Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο "Κροάτης" Αποξυόμενος - Η απεικόνιση ενός γυμνού αθλητή που ξύνει το σώμα του με μια στλεγγίδα

Ο "Κροάτης" Αποξυόμενος, είναι ένα σπάνια διατηρημένο Ελληνικό άγαλμα που κοσμούσε Ελληνικούς Ναούς και Πόλεις, ειδικότερα σε χώρους γύμνασης στο γυμνάσιο και την παλαίστρα.
Το άγαλμα ύψους 1,92 Μ βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας της Κροατίας, από το βέλγο τουρίστα Ρενέ Wouten, ένα ερασιτέχνη δύτη, τον Απρίλιο του 1996, ενώ έκανε καταδύσεις μεταξύ των νησιών Vele Orjule και Kosjak, στα ανοικτά των ακτών της Κροατίας.
Αυτό το πανέμορφο άγαλμα, που είναι γνωστό ως ο Κροάτης Αποξυόμενος, βρισκόταν βυθισμένο στον πυθμένα της θάλασσας, που καλύπτονταν με σφουγγάρια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής.
Ο Αποξυόμενος, είναι το όνομα που δίνεται σε ένα αθλητή, που απεικονίζεται στην πράξη της απόξεσης ιδρώτα και της σκόνης από το σώμα του,
με ένα μικρό κυρτό μέσο, μετά την άσκηση.
Υπάρχουν οκτώ γνωστά παραδείγματα, όπως: χάλκινο ανασκάφηκε στην Έφεσο (Τουρκία) και τώρα είναι στο Μουσείο Kunsthistorisches (Βιέννη), ένα μαρμάρινο στα μουσεία του Βατικανού (Ρώμη) και ένα χάλκινο κεφάλι στο Kimball Art Musem στο Forth Worth (ΗΠΑ).
 Ο "Κροάτης" Αποξυόμενος δεν είναι μόνο το πιο ολοκληρωμένο γλυπτό του είδους του, πολλοί μελετητές συμφωνούν ότι είναι μακράν το καλύτερο από όλα τα γνωστά υπάρχοντα παραδείγματα.!!
Πιστεύεται γενικά ότι το χάλκινο άγαλμα είναι πολύ πιθανό ένα ελληνιστικό ή ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου που ήταν πιθανόν κατασκευασμένο κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο έργο του Λυσσίππου (4ος αι. π.Χ.)..
Η λεπτομέρεια σχετικά με αυτού του είδους άγαλμα είναι εξαίσια, με τον ένθετο κόκκινο χαλκό στα χείλη και τις θηλές του στήθους, ακόμη πιο εκπληκτικό δεδομένο που είναι σπάνιο των χάλκινων αγαλμάτων, όπως είναι αυτό.
Όμως χάλκινα σαν αυτό δεν κατάφεραν να επιβιώσει στην ύστερη αρχαιότητα, καθώς τα έλιωσαν για να κάνουν τα πιάτα, όπλα, εργαλεία και νομίσματα....!!

http://greeksurnames.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...