Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Τα αρχαία έπη φορείς πολιτισμού: Μαραθώνιοι ανάγνωσης Ομήρου σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια

Τα ομηρικά έπη γνωρίζουν μεγάλη απήχηση σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ωστόσο ειδικά στις ΗΠΑ, με τους λάτρεις της κλασικής παιδείας να οργανώνουν μαραθώνιους 15ωρης ανάγνωσης τους.

Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και απλοί άνθρωποι έρχονται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για να διαβάσουν και να ακούσουν αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, με τη δεύτερη να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Εθνος, οι μαραθώνιοι ανάγνωσης

των έργων του Ομήρου, γνωστοί και ως «Homerathons» ξεπερνούν σε διάρκεια τις 15 ώρες ενώ η διοργάνωση προωθείται με μπλουζάκια και αφίσες.

Μάλιστα οι Ομηρικοί μαραθώνιοι συχνά παίρνουν τη μορφή αναπαράστασης με τους παρευρισκόμενους να φορούν δάφνινα στεφάνια, χλαμύδες και περικεφαλαίες και να συνοδεύουν την αφήγηση με μουσική.

Οπως αναφέρει ο Τσαρλς Τσέισον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τεξας, το Πανεπιστήμιο έχει μία μεγάλη συλλογή από περικεφαλαίες, σπαθιά και ρούχα που παραπέμπουν στην αρχαιότητα και ο κόσμος τα φοράει κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Οσο για τη μουσική, τις περισσότερες φορές είναι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί που δεν έχουν καμία σχέση με με τη μουσική της Αρχαίας Ελλάδας.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...