Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Επιμέλεια άρθρου Vagedim
Στις 8 Μαΐου 1945, καθώς οι άνθρωποι γιόρταζαν παντού το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μια ζοφερή εικόνα σχεδίαζε να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το μελάνι είχε μόλις στεγνώσει απο το έγγραφο παράδοσης της Γερμανίας όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ σχεδίαζε να καταρτίσει ένα σχέδιο για να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση.
Οι στρατηγοί κλήθηκαν να επινοήσουν μέσα για να "επιβάλουν στη Ρωσία τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ". Ο Τσόρτσιλ τους διαβεβαίωσε ότι η εισβολή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να υποστηρίζεται από το νικημένο γερμανικό στρατό.
Η εριστικότητα του Τσώρτσιλ οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες. Στο πόλεμο του Ουίνστον, ο Max Hastings γράφει την ικανοποίηση του Τσώρτσιλ βλέποντας την πτώση των Ναζί που "σχεδόν εξ ολοκλήρου είχε επισκιαστεί» από τις ρωσικές νίκες στην Ανατολική Ευρώπη.
Μέχρι το 1945, η ΕΣΣΔ ήταν πολύ ισχυρότερη και η Βρετανία πολύ ασθενέστερη από ό, τι ο Churchill είχε προβλέψεί. Όπως παρατήρησε κατά τη Διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945: «Από τη μία πλευρά, η μεγάλη ρωσική αρκούδα, από την άλλη ο μεγάλος αμερικανικός ελέφαντας, και μεταξύ αυτών το καημένο το βρετανικό γαϊδούρι."
Δεύτερον, η στάση του Τσώρτσιλ εναντίον των Σοβιετικών σκλήρυνε μετά την επιτυχία της αμερικανικής ατομικής βόμβας. Σύμφωνα με τον Alan Brooke, επικεφαλή του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Τσώρτσιλ του είπε κατά τη Διάσκεψη του Πότσνταμ, τον Ιούλιο του 1945: "Μπορούμε να πούμε στους Ρώσους, αν επιμένουν να κάνουν αυτό ή εκείνο, αλλά μπορούμε απλά να καθαρίσουμε τη Μόσχα, στη συνέχεια το Στάλινγκραντ, μετά το Κίεβο , και έπειτα, τη Σεβαστούπολη. "
atheatignosi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...