Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τί βρήκαν στις ανασκαφές της Αμφίπολης;

Του Γιώργου Ροδάκογλου

Δέος και αγωνία προκαλούν τα ευρήματα στην Αμφίπολη. Το ερώτημα τι κρύβει η τύμβος περιμέτρου 500 μέτρων αναμένεται να απαντηθεί σύντομα καθώς οι
αρχαιολόγοι βρίσκονται μόλις μια ανάσα από την αποκάλυψη.

Τα σενάρια ότι ο τάφος ανήκει στην Ρωξάνη ή σε αρχιστράτηγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η σκέψη ότι ίσως να περιλαμβάνει την ταριχευμένη σωρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον ερευνητών, ιστορικών και άλλων υπηρεσιών.
Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται τώρα μπροστά στην μεγαλοπρεπή πύλη και η αγωνία τους κορυφώνεται για το τι θα συναντήσουν όταν την ανοίξουν.


Για το θέμα ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ δόθηκε εντολή να πιστοποιηθεί άμεσα η ανασκαφή έως τέλος Αυγούστου.
Επιστήμονες από Αμερική Αυστραλία και Ευρώπη ζήτησαν να παραστούν στην διάνοιξη του μεγαλύτερου Μακεδονικού τάφου που εντοπίσθηκε στην ιστορία της χώρας μας αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Οι κάτοικοι στην κλειστή κοινωνία της Μεσολακιάς είναι ανάστατοι και περιμένουν με αγωνία να μάθουν την ιστορία που κρύβει ο τόπος τους, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη θεσμικών προσώπων του Νομού Σερρών για να εκτιμηθεί η έως τώρα κατάσταση.

Η πρώτη είσοδος της τύμβου εντοπίσθηκε την Παρασκευή και ένας διάδρομος περίπου είκοσι μέτρων οδηγεί σ ένα ταξίδι χιλιάδων χρόνων πίσω. Έκπληκτοι οι ανασκαφείς με τον συντονισμό της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη αντίκρισαν την μεγάλη πύλη με δυο μεγάλα αγάλματα να βρίσκονται στις δυο πλευρές της ενώ για να αγγίξει κανείς την μεγάλη πόρτα πρέπει να ανέβει ορισμένα σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά το μεγάλο οικοδόμημα που παραπέμπει σε βασιλικό τάφο υπάρχουν τοιχογραφίες και μακεδονικά σύμβολα.
Η είσοδος της τύμβου είναι σκεπασμένη με ένα πρόχειρο κιόσκι που έφτιαξε εκεί το επιτελείο της ανασκαφής ενώ η πρόσβαση έχει απαγορευτεί σε όλους πλην των εργαζομένων στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται αδιάκοπα και διακόπτεται μόνο με την δύση του Ήλιου . Μετά την αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων με τη μορφή Σφίγγας ή λιονταριών οι αρχαιολόγοι εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια το υλικό του διαδρόμου προς την πύλη του τάφου, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, από χρόνους μετά την ταφή και τα οποία θα τους προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσουν μόλις ανοίξει ο τάφος.

Όλες οι ανασκαφικές διαδικασίες γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ έχει δοθεί σαφέστατη εντολή να μην γίνουν ανακοινώσεις έως ότου ολοκληρωθούν. Έτσι τηρείται απ όλους σιγή ιχθύος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης επιβεβαιώνει στο Thousandnews.gr την ανεύρεση της εισόδου στην τύμβο αλλά είναι λακωνικός στις δηλώσεις του «Ναι εντοπίσθηκε η είσοδος αλλά κανένα άλλο στοιχείο- κύριε Ροδάκογλου- δεν μας οδηγεί ακόμα πουθενά, σε όσα γράφονται και όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό»

Αποστάσεις ασφαλείας κρατάει και ο νεοκλεγής δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος «Ο λόγος μας πρέπει να είναι υπεύθυνος. Πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση»

«Δεν γνωρίζω τίποτα, αυτά θα σας τα πει η αρχαιολογία» δηλώνει στο Thousandnews.gr ο Πρόεδρος της Μεσσολακιάς Θόδωρος Σίμος -Μας απαγορεύουν να μιλάμε γι αυτό. Κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Μακάρι η ιστορία να είναι θαμμένη εδώ θα είναι πολύ καλό για το χωριό μας»


Επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη
Ωστόσο σε επίσημη παρουσίαση της ανασκαφικής της δουλειάς η αρχαιολόγος Κατερίνας Περιστέρη υποστήριξε ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια της 26ης επιστημονικής συνάντησης που αφορά τις ανασκαφές στη Μακεδονία και Θράκη που συνδιοργανώνεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, ο Κάσσανδρος είχε στείλει στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το μικρό Αλέξανδρο, όπου στη συνέχεια τους θανάτωσε.
Το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα του Μέγα Αλέξανδρου, Δεινοκράτη, και όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θαυμαστής της Αμφίπολης και σκόπευε να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπή ναό για να τιμήσει την πόλη απ όπου απέπλευσε το 334π.χ. ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ασία. Το μνημείο είναι καλυμμένο με ποταμίσια άμμο και κοκκινόχωμα σχηματίζοντας ένα μεγάλο τύμβο που μοιάζει με λόφο

Για την εξέλιξη της ανασκαφής ενημερώνονται επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιζικώστας



thousandnews.gr
thesecretrealtruth

Πηγή: diadrastiko: Τί βρήκαν στις ανασκαφές της Αμφίπολης; http://diadrastiko.blogspot.com/2014/08/blog-post_566.html#ixzz3AAb7accM

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...