Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΓΑΝΤΑ : Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑ

Ακράγας Σικελία – Ο Ναός του Δία, ο μεγαλύτερος δωρικός ναός των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδος , και ο τρίτος σε διαστάσεις , μετά τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και τον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα , σχεδόν ανακατασκευάστηκε σε ένα βίντεο που αναδεικνύει το μεγαλείο του . Η πρωτοβουλία ήταν του αρχιτέκτονα Federico Μονκάδα από τον Ακράγαντα . Ο Ναός χτίστηκε για τον εορτασμό της Μάχης της Ιμέρας το 480 π.χ.χ. , όταν οι Έλληνες της Σικελίας νίκησαν τους Καρχηδόνιους . Οριστικά κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 1401 , όταν τα τρία τελευταία αγάλματα των Τελαμώνων που λειτουργούσαν ως ημικίονες, έπεσαν στο έδαφος . Μερικά από τα ερείπια αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τον δέκατο έβδομο αιώνα για την κατασκευή του δυτικού μώλου του Λιμένα του Εμπεδοκλή .


Ο ναός ήταν στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου , 113 μέτρα επί 56 , και ήταν πάνω από 40 μέτρα ύψος . 
Τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν ακριβώς οι Τελαμώνες , γιγαντιαία αγάλματα ένα εκ των οποίων σώζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακράγαντα . 
Άγαλμα Τελαμώνα που διασώζεται στο μουσείο Ακράγαντα.

Από αυτόν τον υπέροχο Ναό υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια . Αλλά ο αρχιτέκτονας Federico Μονκάδα , με βάση τις μελέτες μεγάλων αρχαιολόγων όπως ο Pirro Marconi και κλασικές πηγές , όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης , ανοικοδόμησε τον Ναό που αξίζει να δείτε πως ήταν στον Ακράγαντα του πέμπτου αιώνα π.χ.χ. 
Τα ερείπια του ναού του Δια. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ : https://vimeo.com/120349236

ΠΗΓΗ  http://alfeiospotamos.gr/
.χ.χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...