Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

PlanetSolar: παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για το ηλιακό σκάφος

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει το μεγαλύτερο θαλάσσιο σκάφος που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο. Ένα χρόνο αφότου έκανε το γύρο του κόσμου, διανύοντας τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καλύψει ποτέ ηλιακό σκάφος, το Turanor PlanetSolar κατέρριψε πριν από λίγες ημέρες το δικό του υπερατλαντικό ρεκόρ.

Το καταμαράν απέπλευσε από το Λας Πάλμας της Ισπανίας στα τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής. Μέσα σε 22 ημέρες και μερικές ώρες κάλυψε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, φθάνοντας στον Άγιο Μαρτίνο, στην Καραϊβική, χωρίς να καταναλώσει ούτε

σταγόνα καυσίμου και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το ταξίδι δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι ελβετοί εμπνευστές του PlanetSolar παραδέχονται ότι καθ’ όλη τη διάρκειά του, το πλήρωμα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με το θέμα της κατανάλωσης ενέργειας προκειμένου να διατηρεί σταθερή την ταχύτητά του και να πετύχει καλύτερο χρόνο σε σχέση με τις 26 ώρες που είχε διαρκέσει το προηγούμενο υπερατλαντικό ταξίδι, το 2010.

«Κατά το υπερατλαντικό πέρασμα, το πλήρωμα βρέθηκε αντιμέτωπο με περιόδους έντονης συννεφιάς για αρκετές συνεχόμενες ημέρες και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να προσαρμόσει την πορεία του σκάφους», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Οι προσαρμογές αυτές αύξησαν την απόσταση του ταξιδιού κατά 7%, αλλά επέτρεψαν στο πλήρωμα του PlanetSolar να αποφύγει τους ανέμους και τις θαλασσοταραχές.»

Το – μήκους 31 και πλάτους 15 μέτρων - σκάφος διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές και αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία καλύπτουν μια έκταση 537 τετραγωνικών μέτρων. Η μέση ταχύτητά του είναι 10 χλμ/ώρα (5,3 κόμβοι), όμως μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χλμ.


e-afipnisi από naftemporiki


http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...