Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Οι αρχαίοι ναοί της Ελλάδος . Μέρος τρίτο

Σήμερα φτάνουμε στο τέλος του αφιερώματος για τους αρχαίους ναούς της Ελλάδος με το τρίτο μέρος. Οι ναοί που παρουσιάσαμε φυσικά δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Ίσως στο μέλλον βρούμε αρκετά στοιχειά για να παρουσιάσουμε και τους υπολοίπους.
Ναός Αθηνάς - Λίνδος 
H ιστορία του ιερού ξεκινά τη γεωμετρική περίοδο (9ος αιώνας π.X.). Tην αρχαϊκή εποχή ο τύραννος της Λίνδου Kλεόβουλος θα ανανεώσει τη λατρεία και θα οικοδομήσει ναό, στη θέση προγενέστερου πιθανώς. O αρχαϊκός ναός είχε το ίδιο σχέδιο με τον μεταγενέστερο -δωρικός, τετράστυλος αμφιπρόστυλος.
.Mετά την καταστροφή του από πυρκαϊά το 342 π.X. οικοδομείται ο ναός που σώζεται σήμερα και τα προπύλαια με τη μνημειώδη κλίμακα.
Οι διαστάσεις του νέου ναού ήταν 7,75 x 21,65 μετρά Aποτελείται από πρόδομο, σηκό και οπισθόδομο. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται τράπεζα προσφορών και η βάση του λατρευτικού αγάλματος της Aθηνάς.  O ναός ήταν πώρινος με επένδυση κονιάματος. Στην ανωδομή έφερε γραπτή διακόσμηση ανθεμίων και μαιάνδρων. Χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.X.
Tον 3ο αιώνα π.X. εισάγεται η λατρεία του Διός Πολιέως αν και η Aθηνά παραμένει η κύρια θεότητα του ιερού.

Ναός Απόλλωνα -Αίγινα

Ο Ναός του Απόλλωνα γνωστός και ως "κολόνα" είναι Δωρικού ρυθμού και χτίστηκε το 520 - 500 πχ. Είναι κατασκευασμένος από Αιγινήτικο πωρόλιθο. Ήταν περίπτερος με 6 κίονες στο πλάτος και 12 στο μήκος ,διέθετε ένα εσωτερικό ορθογώνιο δωμάτιο τον σηκό και δύο μικρές στοές τον πρόδομο και τον οπισθόδομο.
Ο Ναός του Απόλλωνα έκλεισε με διάταγμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου το 354 μ.Χ και κατεδαφίστηκε με το διάταγμα του Θεοδοσίου το 381 μ.Χ. Μόνο δύο κολόνες δεν καταστράφηκαν τότε. Δυστυχώς μια δυνατή καταιγίδα το 1810 και ένας κεραυνός το 1930 κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την μία κολόνα και ολόκληρο το πάνω μέρος της δεύτερης. Επίσης από τις έντεκα σειρές των λιθόπλινθων που στήριζαν τον ναό σήμερα υπάρχει μόνο μία. Τις υπόλοιπες τις αφαίρεσαν το 1829 ώστε να χρησιμοποιήσουν το υλικό κατά την επισκευή των μόλων του λιμανιού.
Ευρήματα του Ναού του Απόλλωνα εκτίθενται στο μουσείο της Αίγινας που στεγάζεται λίγο πιο κάτω.

Ναός Στρατίου Διός - Στράτος Αιτωλοακαρνανίας

Ο ναός του Στρατίου Διός (προστάτης Θεό των Στρατίων) είναι Δωρικού ρυθμού περίπτερος με 6 κίονες στη στενή και 11 στη μακριά πλευρά του και διαστάσεων 34,47 μ. X 15,41 μ.. Κτίστηκε μεταξύ 321-312 π.Χ, εξ΄ ολοκλήρου από ντόπιο σκληρό ασβεστόλιθο .Διαιρούνταν σε σηκό, πρόναο και οπισθόδομο. Οι κίονες του σηκού ήταν τοποθετημένοι κοντά στον τοίχο του.
Η οροφή στηριζόταν από οκτώ εσωτερικούς κίονες. Όλοι του οι κίονες παρέμειναν αράβδωτοι, γεγονός που πιθανότατα υποδηλώνει πως ο ναός έμεινε ημιτελής. Οι μετόπες του θα πρέπει να ήταν ζωγραφιστές.

Ναός Απόλλωνα -  Κέρκυρα

O ναός αποκαλύφθηκε απ' τους Άγγλους το 1822 στις απότομες πλαγιές λίγο ψηλότερα απ' την πηγή του Καρδακίου. Πρόκειται για δωρικό ναό μικρών διαστάσεων ,11,91 Χ 25,5 μετρά, εποχής υστεροαρχαϊκών χρόνων περί του 510 π.Χ., του οποίου το ανατολικό τμήμα έχει κατολισθήσει προς την θάλασσα. Είναι ο καλύτερα σωζόμενος απ' τους κερκυραϊκούς ναούς. Είχε έξι κίονες στο πλάτος και δώδεκα στο μήκος. Μέσα στην σηκό υπήρχε βωμός. Ο ναός έχει αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, που προέρχονται απ' τον συγκερασμό στοιχείων του ιωνικού ρυθμού καθώς και της αποικιακής αρχιτεκτονικής στην Μεγάλη Ελλάδα.

Ναός Αθηνάς - Καρθαία Κέας

Ο ναός της «Αθηνάς» είναι περίπτερος με 6 στο πλάτος και 11 στο μήκος πώρινους δωρικούς κίονες και διαθέτει πρόναο δίστυλο εν παραστάσι και σηκό. Είναι κτισμένος περί το 500 π.Χ Λίθοι από λευκό τοπικό ασβεστόλιθο σε ισοδομική τοιχοδομία συγκροτούν την εξωτερική όψη των τοίχων του σηκού, ενώ το δάπεδο του προνάου καλύπτεται από ένα στρώμα κιτρινωπού σκληρού κονιάματος. Τα αετώματα και τα ακρωτήρια του ναού κοσμούνταν από μαρμάρινα γλυπτά, τα σωζόμενα κατάλοιπα των οποίων εκτίθενται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας στην Ιουλίδα και εικόνιζαν πιθανότατα αμαζονομαχία.


Ναός Λεσβιακής Τριάδας - Ιερό Μεσσών Λέσβος

Ο ναός κατασκευάστηκε το 332 π.Χ ,μετά την απελευθέρωση από την  περσική κατοχή , πάνω στα ερείπια του αρχαϊκού τεμένους Ήταν Ιωνικού ρυθμού οκτάστυλος ψευδοδίπτερος ναός αφιερωμένος στη Λεσβιακή Τριάδα : Πατρός Δία - Μητρός Ηρας - Υιού Διονύσου
Τον 3ο - 4ο αιώνα μ.Χ. ο ναός καταστρέφεται, τα αρχιτεκτονικά μέλη του κυριολεκτικά θρυμματίζονται και ασβεστοποιούνται στους κλιβάνους που κτίζονται σε επαφή και γύρω του. Η βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων κτίζεται πάνω στο δάπεδο του υστεροκλασικού ναού. Από τον αρχαίο ναό σώζεται η θεμελίωσή του το εσωτερικό των βαθμίδων της κρηπίδας και μερικά τμήματα των κιόνων του.

Ναός Δήμητρας - Λέπρεο Ηλείας 

Ο ναός της Δήμητρας είναι κτισμένος περίπου τον 4ο αι. π.Χ στο νότιο τμήμα της κλασικής ακρόπολης του αρχαίου Λεπρέου .Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος με 6 x 11 κίονες. Έχει πρόναο με κίονες εν παραστάσι, σηκό χωρίς εσωτερική κιονοστοιχία, ενώ δεν υπάρχει οπισθόδομος. Είναι κατασκευασμένος από κογχυλιάτη λίθο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και για τη νεώτερη φάση του τείχους της πόλης. Από το ναό σώζεται η ευθυντηρία της περίστασης, το θεμέλιο του σηκού και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη (σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα, τμήματα του θριγκού). Η είσοδος στο ναό γινόταν από τρία σκαλοπάτια. Οι σπόνδυλοι των κιόνων φέρουν είκοσι ραβδώσεις και μερικοί σώζουν ίχνη λευκού επιχρίσματος. Οι μετόπες ήταν ακόσμητες, ενώ η κεράμωση από πηλό.

Nαός Απόλλωνα Ζωστήρα - Βουλιαγμένη

Κατασκευασμένος από πωρόλιθο τον 6ο αιώνα π.Χ. , ο ναός έχει έναν ορθογώνιο σηκό (10,80 μ. Χ 6 μ.) και η είσοδός του προς τα ανατολικά σώζει ακόμη τις παραστάδες και το κατώφλι στο οποίο διατηρούνται τα ίχνη από την ύπαρξη μιας δίφυλλης θύρας.  Διαθέτει άδυτο, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι μελετητές του, δηλαδή ένα προφυλαγμένο δωμάτιο στην πίσω πλευρά του το οποίο χρησίμευε για τη φύλαξη χρημάτων και πολύτιμων αναθημάτων. Τον 4ο αιώνα π.Χ. προστέθηκαν εξωτερικά του ναού κίονες - από τέσσερις στις στενές πλευρές του και έξι στις μακριές - δημιουργώντας περίσταση, η οποία πιθανότατα να συγκρατούσε ξύλινο υπόστεγο για την προφύλαξη των προσκυνητών.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ακόμη τα βάθρα για τα τρία αγάλματα των θεών που λατρεύονταν εκεί: της Λητούς και των δύο παιδιών της, του Απόλλωνα και της Άρτεμης, ενώ σε δύο από αυτά διασώζεται ακόμη η αρχαϊκή επιγραφή: «ΗΑΛΑΙΕΙΣ ΑΝΕΘΕΣΑΝ».

Επιμέλεια Διόνυσος.
ΠΗΓΕΣ :
http://aegina.info/
http://www.archaiologia.gr/
http://www.lesvosgreece.gr/
http://odysseus.culture.gr/
http://ermionh.blogspot.gr/
http://www.yppo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...