Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΕΝΤΩΡ

Στην ιστορία μας ο Στέντορας (Στέντωρ) ήταν ένας ήρωας του Τρωικού Πολέμου, που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Ο Στέντορας είχε ευεργετηθεί από τη θεά `Ήρα με το χάρισμα να έχει πολύ δυνατή φωνή, που ισοδυναμούσε με φωνή 50 ανδρών, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται με το επίθετο «χαλκεόφωνος». Ακόμα και σήμερα, η φράση «Στεντόρεια φωνή» σημαίνει τη μέγιστη σε ένταση φωνή. Θεωρείται ότι ο Στέντορας καταγόταν από τη Θράκη ή, σύμφωνα με αρχαίο (αλλά «ανώνυμο») σχολιαστή του Ομήρου, από την Αρκαδία: «Αρκάς το γένος, ερίσας δε προς τον Ερμήν περί μεγαλοφωνίας εφονεύθη υπ' αυτού.» 
Δηλαδή ο Στέντορας είχε την ανοησία να προκαλέσει τον Ερμή να παραβγούν ποιος δηλαδή θα φώναζε δυνατότερα. Ο Στέντορας νικήθηκε και την ήττα του την πλήρωσε με την ζωή του. 

Ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, πέθανε από την προσπάθεια να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά. (Αριστοτέλης: Πολιτικά Ζ - Ρισπέν: Ελληνική Μυθολογία).

Του αποδίδεται η φράση: «Αιδώς Αργείοι.» (Ντροπή σας, δεν ντρέπεστε καθόλου;) 
Φράση που φώναξε ο Στέντορας στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Αργείους να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη.

Η αναφορά του Ομήρου για τον ήρωα:

«… εστάθη αυτού κι εκραύγασεν η Ήρα η λευκοχέρα,
με την φωνήν του Στέντορος που χάλκιν’ είχε στόμα.
Κι εφώναζ’όσο δεν μπορούν άνδρες ομού πενήντα:
«Ντροπή, Αργείοι θαυμαστοί στην όψιν, αλλ’ αχρείοι.
Στον πόλεμον όσο έρχονταν ο θείος Αχιλλέας,
την πύλην την Δαρδανικήν δεν διάβαιναν οι Τρώες
ποτέ. Τόσο της λόγχης του το βάρος ετρομάζαν.
τώρ’ απ’ την πόλιν τους μακράν σας πολεμούν στα πλοία.».
Ιλιάδα - Ε΄, 784 – 791

….. κι εμείς, «μιμούμενοι» τον ήρωα της ιστορίας μας, ας προσπαθήσουμε με την Στεντόρεια πλέον φωνή μας, να στείλουμε το μήνυμα στα μιάσματα που μας κυβερνούν: ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

http://ipanagiotaros.blogspot.gr/2012/10/tn.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...