Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Hatra ΠΟΛΗ ΤΟΥ 3ου ΑΙ.Π.Χ

To Iσλαμικό Κράτος συνέχισε το Σάββατο την καταστροφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ.Αυτήν τη φορά επιτέθηκε στην ιρακινή πόλη Hatra στο βορρά της χώρας ανέφερε ένας ιρακινός καθηγητής αρχαιολογίας.

Ο Hamed al-Jabouri Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μοσούλης επιβεβαίωσε ότι οι συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα αρχαία
ερείπια και τα ευρήματα της πόλης. «Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα που διέπραξε η Daech κατά της πολιτισμικής κληρονομιάς του Ιράκ» πρόσθεσε. «Είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια».Καμιά επίσημη αντίδραση σε αυτές τις νέες βεβηλώσεις που διαπράχθηκαν από την ISIS δεν υπήρξε. 


Η Hatra συγκαταλέγεται στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά της  Unesco και βρίσκεται  110 km ΒΔ της Μοσούλης.Η πόλη θεμελιώθηκε τον 3ο αι.π.Χ και φημίζεται για τους ναούς της.



Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράκ αλλά και κατοίκους οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν 2 εκρήξεις στον χώρο και έπειτα με μπουλντόζα συνέχισαν την καταστροφή. Ο ιρακινός υπουργός τουρισμούκαι αρχαιοτήτων στο Facebook, επιβεβαίωσε την επίθεση: «η αργή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ εμψύχωσε τους τρομοκράτες για να διαπράξουν ένα ακόμη έγκλημα στις αρχαιότητες καταστρέφοντας και κλέβοντας στην Hatra.

Αυτές οι νέες καταστροφές επέρχονται 2 μόλις ημέρες μετά την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Nimroud με μπουλντόζα.Η αρχαία ασσυριακή πόλη έχει ιστορια 3 χιλιετηρίδων. Η Unesco είχε χαρακτηρίσει αυτήν την ενέργεια ως  «έγκλημα πολέμου «. Τον τελευταίο μήνα βίντεο έδειξαν εικόνες όπου μέλη του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφουν γλυπτά ασσυριακού πολιτισμού που χρονολογούνται εδώ και 2.600 έτη στο Μουσείο της Μοσούλης και ελληνιστικούς θησαυρούς.

Το Ισλαμικό Κράτος προβαίνει σε αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ σύμφωνα με την οποία τα λείψανα και οι αναπαραστάσεις εκλαμβάνονται ως ειδωλολατρεία και οφείλουν να καταστραφούν.Η λατρεία του ισλάμ είναι κατ΄εξοχήν ανεικονική.

O Saeed Mumuzini, ένας εκπρόσωπος του Κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος στην επαρχία της Νινευή, δήλωσε ότι η Isis έκλεψε αρχαία χρυσά και ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν επί Ασσυρίων βασιλέων και φυλάσσονταν στη Hatra.

Η Hatra με δισχιλιετή ιστορία από την εποχή του βασιλείου των Σελευκιδών που ήλεγχε μεγάλος μέρος από την αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου. Είναι διάσημη για τους περίτεχνους κι επιβλητικούς  κίονες του ναού της .
  http://www.eleysis-ellinwn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...