Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΟΤΑΝ Η ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΒΡΟΝΤΑ…

Φρυκτωρίες

Ο Σωκράτης μάλλον παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία, διότι στα εβδομήντα του είχε μικρά παιδιά. Επέλεξε ως σύζυγο του την Ξανθίππη- με την όποια μάλλον είχε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Στις λίγες αναφορές που έχουμε για αυτήν οι απόψεις είναι αρκετα αντικρουόμενες. Ο Πλάτωνας στον «Φαίδωνα» κάνει μια μικρή αναφορά σε αυτήν και την χαρακτηρίζει ως συνετή σύζυγο και μητέρα. Όμως οι αναφορές από άλλους συγγραφείς, κυρίως του Διογένη Λαέρτιου και του Ξενοφώντα, είναι αρκετά επικριτικές, και έτσι με τον καιρό κυριάρχησε η εικόνα μιας Ξανθίππης γκρινιάρας και δύστροπης. Ο Σωκράτης την υπερασπίστηκε σε κάθε περίπτωση,
και για την γκρίνια στην οποία υποβαλλόταν καθημερινά απ αυτήν έλεγε «ότι ήθελε να εξασκήσει την υπομονή του». Ούτε όμως το να συμβιώνεις με τον Σωκράτη θα ήταν εύκολη υπόθεση. Φανταστείτε πως είναι να έχεις για σύζυγο κάποιον που πέρνα όλη του την ώρα εκτός σπιτιού, δεν εργάζεται, και άρα τα έσοδα της οικογενείας είναι πενιχρά, και επιπλέον πρέπει να μεγαλώσεις και τρία παιδιά. Για να αποδίδουμε «τα του καίσαρος».

Σε μια λοιπόν από τις γνωστές εκρήξεις της η Ξανθίππη, αφού «έλουσε» το Σωκράτη με διάφορα επίθετα μπροστά στους αθηναίους, κατόπιν τον έλουσε και κυριολεκτικά, χύνοντας στο κεφάλι του ένα κανάτι με νερό. Και ο Σωκράτης, με την φιλοσοφική του απάθεια, γύρισε στους συμπολίτες του και είπε: «Σας το είπα ότι η Ξανθίππη κάνει ότι και ο Δίας, πρώτα βροντά και ύστερα βρέχει»!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...