Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

9. ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο  ΒΕΛΒΕΝΔΟΣ  ΚΟΖΑΝΗΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ  ΝΑ  ΠΑΡΑΓΕΙ  ΤΑΛΕΝΤΑ.  ΜΕΤΑ  ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ  
ΚΛΕΑΝΘΗ  ΑΝΕΔΕΙΞΕ  ΤΟΝ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ  ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑ,  ΤΟΝ  «ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΗ  
ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ».


Χαρίσιος Μπουντούλας, MD, Dr., Dr. Hon.
Καθηγητής Παθολογίας/Καρδιολογίας και Φαρμακευτικής (ομότιμος)
The Ohio State University, USA
Επίτιμος Καθηγητής
Ακαδημαϊκός (αντ. μελ.)
Επίτιμος Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Ο κ. Μπουντούλας γεννήθηκε στο  Βελβενδό  Κοζάνης  το  1935  από  αγροτική 
οικογένεια. Τελείωσε  την   Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Εκπαιδεύτηκε για τη λήψη ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας και  Καρδιολογίας στην Α΄ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και στο Ohio State University, College 
of Medicine, Columbus, ΗΠΑ.
Στην κλινική του αείμνηστου Καθηγητού Δ. Βαλτή, ο κ. Μπουντούλας αποτέλεσε ένα από τα βασικά στελέχη και συνέβαλε στην δημιουργία νέων μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και στην εφαρμογή νέων κλινικών μεθόδων για την εκτίμηση των καρδιοπαθειών (στεφανιογραφία, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).
Από το 1975, βρίσκεται στις Η.Π.Α. Η εξέλιξή του σε όλες τις βαθμίδες της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ ο μέσος χρόνος εξέλιξης από τη βαθμίδα του Assistant Professor σε αυτή του full Professor είναι 12-14 χρόνια, ο κ. Μπουντούλας έφτασε στην ανώτατη βαθμίδα του τακτικού καθηγητού μέσα σε μία 5ετία.

Διετέλεσε Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας /Καρδιολογίας από το 1980 έως το 2002
και Καθηγητής της Φαρμακευτικής από το 1984 έως το 2002 στο Ohio State University, ΗΠΑ.
. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τον τίμησε δύο φορές, το 1992 και το 1998 ως άξιο, διαπρεπή Έλληνα Επιστήμονα του εξωτερικού, που αποτελεί αναμφισβήτητο παράδειγμα προς μίμηση, για τη μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη γενικά αλλά και την μέγιστη συμβολή του στην πρόοδο του επιστημονικού επιπέδου της Ελληνικής Καρδιολογίας καθώς και για τη διαχρονική συμβολή του στην εκπαίδευση των Ελλήνων καρδιολόγων.
Το 2002, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Καρδιολογική Εταιρεία Β. Ελλάδος και ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, οργάνωσαν Καρδιολογικό συνέδριο, στην Κοζάνη, προς τιμήν του.
Από την Καρδιολογική Εταιρεία του Ohio του απονεμήθηκε ο τίτλος του Distinguishe Senior Investigator.
Συμπεριλήφθηκε
 στις εκδόσεις Who’s Who in America, Who’s Who in the World, Man of Achievement, Who is in the Frontier of Science and Technology και πολλά άλλα.



Ο Έλληνας καρδιολόγος, μαζί με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Wooley, ίδρυσαν εργαστήριο που αποτελεί πρότυπο για τη διδασκαλία καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 Το 1998 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2002 έως  το 2008 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Έρευνας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Από το 2008 είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Καθηγητής - Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο ίδιο Ίδρυμα. Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2007 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, έχει  λάβει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από διάφορες Ιατρικές Σχολές.
Έχει λάβει πολλά  βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από επιστημονικές και μη οργανώσεις σχεδόνσε όλα τα μέρη του κόσμου για την προσφορά του στην Ιατρική και την κοινωνία γενικότερα. Το  2008τιμήθηκε με το «The Distinguished Clinical Investigator Award from the International 
Academy of Cardiology» και το 2010 αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
«εάν η ζωή του Ιατρού δεν μπορεί να είναι θεϊκό λειτούργημα, τότε καμία ζωή δεν είναι λειτούργημα και τίποτα δεν είναι θεϊκό»   Stephen Paget
  
ΤΟ  ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ  ΚΑΙ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ  ΕΡΓΟ  ΤΟΥ  ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑ
Το συγγραφικό έργο του κ. Μπουντούλα είναι λίαν εκτεταμένο. Περιλαμβάνει 25 συγγράμματα και μονογραφίες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Έχει γράψει επίσης πάνω από 200 κεφάλαια σε συγγράμματα Καρδιολογίας.
Είναι από τους ελάχιστους Καρδιολόγους στον κόσμο που έχει γράψει κεφάλαια σε όλα τα βιβλία που θεωρούνται «Ευαγγέλια» της Καρδιολογίας και τα οποία χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ιατρών και φοιτητών σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Έχει πάνω από 600 δημοσιεύσεις (μη συμπεριλαμβανομένων των abstracts) σε 8 γλώσσες.
Επίσης, έχει κάνει περισσότερες από 700 παρουσιάσεις σε Ιατρικές σχολές, Ακαδημαϊκά κέντρα και εθνικές/διεθνείς συναντήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κλινική του έρευνα συνέβαλε σημαντικά στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των ασθενών σε ορισμένους τομείς της Καρδιολογίας και έχουν καθιερωθεί διεθνώς στην κλινική πράξη.
Είναι ένας από τους λίγους ερευνητές που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την κλινική, πειραματική, βασική, και μεταφραστική έρευνα κι έχει δημοσιεύσεις σχεδόν σε όλα τα περιοδικά που ασχολούνται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις βιολογικές επιστήμες¨ από  το “Circulation”έως το “Journal of Clinical Investigation” και τo “Nature Genetics”. Συμμετέχει ακόμα ενεργά στη διδασκαλία και την καθοδήγηση φοιτητών της Ιατρικής, και Ιατρούς, κάτι που κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αυτός που μαθαίνει αλλά δε σκέπτεται έχει χαθεί.
Αυτός που σκέπτεται αλλά δε μαθαίνει κινδυνεύει!
                   Κομφούκιος
Έχει δώσει περισσότερες από 600 επιστημονικές ομιλίες και διαλέξεις και έχει προσκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής από μεγάλο αριθμό Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αμερικής και των άλλων ηπείρων.

Υπήρξε Chairman της Laennec Society της American Heart Association, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της American Heart Association, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Society of Noninvasive Cardiology, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του American College of Cardiology κ.α. Συμμετέχει ως πρόεδρος ή μέλος σε πολλαπλές διεθνείς επιτροπές και ομάδες εργασίας, που καθορίζουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.
 Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε πολλά διεθνή περιοδικά Καρδιολογίας και έχει διατελέσει κριτής εργασιών σε πάνω από 30 από τα πλέον γνωστά διεθνή περιοδικά Καρδιολογίας – Εσωτερικής Παθολογίας – Φαρμακολογίας καθώς και κριτής επιστημονικών εργασιών που υποβάλλονται στα μεγαλύτερα Αμερικανικά και διεθνή Καρδιολογικά συνέδρια. Έχει διατελέσει εκδότης, αναπληρωτής εκδότης, μέλος της συντακτικής  επιτροπής ή κριτής σε περισσότερα από 50 επιστημονικά περιοδικά.

Ο κ. Μπουντούλας, θερμός Έλληνας  και  Μακεδόνας, έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα μετεκπαιδεύσεως Ελλήνων ιατρών στο Ohio State University και έχει εκπαιδεύσει πολλούς ιατρούς στην Καρδιολογία, οι οποίοι κατέχουν σήμερα εξέχουσες θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας. Συμμετέχει πάντοτε σε Ελληνικά Επιστημονικά συνέδρια καιέχει διοργανώσει τρία διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα με διεθνή αντίκτυπο. Επίσης  έχει  
διοργανώσει  συνέδρια  και  στην  πατρίδα  του,  τον  Βελβενδό Κοζάνης.Παρά την έντονη απασχόλησή του με την έρευνα και την διδασκαλία, ασχολείται ενεργά με τη νοσηλεία ασθενών γεγονός που αναγνωρίζεται από συναδέλφους του. Ο κ. Μπουντούλας είναι ιατρός των ιατρών, και ιατρός των οικογενειών των ιατρών τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Για τις κλινικές του ικανότητες έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο The Best Doctors of America, όπου η επιλογή τους βασίστηκε όχι σε ακαδημαϊκούς τίτλους ή δημοσιεύσεις αλλά σε σφυγμομέτρηση της γνώμης ιατρών που ρωτήθηκαν αν ήσαν οι ίδιοι ασθενείς ή άτομα της οικογένειάς τους, ποιόν θα ήθελαν να έχουν ως θεράποντα ιατρό.Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής επιστημονικής προσφοράς του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε ως Αντεπιστέλλον μέλος της εκ των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Καλύτερων Ιατρών της Αμερικής.
Επίσης συμμετέχει ενεργά σε κλινικό  έργο,  είναι διεθνής αυθεντία σε πολλούς τομείς της Καρδιολογίας και η έρευνά του έχει συμβάλει σε αλλαγές στην κλινική πράξη.


MΠΟΥΝΤΟΥΛΑΣ:  Ο  ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΗΣ   ΤΗΣ  KΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Σχόλιο  του  διεθνούς  έγκυρου  ιατρικού  περιοδικού  New England Journal of Medicine”  για  τον  Μπουντούλα   ( 3 Σεπτεμβρίου   1993, σελ. 737). 
Ο ΧΑΡΙΣΙΟΣ  ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΑΣ  είναι:  «“Ένας από τους Ανθρώπους  της  Αναγέννησης της  
Καρδιολογίας»
(One of the Renaissance people of Cardiology).-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Διαβάστε επίσης:



H  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ  
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΤΟ  1873 - 1874 Α' Μέρος Β' ΜέροςΓ' Μέρος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...