Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Αττική επιτύμβια στήλη ήρθε στο φως στον Κεραμεικό!

Τμήμα επιτύμβιας στήλης που χρονολογείται στην κλασική περίοδο αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών στον Κεραμεικό, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επιτύμβια στήλη απεικονίζει μια οικογένεια. Σε πρώτο επίπεδο αναπαριστάται μια καθιστή γυναίκα και ένα κοριτσάκι, ενώ σε δεύτερο επίπεδο άλλη μία γυναίκα και ένας γενειοφόρος άντρας. Από την παράσταση σώζεται μόνο η μισή. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι στο δεξί ήμισυ που λείπει απεικονίζονταν άλλα δύο ή τρία πρόσωπα.
Στο επιστύλιο της αετωματικής στήλης υπάρχει δυσανάγνωστη επιγραφή στην οποία αναφέρεται κάποιος Δημόστρατος ως ιδιοκτήτης του τάφου.

Το σχήμα της επιτύμβιας στήλης, ο τύπος και το ύφος της απεικόνισης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε κατά το τρίτο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Η νεκρική στήλη πιθανότατα θα είχε τοποθετηθεί αρχικά στο νεκροταφείο, κατά μήκος του δρόμου μπροστά από την Ιερά Πύλη. Σε κάποια χρονική στιγμή την οποία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, μεταφέρθηκε από την αρχική της θέση και επαναχρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό, αρχικά μάλλον ως κατώφλι, χάρη στην ποιότητα της επιφάνειάς της. Κατά τη διάρκεια της επισκευής του δημόσιου συστήματος υδροδότησης της Αθήνας, τον 6ο αι. μ.Χ., το τμήμα χρησιμοποιήθηκε εκ νέου, για τρίτη φορά, για να καλυφθεί αγωγός του δικτύου αποχέτευσης κάτω από την Ιερά Οδό.

Πηγή: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
http://taxalia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...