Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ο ἀργυρός ἀστὴρ ἐφάνη

ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Μνημείου Καστά

Συγγραφέας: ναρ, idononar@gmail.com

περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Μνημείο του Τύμβου Καστά (Περίβολος και Ταφικό Μνημείο). Σε κάθε κτίσμα, ο αρχιτεκτονικόςσχεδιασμός προηγείται της κατασκευής του και είναι αποτέλεσμα των οδηγιών τουκατασκευαστή και της έμπνευσης του αρχιτέκτονα. Ειδικότερα, όσον αφορά στοναρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην επιλογή της χωροθέτησης των Ελληνικών Ιερών, αυτέςυπόκεινται πάντα σε αυστηρούς θρησκευτικούς και μαθηματικούς-γεωμετρικούς κανόνες. Ηαλληλεξάρτηση των θρησκευτικών με τους μαθηματικούς και γεωμετρικούς κανόνες δενπρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού στην Ελληνική κοσμοθεώρηση η σχέση μεταξύ τηςθρησκείας και της ερμηνείας του φυσικού κόσμου είναι αμφίδρομη.  

Η αποκάλυψη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Μνημείου, σχετίζεται άμεσα με το κίνητροτης κατασκευής του. Η ανάλυση της παρούσας μελέτης, βασίζεται στο φωτογραφικό υλικόπου διέθεσε το ΥΠΠΟ καθώς και στα λίγα δημοσιευμένα σκαριφήματα του αρχιτέκτονα τηςανασκαφής κ. Λεφαντζή. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και από βιβλιογραφικέςπηγές, χρησιμοποιήθηκε ελεύθερος κώδικας λογισμικού (Sketchup) για τη βαθμονόμηση τωνδιαστάσεων του Μνημείου. Η ακρίβεια με την οποία εκτελέστηκαν οι υπολογισμοί είναι τηςτάξης του 0.01mm.
Από τα αποτελέσματα της ανωτέρω ανάλυσης αρχικά αποκαλύπτεται η βάση του σχεδιασμούτου Μνημείου που είναι το δωρικό πόδι (325.00mm). Έπεται η ανάλυση των γεωμετρικώνχαρακτηριστικών του περιβόλου και η απόδειξη περί της χρήσης του Ασημένιου Λόγου στιςαναλογίες των μεγεθών των στοιχείων του περιβόλου. Ακολουθεί η ανάλυση τουαρχιτεκτονικού σχεδιασμού της πρόσοψης του Ταφικού Μνημείου. Από την ανάλυση αυτήαποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός της πρόσοψης του Ταφικού Μνημείου ακολουθεί τις ίδιεςαναλογίες με αυτές του Ασημένιου Λόγου υπακούοντας στην Πυθαγόρεια και Πλατωνικήθεώρηση περί του άρρητου αριθμού της ρίζας του δυο. Επιπλέον αποδεικνύεται ότι ακόμα καιτο μαιανδρικό πρότυπο στο ψηφιδωτό ακολουθεί τις αρχές του ίδιου λόγου.

Η παραπάνω σχεδιαστική προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα στην πρόσοψη του μνημείου ναεγγράφεται με ακρίβεια ένα κανονικό δεκαεξάγωνο διαμέτρου 5200.00mm. Υπενθυμίζεται ότιο Ήλιος της Βεργίνας, εγγράφεται πλήρως σε ένα κανονικό δεκαεξάγωνο. Με την ανακάλυψητης χρυσής λάρνακας του Φίλλιπου Β’ από τον  Μ. Ανδρόνικο στις 8 Νοεμβρίου του 1977,αποδείχθηκε ότι ο Ήλιος της Βεργίνας αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό διακοσμητικόστοιχείο και είναι το κύριο Βασιλικό Σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας των Αργεάδων.


Ολόκληρη η εργασία σχετικά με την απεικόνιση του αστέρα της Βεργίνας στο Μνημείο Καστά... ΕΔΩ




1 σχόλιο :

  1. αυτα ειναι αμορφιες!!
    ξερουμε ποιος και τι ειναι μεσα στον λοφο καστα!
    Οι πυλες του κατω κοσμου εχουν ανοιξει,και περιμενουν,αλλους να την περασουν για κατω,και αλλους να "ανεβουν" πανω!
    ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ! ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ! ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΥΡΙΕΥΕΙ..
    ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ..
    οποιος εχει αυτια ας ακουσει! οποιος εχει οφθαλμους ας δει!
    ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ...
    ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥς "ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ"...
    ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ...ΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ..
    ΕΝΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ..
    ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ.
    θα ζησουμε ακομα πιο συγκλονιστικες στιγμες...
    οι βαρβαροι εχουν ηδη αντιληφθει τι γινεται...
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ..
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ...
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ "ΥΙΟ" ...ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο "ΠΑΤΕΡΑΣ"
    ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ..
    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΡΟΥΣ..
    ΤΟΥΣ ΔΥΣΤΗΧΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ..
    προσπαθησαν να σκοτωσουν τον τηλεμαχο...
    δεν μπορουν γιατι τον φυλασουν οι μαιναδες...οι δυσμοιροι τι εχουν να παθουν!!!!
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ!
    Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΕ...Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΡΕΦΟΣ..ΤΟΝ "ΥΙΟ" ΤΟΥ ΘΕΟΥ...
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ..ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ "ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ".
    ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΑ !!!Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΣ!!
    ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...