Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ψηφιδωτό με ελληνικές μορφές βρέθηκε στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας (φωτο)

 Αρχαιολόγος φέρνει στο φως τη μορφή της Τρυφής

Ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Όλβα της Κιλικίας, στους πρόποδες του όρους Ταύρος, και θεωρείται απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης. Αποτελεί μέρος του μωσαϊκού δαπέδου των 35 τ.μ. που ανέσκαψε η ομάδα της καθηγήτριας Αϊσέ Εμέλ Ερτέν του Πανεπιστημίου Gazi.



Το ψηφιδωτό συμβολίζει τη ζωή και την πολυτέλεια, καθώς απεικονίζει τις αρχαιοελληνικές μορφές της Τρυφής και του Βίου. Δίπλα τους μια ακόμα μορφή συμπληρώνει την… τρόικα των προσώπων· «Πρωτολουσία» γράφει στα ελληνικά. Το υπόλοιπο δάπεδο είναι διακοσμημένο με μοτίβα, πορτρέτα ανδρών και γυναικών και φτερωτές μορφές.

Το μωσαϊκό αφότου καθαρίστηκε
Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το μωσαϊκό της Τρυφής, του Βίου και της Πρωτολουσίας κάπου μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.  
Οι συντηρητές του νέου ευρήματος έχουν μπροστά τους μια πραγματική πρόκληση καθώς πρόκειται για ένα ντελικάτο έργο τέχνης για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολύχρωμες ψηφίδες μικρότερες του ενός εκατοστού.

Στο πάνω μέρος του δαπέδου διακρίνονται οι τρεις αρχαιοελληνικές μορφές 
Σύμφωνα με την παράδοση, η Όλβα ιδρύθηκε από τον Αίαντα, τον γιο του ήρωα του Τρωικού Πολέμου Τεύκρου. Βρίσκεται στην Τραχεία Κιλικίας και άκμασε την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας. Το 41 μ.Χ. παραχωρήθηκε στον Πολέμωνα Β΄ του Πόντου (δισέγγονο του Μιθριδάτη του Ευπάτωρα), και διοικούνταν με καθαρά ελληνικούς θεσμούς. Η πόλη ήταν αναπτυγμένη γύρω από το ναό του Ολβίου Διός και ο βασιλιάς ήταν ταυτόχρονα και ιερέας.
http://www.pontos-news.gr/article/138764/psifidoto-me-ellinikes-morfes-vrethike-stin-arhaia-olva-tis-kilikias-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...