Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Αναζητώντας τον Άνθρωπο


 Τι δίδαξε ο Διογένης στον Αλέξανδρο;

Ο Διογένης ο επικαλούμενος «Κυνικός», ή Διογένης ο Σινωπεύς (αρχ. Διογένης ὁ Σινωπεύς) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ., (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.), και πέθανε το 323 π.Χ. στηνΚόρινθο, σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, την ημέρα που ο Αλέξανδρος ο Μέγας πέθανε στη Βαβυλώνα. Εξαιτίας της απόστασης, και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ημερομηνία θανάτου του Διογένη δεν είναι ακριβώς γνωστή, ο Λαέρτιος πιθανώς παραθέτει κάποιον θρύλο. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σωκράτης πέθανε την ημέρα της γέννησης του Διογένη[1].
Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τα διδάγματά του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει.

File:Diogenes looking for a man - attributed to JHW Tischbein.jpg

Diogenes looking for a man - attributed to JHW Tischbein


File:Jean-Baptiste Regnault - Alexandre et Diogene.jpg


Jean-Baptiste Regnault - Alexandre et Diogene


Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έναν εκπαιδευτή, τον Λεωνίδα, που ήταν μυημένος στην κυνική φιλοσοφία. Γνώστης της κυνικής φιλοσοφίας ο Αλέξανδρος γνώριζε για τον Διογένη, για τα διδάγματά του, το ύφος και το πνεύμα του. Όταν ο Αλέξανδρος ήταν στην Κόρινθο, ήθελε να τον γνωρίσει και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη και να του τον παρουσιάσει. Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: "Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δει". Ο Διογένης απάντησε "Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει". Πράγματι, ο Αλέξανδρος πήγε να δει τον Διογένη.


Jacques Gamelin : Alexandre et Diogène.





Ο Αλέξανδρος πλησιάζει τον φιλόσοφο και του λέει: "Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος". Ο Διογένης ατάραχος απαντά "Και 'γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων". Ο Μέγας Αλέξανδρος απορεί και τον ρωτάει: "Δε με φοβάσαι;" Ο Διογένης απαντάει: "Και τι είσαι; Καλό ή κακό;". Ο Αλέξανδρος μένει σκεπτικός. Δεν μπορεί ένας βασιλιάς να πει ότι είναι κακό, και άμα είναι καλό, γιατί κάποιος να φοβάται το καλό; Αντί να απαντήσει ο Αλέξανδρος τον ερωτά εκ νέου: "Τι χάρη θες να σου κάνω;" Και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απαντά: "Αποσκότισόν με". Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, τη λήθη, και δείξε μου την αλήθεια. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο του Διογένη, η απάντηση του μπορεί και να εννοηθεί έως: "Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο", καθώς οι κυνικοί πίστευαν πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη λιτότητα, στη ζεστασιά του ήλιου και δεν ζητεί τίποτα από τα υλικά πλούτη. Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: "Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης".
Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Διογένης είχαν μια μακρά συζήτηση με μεγάλη σημασία που σώθηκε από τον Δίονα τον Πλουσαραίο. Σε αυτή ο Διογένης εξηγεί στον Αλέξανδρο πότε ένας βασιλέας είναι ωφέλιμος. Ο Διογένης αποδίδει την ωφελιμότητα ενός βασιλιά στο Εάν είναι ωφέλιμος στο λαό. Για να δώσει ένταση σε αυτόν τον ισχυρισμό του λέει: "Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλύτερη της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Αρχείον:Waterhouse-Diogenes.jpg

Waterhouse-Diogenes





Bartholomeus Breenbergh



Τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Διογένη στην νέα πλατεία της παραλίας Καλάμια Κορίνθου


“Ο Διογένης και η πήλινη κούπα”(Μουσείο του Λούβρου)
Nicolas Poussin - Landscape with Diogenes




Οι Διδασκαλίες του Δον Διογένους στον Αλέξανδρο:
Πως να αναζητά και να βρίσκει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ


http://homerworld.blogspot.gr/2014/05/blog-post_31.html

16 σχόλια :

  1. Τραγουδάκι.....https://www.youtube.com/watch?v=SzsDHtzx6tI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραγουδάκι..... https://www.youtube.com/watch?v=5anLPw0Efmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζοντας την ανάρτηση σκέφτηκα τους ανθρώπους γύρω μου....που είναι οι άνθρωποι;ποιος είναι άνθρωπος; είμαι τελικά άνθρωπος; έτσι μου ήρθε το τραγουδάκι....άσχετο ,σχετικό αυτό μου ήρθε... Ομως και ένα χέρι βοηθείας είναι όπως το φως στο σκοτάδι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το φανάρι του Διογένη αναζητούμε τον άνθρωπο με ανθρωπιά, ήθος, αρχές, αξίες, ιδανικά, ειλικρίνεια, καθαρή ψυχή και ακέραιο χαρακτήρα. Τον άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει ο αυτοσεβασμός του αλλά που κυρίως σέβεται τον συνάνθρωπο δεν τον προδίδει, δεν τον εξευτελίζει.... Το φως στο σκοτάδι βρίσκεται σε εκείνους τους ανθρώπους των έργων και των πράξεων, σε εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται πλάι μας και μας δείχνουν με κάθε τρόπο πόσο μας αγαπούν και αποτελούν ότι πολυτιμότερο έχουμε στην ζωή, ειδάλλως καταντάει ένα Boulebard of Broken Dreams....

    https://www.youtube.com/watch?v=fPtqa0kj3qQ

    Αφιερωμένο σε όσους αφήσαμε πίσω μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nαι,έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μου επιτρέψεις ένα τελευταίο.....https://www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχχχχ αχαχαχ!
    Έτσι είναι γλυκειά μου Νύμφη!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι έτσι.....''Ψυχή περιπλανώμενη και μόνη
    αναζητά το αυτονόητο,αυτό που όλοι ψάχνουν
    και κανείς δεν μπορεί να το βρεί και να το δώσει
    Είναι αυτό που σε κάνει να πετάς ψηλά....
    με ελευθερία στην ψυχή και στο πνεύμα...
    είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο περίπλοκο
    Χάνεται μες στα στενά του κόσμου...ψάχνει...
    Και μια στιγμή θαρρεί πως το βρίσκει και
    χαίρεται και ορθώνεται...δεν κρατάει πολύ
    είναι εφήμερο σαν την πεταλούδα
    Γελάει και κλαίει...τίποτα δεν τελειώνει και τίποτα ΄
    δεν αρχίζει...Συνεχίζει...έτσι γίνεται
    αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού
    Κανείς δεν ξεφεύγει από αυτό το παιχνίδι
    Ολοι κι όλα θα παίξουν τον ρόλο τους...
    Ως πότε; κανείς δεν ξέρει...Αν κοιτάξεις ψηλά
    θα δεις όλες τις ψυχές που αναζητούν το αυτονόητο
    Δεν έχουν καταλάβει την απλότητα ,παρά μένουν στο περίπλοκο
    Και η μοναξιά είναι η βασίλισσα ,η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού
    Αυτή διαφεντεύει.Είναι τόσο ισχυρή που κάνει τις ψυχές να περιπλανώνται
    αιώνια...κάποιες θα το βρουν και θα ξεφύγουν.
    Θα γίνουν φως εκτυφλωτικό που θα θαμπώσουν τις περιπλανώμενες ψυχές
    Για καλό είναι.Όποια αντέξει να αντικρίσει αυτό το φως θα το πάρει μέσα της...
    ...αυτό είναι το μυστικό για το τελικό στάδιο...το στάδιο του Όλου
    του Θεϊκού σχεδίου...''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο αδιάκοπος αγώνας της ψυχής να ξαναβρεί τον Έρωτα και να απογειωθεί μαζί του στον θείο διάκοσμο, εκεί που θα ολοκληρωθεί και θα αγγίξει το Όλον Φως, διότι αποτελεί μέρος αυτού του Φωτός.
      Γιατί δεν σμίγουν οι ψυχές;
      Διότι κυριεύονται από τα πάθη τους;
      Γιατί δεν αφήνονται;
      από φόβο; ανασφάλεια; εγωισμό;
      θέλει αρετή και τόλμη η αγάπη, όπως η ελευθερία και η ελευθερία θέλει πάθος όπως ο Έρωτας. Όχι το καταστρεπτικό πάθος αλλά εκείνο της πίστης και της θέλησης, της ανάγκης που και τους θεούς πείθει ώστε να συνηγορήσει το σύμπαν και να αναπτερωθεί η ψυχή....

      Διαγραφή
    2. Iσως γιατί είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες και προσπαθούμε να συνυπάρξουμε με λάθος τρόπο πάντα.Κι επηρεαζόμενοι από αυτά που ρωτάς εσύ...
      Ανάγκα και οι θεοί πείθονται...:)

      Διαγραφή
    3. Πρώτα πρέπει να πεισθούμε εμείς για να πείσουμε τους θεούς :)
      Οι συγκρούσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται στις διεργασίες που πρέπει να περάσει ο άνθρωπος. Δεν μπορείς να αγγίξεις το ιδανικό εάν πρώτα δεν εκπληρώσεις τους άθλους σου, εάν δεν πραγματοποιήσεις τις προσωπικές σου υπερβάσεις. Η επαφή με συγγενικές ψυχές ή την αδελφή ψυχή (σπανιότερα) προϋποθέτει μία σειρά από δοκιμασίες οι οποίες συμβάλουν στην αυτογνωσία που θα οδηγήσει και στην γνώση αλλά και στην αναγνώριση ή ενθύμηση των άλλων ψυχών ώστε η επαφή να γίνει ιδανική. Δεν είναι μία απλή υπόθεση διότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο άνθρωπος, που σε όλη του την ζωή μαθαίνει να αμύνεται και να προστατεύεται είναι πολύ δύσκολο να αφεθεί κανείς στα συναισθήματα του.
      Αναζητώντας τον άνθρωπο λοιπόν μία συνειδητοποιημένη σκέψη πρέπει να υπάρχει, ΕΜΕΙΣ και όχι Εγώ! Το λέει εμμέσως πλην σαφώς και ο Διογένης....

      Διαγραφή
  9. Πολύ μου αρέσει αυτή η μουσική επικοινωνία μας..... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εμένα μου αρέσει! ;) Ελπίζω και στην δια ζώσης σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...