Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

22 δις από τις τσέπες μας δώρο στους τραπεζίτες!

Του Θανάση Μαρίνη*

Όπως είναι γνωστό το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει αναλάβει πλήρως το κόστος διάσωσης των 4 συστημικών τραπεζών,Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, καθώς οι τελευταίες μετά την άκρατη κερδοσκοπία των προηγούμενων ετών με δάνεια και ομόλογα είχαν στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει.

Για το λόγο αυτό την τελευταία περίοδο το δημόσιο δανείστηκε το αστρονομικό ποσό των40 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις μαύρες τρύπες, τις άστοχες επενδύσεις, τα «θαλασσοδάνεια» και εν γένει τις επισφάλειες των ιδιωτικών τραπεζών.

Το ποσό αυτό το δανειστήκαμε από την Τρόικα, επομένως επιβαρύνει το δημόσιο

χρέος το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία της Ελληνικής κοινωνίας και για την αποπληρωμή του οποίου οι κυβερνήσεις έχουν λάβει τα πιο επώδυνα, αντικοινωνικά μέτρα στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (υπ’ αρ. 38/9.11.2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου- ΦΕΚ Α’ 223) ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από 2 (για τη Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (για τις Εθνική, Alpha και Πειραιώς) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε τέτοιες τιμές, ώστε τελικά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 40 δισ. που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και να ακυρωθεί ισόποσο μέρος του δημόσιου χρέους. Αυτή ήταν και όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ότι το μόνο που κάνουν είναι να «δανείζουν» χρήματα στους τραπεζίτες (που βρέθηκαν βρε αδερφέ σε μια κακιά στιγμή…) και ότι δεν θα χρεωθούν οι φορολογούμενοι αυτό το κόστος.

Δείτε όμως το σκάνδαλο: η κρίση ξεκίνησε γιατί το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να δανειστεί (η κακιά στιγμή που λέγαμε) και για να μας δανείσουν μας έβαλαν όρους που κάνουν τη χώρα «μπανανία». Πήραμε λοιπόν αυτά τα λεφτά και χωρίς κανένα όρο τα δώσαμε στους τραπεζίτες! Που συνέχισαν να διοικούν τις τράπεζες τους με τα δικά μας λεφτά! Και τώρα αποκαλύπτεται ότι δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Η κυβέρνηση και η Τρόικα, πιστές στα συμφέροντα που εξυπηρετούν, ετοιμάζουν νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες μετόχους να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, που είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση κυβέρνησης, Τρόικα και τραπεζιτών να επιστραφούν τα € 40 δις και μάλιστα έντοκα, τώρα το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο θα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο των τραπεζών με € 18 δις το πολύ!!

Με λίγα λόγια, δώσαμε 40 δις στους τραπεζίτες για να καλύψουν τις ζημίες που οι ίδιοι προκάλεσαν στο τραπεζικό σύστημα και αυτοί θα μας επιστρέψουν € 18δις. Το ποσό των 22 δις που θα μας αφήσουν πεσκέσι οι τραπεζίτες είναι αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα. Για να πάρουμε μια εικόνα, οι μισθοί και οι συντάξεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων για όλο το 2012 ήταν γύρω στα 20 δις!

Και ενώ αυτό φαντάζει παρανοϊκό και δικαιολογημένα προκαλεί την οργή των εργαζομένων και της κοινωνίας, η πραγματικότητα είναι ότι έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός: γη και ύδωρ στους τραπεζίτες, λιτότητα, ανεργία και εξαθλίωση στην κοινωνία. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συμβαίνει το ίδιο, με πρώτη διδάξασα την Αμερική. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού «διέσωσε» τις τράπεζές της με πάνω από $1τρις, τις χάρισε πίσω στους ιδιώτες- κερδοσκόπους «αντί πινακίου φακής» βάζοντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος.

Κι όμως όλα αυτά που ετοιμάζουν και εφαρμόζουν για εμάς δεν είναι αναπόφευκτα. Πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε πριν μας γυρίσουν στον μεσαίωνα. Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ η αριστερά να προβάλλει δυνατά και καθαρά ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αφαιρεί την οικονομική εξουσία από το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες και θα την μεταφέρει στην κοινωνία με αιχμές τη άρνηση αποπληρωμής του Δημοσίου χρέους και την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αποζημίωση μόνο των μικρομετόχων και των ασφαλιστικών ταμείων και κάτω από καθεστώς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου. Μόνο με την ανάκτηση του ελέγχου των τραπεζών κάτω από στο δημοκρατικό έλεγχο της κοινωνίας θα καταστεί εφικτό τα χρήματά μας να κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και όχι στις τσέπες των κερδοσκόπων.

* Αναπλ. μέλους στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας




Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/01/22.html#ixzz2qsXtYtwW

1 σχόλιο :

  1. Την τελευταία παράγραφο κάνουμε ότι δεν την διαβάσαμε...
    Διότι η σόσιαλ αριστερά κυβερνούσε τόσα χρόνια άλλωστε....
    Βέβαια, ένας Τσίπρας καλό θα ήταν να κυβερνούσε την χώρα για να μάθει επιτέλους ο Έλληνας, ο λαός να μην ξεχνά τη σημαίνει Αριστερά! Ίσως τότε ξυπνήσουν μερικοί. Μόνο που θα ξυπνήσουν απότομα, εντελώς εξαθλιωμένοι και χωρίς Πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...