Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η Αίγυπτος μπαίνει στην πιό δύσκολη νύχτα της ιστορίας της

Αίγυπτος: «Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα» 
Πρόταση Μόρσι για κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης

Αγνοείται αυτή την στιγμή η τύχη του Μόρσι αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισλαμιστών δήλωσε πως “δεν γνωρίζει που βρίσκεται”

Σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία, πρόσθεσε ο σύμβουλος αυτός. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν δια της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.
Νωρίτερα, τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα, πρότεινε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.
Εκκληση για εθνική συμφιλίωση την οποία συνόδευσε με νέα πρόταση για κυβέρνηση συνασπισμού απηύθυνε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μέσω της σελίδας του στο Facebook, λίγη ώρα μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της -φίλα προσκείμενης στον Πρόεδρο Μόρσι- Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανακοίνωσε μέσω twitter ότι το πραξικόπημα στην Αίγυπτο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Τα τανκς έχουν βγει στους δρόμους», πρόσθεσε.
Επιπλέον, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Αιγύπτιοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα ένα τηλεοπτικό μήνυμα από την πλευρά του στρατού ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ.
Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ έληξε το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη».

Αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το στρατό
Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε.
Το γενικό επιτελείο στρατού των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, στη σελίδα του στο Facebook, λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, ανέφερε ότι πραγματοποιεί συνάντηση με σημαντικές μορφές, της θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ζωής καθώς και ηγέτες της νεολαίας.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακά στρατεύματα φρουρούν τα κεντρικά στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Ο Σόκρι Αμπού Αμίρα είπε, σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά φρουρεί και προστατεύει το κτίριο εδώ και ημέρες. Ο Αμίρα διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει εκκενωθεί.
Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.

Καταγγελίες για βιασμούς γυναικών
Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωε ότι δεκάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού, τις τελευταίες τέσσερις μέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 91 επιθέσεις γυναικών και βιασμοί στην πλατεία Ταχρίρ.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 46 επιθέσεις την Κυριακή, 17 τη Δευτέρα και 23 την Τρίτη, ενώ άλλη μια οργάνωση φοιτητριών ανέφερε πέντε επιθέσεις εναντίον γυναικών.
Αναφορικά με τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Al Jazeera, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι γίνονται από κακοποιούς οι οποίοι βρίσκουν «ευκαιρία» και δρουν στις μαζικές διαδηλώσεις, λόγω του κενού ασφάλειας, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι οργανώνονται για να αποτρέψουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ
Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι βρίσκονται ήδη συγκεντρωβμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, φωνάζοντας «Φύγε!» στον πρόεδρο.

 Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι «το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός», διαβεβαίωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο 55χρονος Μάχερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...