Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Παραμένει το χρέος αν πάμε στη δραχμή -Τι έγινε με τον Τρικούπη

Λανθασμένα πιστεύουν πολλοί Ελληνες ότι η μετάβαση στη δραχμή θα απαλλάξει αυτόματα τη χώρα από το δυσβάσταχτο χρέος της. Απόδειξη ότι το χρέος της Ελλάδας όταν ανακοίνωσε πτώχευση ο Χαρίλαος Τρικούπης το πλήρωσε η κυβέρνηση Σημίτη το 1999.
Διαβάστε την σχετική είδηση από το blog «Δελτίο των 11»:
Η εξόφληση των προπολεμικών εθνικών δανείων (Αρχειο)
Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης , ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/12/1999 ότι η κυβέρνηση εξόφλησε πλήρως το προπολεμικό δημόσιο χρέος, που στις 31 Δεκεμβρίου 1998 ήταν 212, 4 εκατ. δρχ , 5, 9 εκατ. λίρες Αγγλίας
και 24, 8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι η εξόφληση έγινε «επειδή η διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, θα οδηγούσε σε υψηλό κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών». Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για «γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας», αφού τερματίζεται μια δύσκολη περίοδος της ιστορίας του δημόσιου χρέους. Μια περίοδος που σημαδεύτηκε από τις τέσσερις πτωχεύσεις, 1827, 1843, 1893 και 1941, την επιβολή του διεθνούς οικονομικού ελέγχου το 1898 και τη σύσταση στην Αθήνα της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής που καταργήθηκε το 1979.
Έτσι, η Ελλάδα -ύστερα από 110 χρόνια- κάνοντας τα πρώτα βήματα στην Ενωμένη Ευρώπη, έχει πλέον χρέη μόνο από τη μεταπολεμική περίοδο.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για τα δάνεια:
  • «Πάγιο» του 1889 (πριν από 110 χρόνια), με επιτόκιο 4%, το οποίο συνήψε η τότε ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό την αποπληρωμή προγενέστερων δανείων. Η αξία του ήταν 6, 2 εκατ. λίρες Αγγλίας, με αρχική διάρκεια 30 χρόνια.
  • «Σταθεροποιήσεως και προσφυγικό» του 1928 (πριν από 91 χρόνια) και επιτόκιο 6%, με σκοπό την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την αποκατάσταση των προσφύγων. Η αξία του ήταν 17 εκατ. δολάρια, με αρχική διάρκεια 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, τα λεγόμενα δάνεια της Ανεξαρτησίας, που συνήψε το ελληνικό δημόσιο από το 1881 έως και το 1939, εξυπηρετούνταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μερικώς. Δηλαδή, με την καταβολή μέρους των οφειλόμενων τόκων, ενώ από το 1950 έγινε ολική αναστολή της εξυπηρέτησής τους.
Σημειώνεται ότι για τοπροπολεμικό χρέος σε δραχμές εκδόθηκε το 1962 ομολογιακό ενοποιήσεως, ώστε να αντικατασταθούν όλα τα εν κυκλοφορία ανεξόφλητα ομολογιακά δάνεια, που είχαν εκδοθεί σε δραχμές στο εσωτερικό μέχρι το 1939».
_____________
  ~ Πηγή: iefimerida.gr
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...