Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Ο Ι. Καποδίστριας και οι μιζαδόροι!

Κωνσταντίνος Χολέβας
Από την κότα του Καποδίστρια στις μίζες του σήμερα
kapodistriasΤο εξάμηνο αυτό η χώρα μας ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μας δίδεται η ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σπουδαίο οραματιστή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποιήσεως, τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έδρεψε δάφνες ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνα και έβαλε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδας ως πρώτος κυβερνήτης.
Ο Καποδίστριας με τον ασκητικό και λιτό τρόπο της ζωής του και με τη γενναιοδωρία του αποτελεί άριστο πρότυπο πολιτικού και κυβερνήτη. Στην Ελλάδα σήμερα ακούμε και διαβάζουμε πολλά και δυσάρεστα για μίζες και διαφθορά. Καλό είναι να ξαναδιαβάσουμε όλοι, πολίτες και

πολιτικοί, τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια. 
Ο τίμιος κυβερνήτης εργαζόταν από τις 7 το πρωί έως τις 4 τα ξημερώματα. Οπως γράφει ο Μακρυγιάννης, ο κυβερνήτης έτρωγε ελάχιστα. Με μία κότα περνούσε τέσσερις ημέρες, για να δείξει τη συμπαράστασή του στον πεινασμένο λαό που μόλις είχε βγει από το καμίνι της Εθνεγερσίας.

Ο Καποδίστριας δεν δεχόταν να πάρει μισθό, αν και εδικαιούτο. Τον χάριζε στο Δημόσιο Ταμείο. Επιπλέον είχε υποθηκεύσει όλη την οικογενειακή περιουσία του στην Κέρκυρα και με το δάνειο που έλαβε αγόρασε τρόφιμα από την Ιταλία για να θρέψει τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου.
Σε μια περιοδεία του στην Κορινθία προηγείτο ο δημόσιος κλητήρας-ντελάλης ονόματι Καρδαράς, ντυμένος μεγαλοπρεπώς, και ακολουθούσε ο κυβερνήτης ντυμένος πολύ απλοϊκά. Ο κόσμος νόμιζε ότι ο Καρδαράς είναι ο κυβερνήτης και τον χαιρετούσε με ενθουσιασμό. Τότε ο Θ. Κολοκοτρώνης συνέστησε στον Καποδίστρια να φορέσει κάποιο επισημότερο ένδυμα για να τον αναγνωρίζει ο λαός. Παρά ταύτα ο Καποδίστριας συνήθιζε να αποφεύγει τα πολυτελή ενδύματα.

Ο ασκητικός κυβερνήτης, όταν εργάστηκε στη Ρωσία, στην Ελβετία και γενικά στους διαδρόμους της διεθνούς διπλωματίας, μίλησε πρώτος απ' όλους για την ιδέα μιας Ενωμένης Ευρώπης ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς πόλεμοι. Παραλλήλως ενδιαφέρθηκε εντόνως για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητάς μας και για την ελληνορθόδοξη παιδεία των Ελληνοπαίδων. Με δικά του χρήματα αγόραζε βιβλία αρχαίων συγγραφέων και τα έστελνε σε ελληνικά σχολεία της Ελλάδος και της ομογένειας.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν και σήμερα ανάγκη από έναν Καποδίστρια.
  
Κωνσταντίνος Χολέβας
δημοκρατία


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...