Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Οι Κωδικοποιημένες Πληροφορίες της Ελληνικής Μυθολογίας. Δεύτερο μέρος

Από τον αυτόχθονα Πελασγό και την Μελίβοια γεννήθηκε ο Λυκάονας και γέννησε πενήντα παιδιά. Αυτά ξεπέρασαν όλους τους ανθρώπους στην ασέβεια και στην αλαζονεία. Ο Δίας θέλοντας να δοκιμάσει την ασέβεια τους μεταμορφώθηκε σε εργάτη και παρουσιάστηκε μπροστά τους. Αυτοί τον φιλοξένησαν και του παρέθεσαν γεύμα με σάρκα ανθρώπου, ακολουθώντας τις συμβουλές του μεγαλυτέρου αδελφού τους, του Μαίναλου. Αηδιασμένος ο Δίας αναποδογύρισε το τραπέζι στο σημείο που ονομάζεται τώρα Τραπεζούς και κατακεραύνωσε τον Λυκάονα (Κρόνιος ;) μαζί με τα παιδία του, εκτός από τον
μικρότερο υιό του, τον Νύκτιμο. Όταν παρέλαβε ο Νύκτιμος την βασιλεία, έγινε ο κατακλυσμός επί Δευκαλίωνος, που προκλήθηκε λόγο της ασέβειας των παιδιών του Λυκάονα.

Ο Κένταυρος Χείρων ανέθρεψε τον Ασκληπιό. Του δίδαξε την ιατρική και το κυνήγι. Όταν μεγάλωσε έγινε χειρούργος και έσωσε πολλούς από τον θάνατο, ενώ επανέφερε στην ζωή και πολλούς νεκρούς. Είχε πάρει από την θεά Αθηνά το αίμα που έρεε στις φλέβες της Γοργόνας. Και αυτό που προέρχονταν από τις αριστερές φλέβες το χρησιμοποιούσε για την καταστροφήτων ανθρώπων, ενώ αυτό που έρεε από τις δεξιές φλέβες το είχε για θεραπεία ασθενών και ανάσταση νεκρών. Ο Καπανέας, ο Λυκούργος, η Εριφύλη, ο Ιππόλυτος, ο Τυνδάρεω και ο Γλαύκος είναι μερικοί που αναστηθήκαν σύμφωνα με τον Στησίχορο και Μελησαγόρα.

Ο Δίας με την μορφή κύκνου ζευγάρωσε με την Λήδα, το ίδιο βράδυ όμως η Λήδα κοιμήθηκε με τον θνητό βασιλιά Τυνδάρεω.  Με το σπέρμα του Δία γέννησε τους αθάνατους, Πολυδεύκη και (ΩραίαΕλένη, ενώ με το σπέρμα του Τυνδάρεω γεννήθηκαν οι θνητοί Κάστορας και Κλυταιμνήστρα. Επειδή η συνουσία με τον Δία έγινε με την μορφή πτηνών η Ελένη γεννήθηκε μέσα σε ένα αυγό. Η Λήδα το παρέδωσε σε ένα βοσκό και όταν πέρασε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, βγήκε η Ελένη. Ο Θησέας την ερωτεύτηκε για την ομορφιά της και την έκλεψε. Όσο όμως αυτός βρισκόταν στον Άδη, εκστράτευσαν εναντίον του ο Κάστορας και Πολυδεύκης και πήραν πίσω την Ελένη και αιχμαλώτισαν την Αίθρα, μητέρα του Θησέα. Η Ελένη παντρεύτηκε τον Μενέλαο και η αδελφή της Κλυταιμνήστρα τον Αγαμέμνονα.

Το παιδί που απέκτησε η Θέτις με τον Πηλέα θέλησε να το καταστήσει αθάνατο γι΄αυτό το έριχνε κρυφά στην φωτιάαπ΄τον Πηλέα κάθε βράδυ, καταστρέφοντας έτσι ότι θνητόυπήρχε επάνω του εξαιτίας του πατέρα του. Όταν ο Πηλέας κάποια στιγμή κρυφοκοίταξε, είδε έντρομος το παιδί μέσα στις φλόγες και έμπηξε τις φωνές. Η Θέτις τότε μην μπορώντας να αποτελειώσει το έργο της, εγκατέλειψε το νήπιο και κατέφυγε στις Νηρηίδες. Ο Πηλέας μετέφερε το παιδί στον Χείρωνα, που το πήρε και άρχισε να το τρέφει με εντόσθια λεόντων, χοίρων καιμυαλά αρκούδων. Επίσης το μετονόμασε Αχιλλέα, ενώ πριν λεγόταν Λιγυρώνας.

Όταν τελικά ο Ήφαιστος πλησίασε την Αθηνά, προσπάθησε να την βιάσει. Η Αθηνά όμως, συνετή και παρθένα καθώς ήταν, δεν το δέχθηκε. Τότε ο Ήφαιστος έλουσε το πόδι τις θεάς με το σπέρμα του. Αηδιασμένη εκείνη, καθάρισε το υγρό με μαλλί και το΄ριξε χάμω. Και καθώς απομακρύνονταν, γεννήθηκε οΕριχθόνιος. Το παιδί αυτό η θεά το μεγάλωσε κρυφά από τους υπόλοιπους θεούς θέλοντας να το καταστήσει αθάνατο. Το έκλεισε λοιπόν σε ένα σακίδιο και το παρέδωσε στηνΠάνδροσο, την κόρη του Κέκροπα, με εντολή να μην το ανοίξει. Γεμάτες περιέργεια όμως οι αδελφές της, το άνοιξαν κι αντίκρισαν το βρέφος περικυκλωμένο από ερπετά. Άλλες δηλητηριαστήκαν από τα ερπετά και άλλες έπεσαν από την Ακρόπολη αφού η θεά τους τρέλανε τα μυαλά. Ο Εριχθόνιος έγινε βασιλιάς της Αθήνας και ο τάφος του έγινε κάτω από το ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη.

Ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Ατρέα, να του ζητήσει να συμφωνήσει με τον αδελφό του, Θυέστη ν΄αναλάβει ο Ατρέας την βασιλιά, όταν ο Ήλιος αλλάξει πορεία. Μόλις ο Θυέστης συμφώνησε, ο Ήλιος έδυσε από την ανατολή. Μ΄αυτόν τον τρόπο ο θεός τιμώρησε τον Θυέστη για την πλεονεξία του και στον θρόνο ανέβηκε ο  Ατρέας, που τον εξόρισε.  

Ο Ερμής έκλεψε την Ελένη, όπως ήθελε ο Δίας και την παρέδωσε στον Πρωτέα Βασιλιά της Αιγύπτου. Και όταν ο Αλέξανδρος (Πάρις) έφτασε στην Τροία, είχε μαζί του ένασύννεφο με την μορφή της Ελένης.

Ο Αγαμέμνονας γύρισε στις Μυκήνες με την Κασσάνδρα και σκοτώθηκε από τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα. Του΄δωσανχιτώνα αμάνικο και δίχως τράχηλο, που τον φόρεσε και πέθανε επί τόπου.   


Στην Ωγυγία υποδέχθηκε τον Οδυσσέα η Καλύψω, κόρη του Άτλαντα. Μαζί της έκανε έναν γιό τον Λατίνο που αποίκησε πολλά μέρη.   


ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 



http://diogeneis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...