο προσεκτικά τις εξελίξεις δεν ήταν ένα αμελητέο ενδεχόμενο.
Ήδη από την Κυριακή το «Βήμα» είχε καταγράψει τα υπόγεια παιγνίδια ισχυρών κύκλων, που είχαν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην προοπτική εισόδου της ρωσικής πλευράς στην ελληνική ενεργειακή αγορά.Η χθεσινή εξέλιξη απέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η χώρα μας παραμένει ένας αδύνατος κρίκος, στα ευρύτερα γεωπολιτικά και ενεργειακά παίγνια που εξελίσσονται στην περιοχή μας.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενστάσεις για μια ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή διείσδυση των ρώσων στο ευρωπαϊκό χώρο.

Ο ρώσικος κολοσσός της Gazprom βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρακτικές.

Οι πιέσεις αυτές φαίνεται ότι απέδωσαν τελικά και οδήγησαν τη ρωσική πλευρά, παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει, να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Μπροστά στο γενικότερο συμφέρον τους οι ρώσοι, προφανώς θεώρησαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο, για μια μικρή αγορά όπως η Ελλάδα να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ...

Αποδεικνύοντας έτσι, για μια φορά ακόμα, ότι αυτό που μετρά στις διακρατικές σχέσεις, δεν είναι η καλή διμερής συνεργασία, η παραδοσιακή φιλία δύο λαών, αλλά μόνο τα οικονομικά συμφέροντα...

Ανάλογη όμως ήταν και επί της ουσίας η στάση των ευρωπαίων εταίρων μας. Την ίδια ώρα που πιέζουν με κάθε τρόπο για γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, βάζουν υπογείως εμπόδια, όταν θεωρούν ότι η πώληση μιας ελληνικής επιχείρησης, δεν συμβαδίζει με τα ευρύτερα γεωπολιτικά τους σχέδια.

Γιατί είναι προφανές ότι το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ,δεν έχει να κάνει κυρίως με κάποιες αστοχίες ή λάθη της ελληνικής πλευράς, αλλά με τις υπόγειες και μη αντιδράσεις των ευρωπαίων στην παρουσία των ρώσικων συμφερόντων, σε ένα κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Ελλάδας, να πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές μας.

Παρά τις δυσκολίες όμως η κυβέρνηση, οφείλει να αντιδράσει με όποια μέσα έχει στη διάθεση της, για να μην φορτωθούν και πάλι οι πολίτες το δημοσιονομικό κενό που τυχόν θα προκύψει από την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις.Αρκετά πληρώνουμε τα δικά μας λάθη, ας μην πληρώσουμε και τα γεωπολιτικά παιγνίδια των εταίρων μας...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...