Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ μέρος ΑΘ' – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»

Εν αναμονή  της   συνέντευξης τύπου  του Υπουργού  κ.Τασούλα της 22ας Νοεμβρίουστο μουσείο της Αμφίπολης  και φυσικά της κας Περιστέρη στις 29 Νοεμβρίου στοαμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ας δούμε μια λεπτομέρεια που κρίνουμε ότι είναι αρκετά σημαντική.

Όταν  ανακαλύφθηκε  το  ψηφιδωτό στον  δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε

μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.

Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή  ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο  κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο ναυπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση  ότι το σημείο  αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.

Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην  δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.

Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε  λανθασμένη εικόνα ;

Από το βίντεο  που ανήρτησε το ΥΠΠΟ  με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού ( https://www.youtube.com/watch?v=6E4b0XYxVgE ) , το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σεπολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49  ότι τοαριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη  ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες)  , πράγμα που μας αποδεικνύει  ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.


Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι  ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;

Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα  ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μιαυπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό. 

Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από  ένα  ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα.

Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί ; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα ;

Την απάντηση την είχαμε δώσει  με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ;   όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων  που θέλησε οκατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει τονεκρό.

Ισως λοιπόν μας  «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.

Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται  η σκοπιμότητα τηςδιαφοροποίησης  του αριστερού ματιού του  αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην τηνανάρτηση.


Αναμένουμε με  πολύ ενδιαφέρον  πάντως  τι ερμηνεία θα  δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό.


http://empedotimos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_19.html




Διαβάστε επίσης: 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...