Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Επιγραφικά δείγματα και στον "κόκκινο θάλαμο" του Τάφου της Αμφίπολης;

Γράφει η Αριάδνη Παπαφωτίου

Οι αποσπασματικές, σαν πρόχειρες και αντιεπαγγελματικές (σε φωτισμό, ευκρίνεια, εστίαση, γωνία λήψης κλπ) φωτογραφίες του ΥΠΠΟ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαρακτηριστούν ως οι βέλτιστες επιλογές για την παρουσίαση μιας ανασκαφής "οικουμενικού ενδιαφέροντος" που έκανε όλη την υφήλιο να συζητάει για την Ελλάδα.

Θεωρώντας αυτονόητο πως οι εργασίες και τα ευρήματα φωτογραφίζονται επαγγελματικά και κατά το ανασκαφικό πρωτόκολλο για ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους, μόνο σκόπιμα θα μπορούσαν να επιλέγονται  οι συγκεκριμένες, από το κυβερνητικό επιτελείο εποπτείας της ανασκαφής (κ.κ. Λ. Μενδώνη και Α. Παναγιωταρέα).

Και τα κύρια σενάρια είναι δύο. 
Το αθώο: Με σκοπό να προστατέψουν και να διασφαλίσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοσιοποίησης και επιστημονικής επεξεργασίας που έχει πάνω στα ευρήματα, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. (Λογικό)
Το ανεπιθύμητο: Για να λειτουργήσουν -όποτε το θελήσουν- κατά βούλησιν ή και επεμβατικά επί αυτών (των ευρημάτων), χωρίς κοινωνικό ή επιστημονικό έλεγχο. (Παράλογο)

Σε μία όμως τόσο σημαντική ανασκαφή όπως το ίδιο το ΥΠΠΟ την ανέδειξε, το κοινό διψάει για πληροφόρηση.
Και η δίψα αυτή, τελικά δεν ικανοποιείται από την επίσημη που δίνει το Υπουργείο.
Τόσο επειδή τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία είναι λιγοστά (σαφέστατα σκόπιμα), όσο και λόγω της δραματικής πια αραίωσης της ενημέρωσης του ελληνικού και παγκόσμιου κοινού, με τα εκδιδόμενα ραπόρτα, να κοινοποιούνται με απόσταση τουλάχιστον 10ημέρου μεταξύ τους.
Κι αυτό, όχι μόνο σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στην αρχή, αλλά και πάνω στην κορύφωση της ανασκαφής και του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ό,τι πρέπει δηλαδή, για ένταση της καχυποψίας, των συνομωσιολογικών σεναρίων και της εντύπωσης περί χειριστικής Κυβέρνησης.
ΔΕΙΤΕ  ΑΥΤΟ
Η προσεκτική παρατήρηση φωτογραφιών του "Κόκκινου θαλάμου" (τελευταίου), οδηγεί σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Προσέξτε τα σημεία που επέλεξα πάνω στη φωτογραφία που έδωσε το ΥΠΠΟ στις 14/9/2014:
[Σχετικό Δ.Τ. του ΥΠΠΟ ΕΔΩ]


  • Θα μπορούσε άραγε να είναι επιγραφικό δείγμα στο τμήμα επιχρίσματος (άνω δεξιά) που έμεινε αδιατάρακτο 23 αιώνες, ακριβώς πάνω από το υπέρθυρο της μαρμάρινης θύρας, μέσα στον"Κόκκινο Θάλαμο" (3ος Θάλαμος); --------> [Θυμίζω πως τα υπέρθυρα αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αμφίπολης για συντήρηση, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ στις 21/09/2014]
  • Το σύμβολο στον κύκλο κάτω αριστερά, επίσης έχει ενδιαφέρον.

Η μικρή ανάλυση της εικόνας του ΥΠΠΟ, δυστυχώς (και εσκεμμένα) δε βοηθάει στη σαφή απεικόνιση των πιθανών γραμμάτων, αλλά η περίπτωση να πρόκειται για τέτοια, σαφώς και δεν αποκλείεται.


Κι εδώ η φωτογραφία, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ.


Υ.Γ. Όσοι διακρίνουν και μορφή ελαφιού(;) ή κριαριού(;) [Τραγέλαφος;] εκεί κάπου ανάμεσα στα κυκλωμένα σημεία, μπορεί να έχουν δίκιο.

Ο "κόκκινος Θάλαμος" που στο δάπεδό του έκρυβε τον Τάφο με τον σκελετό, δείχνει να είχε διακόσμηση με πληροφορίες.

Α. Π. 

Πηγή: kathrefti.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...