Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο Ζευς της Γάζας

«Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε έξω από τη Γάζα, οι κάτοικοί της αρνήθηκαν να παραδοθούν, αλλά κατακτήθηκε μετά από μια μακρά πολιορκία και τα τείχη της κατεδαφίστηκαν», αναφέρει το ιστορικό για την πόλη της Γάζας των Παλαιστινίων.
«Η Γάζα άντεξε στις ορδές των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περισσότερο από τρεις μήνες, και όταν ο στρατός διείσδυσε στη χώρα και στις οχυρώσεις βρέθηκε μπροστά στην ακλόνητη στάση του λαού της. Τότε ο στρατός του Αλεξάνδρου έκαψε όλα τα χωράφια  και τα χωριά γύρω από την πόλη και επέβαλε αποκλεισμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά  της ελληνικής περιόδου στην περιοχή.

Στην περιοχή της Γάζας έχουν βρεθεί υπολείμματα κατοικιών που κατασκευάστηκαν πριν από 6.000 χρόνια. Από το
3.000 π.Χ. η περιοχή κατακτήθηκε από τους Χαναναίους. Η γεωγραφική έκταση της Γάζας,  έχει περάσει πολλές ιστορικές περιόδους με πολλές κατακτήσεις από διάφορους λαούς.

 Μωσαϊκό βυζαντινής περιόδου που βρέθηκε στη Γάζα

«Πολλοί πολιτισμοί πέρασαν από τη Γάζα και άφησαν τα σημάδια τους εκεί. Τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα αναφέρονται στους Έλληνες με αγάλματα και μνημεία, στους Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, στους Πέρσες και στους Ρωμαίους. Η Γάζα θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου».

Αρχαιολογικά η Γάζα είναι ένα παρθένο μέρος. Η πόλη στερείται αρχαιολογικού μουσείου και ότι έχει βρεθεί έχει μεταφερθεί σε ξένα μουσεία.

Ένα σημαντικό εύρημα είναι το άγαλμα του Διός. Στο κείμενο αναφέρεται ότι βρέθηκε ο Ζευς, αλλά δεν σημειώνεται πότε. Το άγαλμα του Διός σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, για λόγους που δεν διευκρινίζονται.

Έχουν βρεθεί και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα τα οποία, όμως,  δεν έχουν καθοριστεί, λόγω έλλειψης επιστημονικής έρευνας αλλά και ενδιαφέροντος από τους κατοίκους της περιοχής, αφού κύριο μέλημά τους είναι η επιβίωσή τους.


--

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...