Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ - «ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΤΥΛΙΑ»

Για ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια που είχαν βρεθεί πίσω από τις Καρυάτιδες, έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, από το μουσείο της Αμφίπολης.
Τι απάτησε η κ. Μενδώνη, όταν ρωτήθηκε αν ο νεκρός ήταν ταριχευμένος;
 Σημαντικές αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι στα επιστύλια που είχαν βρεθεί πίσω από τις Καρυάτιδες, εντοπίστηκαν ανθρώπινες παραστάσεις,
Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις ανθρώπινες παραστάσεις και στον καθαρισμό των επιστυλίων για να τονίσει ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή. "Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά", τόνισε ο υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς.
Από την Αμφίπολη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το μνημείο για τους Έλληνες – στην παρούσα δύσκολη συγκυρία – αλλά και για όλο τον κόσμο.
Τόνισε, ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης είναι εξασφαλισμένη. «Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής. Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα».
«Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Ο κύριος Τασούλας είπε μεταξύ άλλων ότι θα συνταχθεί τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτής της σπουδαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης, σε συνεργασία και με το Δήμο. Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ολόκληρο το νομό Σερρών.
Τελείωσε η πρώτη φάση των ανασκαφών
"Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων" δήλωσε ο κ. Τασούλας ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέα ευρήματα.
Ο Υπουργός κ.Τασούλας επισήμανε ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλη, η οποία ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα. Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Παναγιωταρέα στην Αθήνα σε μια εβδομάδα, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στο χρονικό διάγραμμα που έχουν για να γίνει το ταφικό μνημείο επισκέψιμο. Ο ίδιος δήλωσε, "Πρώτα θα γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στην επιστημονική κοινότητα και τους δημοσιογράφους κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες από τώρα και στην συνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό που αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα".
Ο κ. Τασούλας ανέφερε επίσης ότι την έρευνα και την εξέταση του σκελετού θα αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.
Εργασίες αντιστήριξης του ταφικού μνημείου
Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, δήλωσε, "Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη".
Ήταν ο σκελετός ταριχευμένος;
Αρνητική απάντηση έδωσε η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, όταν ρωτήθηκε αν ο σκελετός που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο ήταν ταριχευμένος. Η κατάσταση του σκελετού σύμφωνα με την ίδια ήταν σε καλή κατάσταση αλλά η ανθρωπολογική έρευνα θα δείξει ακριβώς. Εντύπωση προκαλεί ότι μερικά οστά βρέθηκαν εντός του ορύγματος και άλλα εκτός αυτού. Τέλος επισήμανε ότι δεν γνωρίζουν αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εξέταση dna και αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετό. Τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ανθρωπολογική έρευνα θα είναι το φύλο και η ηλικία στην οποία πέθανε.
Μπορεί να γίνει σύγκριση του DNA του Φιλίππου με το νεκρό στην Αμφίπολη;
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν το γενετικό υλικό του Φιλίππου είναι στη διάθεση των επιστημόνων και το αν μπορεί να γίνει σύγκριση με αυτό του νεκρού στην Αμφίπολη, η κυρία Μενδώνη απάντησε ότι την εποχή που ανακαλύφθηκε ο τάφος στη Βεργίνα δεν υπήρχαν οι κατάλληλες γνώσεις για την ανάλυση του DNA, και ίσως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τότε να μην καθιστούν δυνατή την εξέταση του DNA του Φιλίππου σήμερα.


 Πηγή: amphipoli-news.com

Σχόλιο : Ο κύριος Τασούλας δεν μας είπε κάτι νέο...ήδη γνωρίζουμε από πριν για τις ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια από τα άρθρα του Εμπεδότιμου(απ' όπου και η φωτογραφία στην κορυφή).
Για το φύλο του νεκρού καμιά κουβέντα...
Διόνυσος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...