Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 2ον - Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος ,ανέκαθεν κέντρο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου , "φιλοξενεί" στο έδαφος της τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της Ελλάδος άλλα και το τελειότερο αρχαίο θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής ,αυτό της Επιδαύρου , το οποίο έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση ως την εποχή μας.
Με "οδηγό"  το πασίγνωστο αυτό θέατρο , στο ιερό του Ασκληπιού , θα πάμε να γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα θέατρα της Πελοποννήσου που έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα από την αρχαιολογική σκαπάνη :



Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου


Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.
Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα . Το αρχαίο θέατρο έχει χωρητικότητα 14.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη (διαζώματα): το άνω διάζωμα των 21 σειρών καθισμάτων για τον λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Το θέατρο είναι κατασκευασμένο απο πορόλιθο ο οποίος απορροφά τον ήχο όπως το ανθρώπινο σώμα. Σημαντικό είναι ότι δεν αναμορφώθηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια διατηρώντας την αυθεντική του μορφή.

Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου


Στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου και στην Ν.Δ. πλαγιά της, ιδρύθηκε σε παλαιότερη του Ασκληπιείου περίοδο, το μικρό θέατρο, για τα δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας, γι’ αυτό και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο. Από τις αφιερωματικές επιγραφές, προκύπτει ότι η κατασκευή του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αι., από χορηγίες εξεχόντων αρχόντων και επίλεκτων προσώπων της τοπικής κοινωνίας, εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές, που αποτελούν ένα πραγματικό - ζωντανό μουσείο. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και “λαλούν θέατρο”. Η χωρητικότητα του είναι 2.000 θεατές.

Αρχαίο θέατρο Άργους


Το αρχαίο θέατρο του Άργους είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διέθετε θέσεις για περίπου 20.000 θεατές.
Το θέατρο οικοδομήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αντικατέστησε το παλαιότερο της πόλης, που είχε κτιστεί τον 5ο αι. π.Χ. Κατασκευάσθηκε πιθανόν για να φιλοξενήσει τους αγώνες μουσικής και δράματος των πανελλήνιων αγώνων των Νεμέων, που τότε μεταφέρθηκαν οριστικά στην πόλη του Άργους από το ιερό του Δία στην Νεμέα, ενώ περίπου την ίδια εποχή μεταφέρθηκαν στο Άργος και τα Ηραία.
 Το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου αυτού λαξεύτηκε στο βράχο, ενώ οι πτέρυγες του κυριοτέρου τμήματός του προεκτείνονταν δεξιά και αριστερά πάνω σε αναλήμματα, με πρόσθετα λίθινα εδώλια.

Αρχαίο Θέατρο Κορίνθου


Το Αρχαίο Θέατρο , που δεν έχει ανασκαφεί πλήρως ,χρονολογείται στα τελη του 5 αι.π.Χ κατά την οποία οι θεατές κάθονταν στο φυσικό κοίλωμα της γης. Στα τελη του 4ου αι. π.Χ  κατασκευάστηκε η λίθινη σκηνή και οι κερκίδες στο Κοίλο  Ανακατασκευή του Θεάτρου γίνεται τον 1ο αι. π.χ. αι.  Την εποχή του Αδριανού πραγματοποιείται πλήρης ανακατασκευή του Θεάτρου με τριώροφο προσκήνιο,  το οποίο διέθετε τρεις εισόδους . Υπολογίζεται ότι εκείνη την εποχή ήταν χωρητικότητας 18000 περίπου θεατών. Αρχές του 3ου αι.μ.Χ το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για θηριομαχίες και μονομαχίες ,οι 10  πρώτες σειρές των εδωλίων απομακρύνθηκαν για τη δημιουργία δεξαμενής.  Κατά τη ρωμαϊκή συνήθεια η δεξαμενή γέμιζε με νερό για ναυτικά θεάματα. 
Η καταστροφή του Θεάτρου επήλθε με την εισβολή του Αλαρίχου το 396 μ.χ. ή το 375 μ.χ. από σεισμό. 

Αρχαίο θέατρο Ισθμίας


Το θέατρο Ισθμίας βρίσκεται στο πρανές μιας ρηχής ρεματιάς, βορειοανατολικά του πλατώματος του τεμένους του Ποσειδώνα. Η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται στο β΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Έναν περίπου αιώνα μετά, το θέατρο ανακατασκευάστηκε. Τα ρωμαϊκά χρόνια το κοίλο διευρύνθηκε. Το θέατρο ανασκάφηκε μεταξύ των ετών 1952-1967, αλλά διατηρείται σήμερα σε κακή κατάσταση.

Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας


Το αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν κατασκευαστεί σε επίπεδο έδαφος και όχι σε λόφο. Γι’ αυτό και έχει ισχυρό αναλημματικό τοίχο που συγκρατεί την τεχνητή επίχωση. Το υλικό κατασκευής του είναι ντόπιος ασβεστόλιθος και λευκό μάρμαρο.
Το θέατρο άρχισε να χτίζεται το 370 π.Χ. αλλά οπωσδήποτε οι εργασίες για τον εξωραϊσμό του συνεχίστηκαν και επί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, τουλάχιστον μέχρι το 222 μ.Χ. Στην αρχική του μορφή χωρούσε πάνω από 6.000 θεατές.

Αρχαίο Θέατρο Ήλιδoς


Tο θέατρο της Ήλιδoς είναι χτισμένο σε μια παλιά αναβαθμίδα του Πηνειού ποταμού και παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο και δεν έφερε λίθινη επένδυση, παρά μόνο στις ανόδους που επέτρεπαν την πρόσβαση στα διάφορα σημεία του, κατά μήκος των παρόδων και σε μια σειρά λίθινων εδράνων στο κατώτερο τμήμα του. Η παλαιότερη φάση κατασκευής του χρονολογείται στο α' μισό του 4ου αι. π.Χ..
Η μόνιμη λίθινη σκηνική κατασκευή είναι από τις αρχαιότερες. Σώζει ένα από τα παλαιότερα προσκήνια (αρχές 3ου αι. π.Χ.).  Υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει  8.000 θεατές περίπου. Ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αι. π.Χ βρήκε το θέατρο παραμελημένο.

Αρχαίο θέατρο Πλατιάνας


Το θέατρο χτίσθηκε στο άνδηρο της ακρόπολης της Πλατιάνας, στο όρος Λαπίθα της Ηλείας
Είναι έργο του 4ου αιώνα π.Χ  Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα το οποίο εφάπτεται με το οχυρωματικό τείχος της ακρόπολης .
Σήμερα το αρχαίο θέατρο είναι ένας σωρός από πέτρες που περιμένει την αναστήλωση του.

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας


Tο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας  βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μ με θέα το Κορινθιακό κόλπο.  Η κατασκευή του χρονολογείται στο α' μισό του 3ου αι. π.Χ., γύρω στα 280-250 π.Χ., όταν ιδρύεται το  Κοινό των Αχαιών - η Αχαϊκή Συμπολιτεία. Το κοίλο λαξεύθηκε στο φυσικό βράχο και, όπου αυτός δεν υπήρχε, διαμορφώθηκε κατάλληλα το έδαφος και τοποθετήθηκαν λίθινα εδώλια. Στο φυσικό βράχο λαξεύθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος και η ορχήστρα . Το σκηνικό οικοδόμημα της ελληνιστικής περιόδου ήταν διώροφο. Ένα διάζωμα διαιρεί το κοίλο σε δύο τμήματα και η συνολική χωρητικότητα του ανέρχεται σε 3.000 θεατές.

Αρχαίο θέατρο Λεοντίου.




Το θέατρο βρίσκεται στη Κάτω Βλασία του Δήμου Καλαβρύτων, η οποία ταυτίζεται με το αρχαίο Λεόντιο. Το μνημείο κτίστηκε στα Ελληνιστικά χρόνια (α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.).
Σήμερα από το θέατρο είναι ορατά το κοίλο, οι δύο πάροδοι, η ορχήστρα και το ορθογώνιο κτίριο έναντί της, που πιθανόν αποτελεί τη σκηνή.
Το θέατρο του Λεοντίου ήταν σχετικά μικρό και σήμερα έχουν αποκαλυφθεί εννέα σειρές εδωλίων ενώ οι ανώτερες σειρές ήταν μάλλον λαξευμένες στο βράχο. Οι πάροδοι του θεάτρου σώζονται σε ύψος δύο μέτρων.

Αρχαίο θέατρο Σικυώνoς


Με χωρητικότητα 10.000 θεατών, το θέατρο στης Σικυώνoς είχε κατασκευασθεί περί τα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα στις υπώρειες της ακρόπολης στο φυσικό κοίλο του λόφου . Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός, ότι κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν δύο τεχνικές δόμησης, η μία με εγχώριο πωρόλιθο και η άλλη με λάξευση στον φυσικό βράχο. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή υπέστη ανακατασκευή.
Το κοίλο του θεάτρου έχει διάμετρο 125 μέτρα. Στο θέατρο υπάρχουν 16 κλιμακωτοί διάδρομοι, που ορίζουν 15 κερκίδες (εδώλια).
Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σειρές εδωλίων. Το θέατρο διαθέτει δυο θολωτές εισόδους ,μια ανατολικά και μια δυτικά.

Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας


Το αρχαίο θέατρο Ορχομενού είναι χτισμένο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, τον 3ο αιώνα π.Χ. Το θέατρο αυτό, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ., προσέφερε μοναδική θέα. Χρησιμοποιούνταν τόσο για θεατρικές παραστάσεις, όσο και για αγώνες προς τιμήν του θεού Διονύσου.
Για το κοίλο του μνημείου χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός λόφος. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Θέατρο  υπολογίζεται ότι διέθετε πάνω από 40 σειρές εδωλίων και ότι η χωρητικότητά του υπερέβαινε τους 4.000 θεατές. Σήμερα διατηρούνται μόνο δέκα σειρές εδωλίων από το κατώτερο τμήμα του κοίλου , 2 μαρμάρινα έδρανα της προεδρίας και 2 μαρμάρινοι θρόνοι για τους ανώτερους θρησκευτικούς λειτουργούς .

Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης


Το θέατρο κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο περί το 370 π.Χ., είχε χωρητικότητα περίπου 20.000 ατόμων, καθώς και τέλεια ακουστική. Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε τόσο μεγάλο ήταν διότι, εκτός από θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενούσε επίσης συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα ανάμεσα στις 40 αρκαδικές πόλεις που ήταν συνοικισμένες στη Μεγαλόπολη, στις οποίες μπορούσαν να παρευρεθούν και όσοι πολίτες επιθυμούσαν . Το κοίλο του είχε διάμετρο 145 μ. και περιλάμβανε δύο διαζώματα, με 17 σειρές εδωλίων στο ανώτερο τμήμα του και 20 σειρές στα δύο κατώτερα.
Για τις θεατρικές παραστάσεις υπήρχε μία ξύλινη σκηνή με τροχούς, η οποία φυλασσόταν στη σκηνοθήκη και συρόταν στο θέατρο όποτε χρειαζόταν. Η μεγάλη ακμή του τοποθετείται περί τον 3ο αιώνα π.Χ., και ταυτίζεται με την περίοδο ακμής της Μεγάλης Πόλεως.

Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης


Το Θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 12.000 θεατές. Διέθετε ένα πολύ όμορφο σκηνικό οικοδόμημα, μάλλον τριώροφο, και κινητή σκηνή της οποίας σώζονται οι αύλακες .Η πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Μεσσήνης χρονολογείται στον πρώιμο 3ο αιώνα π.X. Η σκηνή με το προσκήνιο ανακατασκευάστηκαν στα  ρωμαϊκά χρόνια πάνω στα ερείπια της ελληνιστικής σκηνής, ενώ επισκευές μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.X. Από τον 4ο  αιώνα μ. Χ. και μετά εγκαταλείφθηκε.


Αρχαίο θέατρο Σπάρτης

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης βρίσκεται στη νότια κλιτύ του λόφου της Ακρόπολης.. Η κατασκευή που βλέπουμε σήμερα ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ πολλά άλλα επί μέρους στοιχεία  χρονολογούνται απο τέλος του 4ου μ. Χ. αιώνα. Το θέατρο ξεχώριζε για το μέγεθός του, την ποιότητα και την πολυτέλεια της κατασκευής του, χάρη στη χρήση λευκού μαρμάρου και υπολογίζεται ότι ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται περίπου 17.000 θεατές.
Ο Παυσανίας μάλιστα το 2ο αι. μ.Χ  το χαρακτηρίζει: «το θεάτρον, λίθου λευκού, θέας άξιον».
Το θέατρο διέθετε 9 κερκίδες με 32 σειρές εδωλίων στο κάτω κοίλο και 16 κερκίδες με 17 σειρές εδωλίων στο άνω κοίλο.
Το κοίλο δυστυχώς σήμερα σώζεται σε κακή κατάσταση, διότι τα εδώλια και η θεμελίωσή τους χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό μεταγενέστερα.

Αρχαίο θέατρο Γυθείου


Tο αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης,  στο βόρειο τμήμα της πόλης του Γυθείου και κατασκευάστηκε την εποχή της ρωμαιοκρατίας και συγκεκριμένα κατά τους πρώιμους αυτοκρατορικούς χρόνους.
Το θέατρο ήταν κατασκευασμένο από εγχώριο υπόλευκο μάρμαρο. Το κοίλο του αποτελείται από τέσσερις πλήρως σωζόμενες σειρές εδωλίων,  δυο σωζόμενες ελλιπώς και από μικρά τμήματα των υπολοίπων σειρών.  Συνολικά περιελάμβανε δώδεκα σειρές καθισμάτων χωρίς διάζωμα και πέντε κάθετους διαδρόμους. 



Επιμέλεια Διόνυσος.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/
ΠΗΓΕΣ :
odysseus.culture.gr
mythicalpeloponnese.gr/
diazoma.gr
epidavros.gr/
el.wikipedia.org
travelbook
doukasschoolprojecttheatro.wordpress.com

Δείτε επίσης :
Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 1ον - Στερεά Ελλάδα

1 σχόλιο :

  1. θαυμάσια συγκεντρωτική δουλεια. Περιμένουμε συμπλήρωση με θέατρα Θουρίας, Ψωφίδος, Στυμφάλου,κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...