Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι αρχαίοι ναοί της Ελλάδος . Μέρος πρώτο

Με απαράμιλλη αρχιτεκτονική ,άλλοτε επιβλητικοί ,άλλοτε μνημειώδης ,άλλοτε κομψοί, οι ναοί της αρχαίας Ελλάδος πάρα τα χιλιάδες χρόνια που έχουν περάσει τις φυσικές και τις ανθρώπινες καταστροφές που έχουν υποστεί ,παρά τα λίγα αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν πλέον απομείνει στους περισσότερους , δεν έχουν χάσει την αίγλη τους και περιμένουν να τους γνωρίσουμε για να μας θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν αυτού του ιερού τόπου.

Ναός Ήρας - Ολυμπία
Ο αρχαϊκός ναός της θεάς Ήρας που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα ναοδομίας στον ελληνικό χώρο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη οικοδομήθηκε γύρω στα 600 π.Χ. . Ήταν ένας  ναός που ακολουθούσε βαριές αναλογίες και δωρική αρχιτεκτονική. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι οι κίονες του δεν ήταν ακριβώς ίδιοι μεταξύ τους και αυτό διότι στην αρχή ήταν ξύλινοι και αντικαταστάθηκαν σταδιακά με λίθινους.
Ο ναός είναι περίπτερος, διαστάσεων 50.01 επί 18.76 μέτρα με 6 κίονες στις στενές πλευρές του και 16 στις μακριές.
Σήμερα από το ναό σώζονται τα θεμέλια, οι τεράστιοι του ορθοστάτες του σηκού και το κατώτερο μέρος των κιόνων ενώ έχουν αναστηλωθεί 4 κίονες.
Μπροστά από τον ναό υπάρχει ο βωμός της Ήρας, στον οποίο γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας από την πρωθιέρεια σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί για την σημερινή εποχή.

Ναός Απόλλωνα - 
Κόρινθος
Ο Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα χρονολογείται στο 540 π.Χ.
Είναι περίπτερος δωρικού ρυθμού και είχε διαστάσεις 53,80 χ 21,58 μέτρα με 6 πώρινους μονολιθικούς κίονες στο πλάτος και 15 στο μήκος ,με ύψος 7 μέτρων ο καθένας . Για να στηριχθεί η οροφή υπήρχαν και εσωτερικοί κίονες κατά μήκος του αρκετά μεγάλου σε μέγεθος σηκού.
Το σημαντικό στοιχείο του ναού είναι η καμπύλωση του στυλοβάτη που τη συναντάμε για πρώτη φορά στην ελληνική αρχιτεκτονική και θα φτάσει με τον Παρθενώνα σε εξαίσια τελειότητα.
Από τους 40 κίονες που υπήρχαν, σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς.
Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από σεισμό τον 6 π.Χ. αιώνα και ο χώρος του να μετατράπηκε σε λατομείο. 

Ναός Ήρας - Σάμος

Ο ναός της Ήρας είχε κτιστεί στην θέση του προηγούμενου ναού που είχε καταρρεύσει  πιθανόν από πυρκαγιά   Ήταν έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Θεόδωρου και κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του νησιού από τον τύραννο Πολυκράτη γύρω στο 530 π.χ.
 Ο μνημειώδης αυτός ναός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην Ελλάδα με διαστάσεις 108,63 μέτρα μήκος και 55,16 μέτρα πλάτος! Ο ναός ήταν δίπτερος(δυο σειρές κιόνων), και είχε 155 κίονες ιωνικού ρυθμού ύψους 20 μέτρων !!  Οι κίονες ήταν κατασκευασμένοι από μάρμαρο, ενώ το υπόλοιπο κτήριο ήταν από πωρόλιθο. Ο Ηρόδοτος θεωρούσε τον ναό ως τον μεγαλύτερο και επιβλητικότερο ναό στην Ελλάδα της εποχής του.
Σήμερα μόνο ένας κίονας διατηρείται στην θέση του και στο μισό περίπου ύψος.

Ναός Δήμητρας - Νάξος

Ο Ναός της θεάς Δήμητρας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της αρχαίας Νάξου. Χρονολογείται στη δεκαετία 530-520 π.Χ.την εποχή της τυραννίδας του Λύγδαμι .Ήταν ένα τετράγωνο οικοδόμημα με πέντε κίονες στην πρόσοψη ανάμεσα σε παραστάδες. Ο Ναός ήταν ολομάρμαρος δίκλιτος με στοιχεία και από τους δυο βασικούς ρυθμούς της εποχής ,τον Ιωνικό και τον Δωρικό . Ο ναός με τις οπτικές εκλεπτύνσεις αποτελεί τον πρόδρομο της κλασικής αττικής αρχιτεκτονικής, η οποία έναν αιώνα μετά δημιούργησε τον Παρθενώνα.
Τον 6ο αιώνα το αρχαίο ιερό διαμορφώθηκε σε χριστιανική βασιλική εκκλησία.

Ναός Αφαίας - Αίγινα

Ο ναός της Αφαίας (Αφαία = άφαντη )δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ. Είναι δωρικός περίπτερος, με 12 μονολιθικούς κίονες (εκτός από τρεις που έχουν σπόνδυλους) στις μακρές και 6 στις στενές πλευρές. Οι διαστάσεις του ναού στο στυλοβάτη είναι 13,77 επί 28,81 μ. και είναι κατασκευασμένος από τοπικό πωρόλιθο.
Τα πασίγνωστα γλυπτά των αετωμάτων του Ναού ,τα οποία κλάπηκαν το 1811 και σήμερα βρίσκονται στο Μόναχο της Γερμανίας ,  ήταν φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο, με θεματολογία παρμένη από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν ντόπιοι πολεμιστές και απόγονοι του βασιλιά του νησιού Αιακού.
 Ο 3ος αιώνας π.Χ. ήταν περίοδος μεγάλης παρακμής για το ιερό και προς το τέλος του 2ου αι. π.Χ. ο χώρος φαίνεται να είχε πια εγκαταλειφθεί.
 Γύρω στον 3ο αι. μ.Χ. αφαιρέθηκαν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούσαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού κι έτσι κάποια τμήματά του κατέρρευσαν.

Ναός Δια - Ολυμπία

Ο ναός του ολυμπίου Διός ήταν έργο του Ηλείου αρχιτέκτονα Λίβωνα. Η ανέγερσή του άρχισε το 470 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 456 π.Χ.
Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού περίπτερος με έξι κίονες στο πλάτος και δεκατρείς στο μήκος και αποτέλεσε πρότυπο στον τρόπο με τον οποίο χτίζονταν οι ναοί δωρικού ρυθμού. Οι διαστάσεις του ναού ήταν 64,12 μέτρα μήκος, 27,68 μέτρα πλάτος ενώ το συνολικό ύψος έφτανε τα 20,25 μέτρα.
Στα αετώματα του ναού υπήρχαν υπέροχα γλυπτά με παραστάσεις από ελληνικούς μύθους και στις μετόπες απεικονίζονταν οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή.
Το εσωτερικό του ναού κοσμούσε το 12 μ. ύψους χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Το 393 μ.Χ ,ύστερα από διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄,έπαψαν να τελούνται οι ολυμπιακοί αγώνες και το ιερό παρήκμασε. Το 426 μ.Χ ο ναός πυρπολήθηκε ,ενώ το 522 και 551 μ.Χ. κατέρρευσε ότι είχε απομείνει από τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ.
Πρόκειται για περίπτερο δωρικό ναό με 8 κίονες στη στενή πλευρά και 17 στη μακριά. Οι διαστάσεις του είναι 69,5 × 30,9 μετρα και 13,72 μέτρα ύψος
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.  Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο.
O Παρθενώνας διατήρησε αυτή τη μορφή μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ., οπότε μετατράπηκε σε ναό αφιερωμένο αρχικά στην Αγία Σοφία και αργότερα στην Παναγία, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγινε τζαμί. Το 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι, ο Παρθενώνας ανατινάχθηκε από μία βόμβα των Ενετών και μεγάλο μέρος του κατέρρευσε, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στις αρχές του 19ου αιώνα, με τη διαρπαγή και λεηλασία του γλυπτού διάκοσμου του από το λόρδο Έλγιν, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των γλυπτών να βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο

 Ναός Ηφαίστου - Θησείο

Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά.  Είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος, κτισμένος από πεντελικό μάρμαρο. Έχει 13 κίονες σε κάθε πλευρά μήκους και 6 κατά πλάτος. Οι διαστάσεις του ναού είναι 13.70 μ. πλάτος και 31.77 μ. μήκος. Η κατασκευή του άρχισε το 449 π.Χ και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 416/5 π.Χ.
Ο ανάγλυφος διάκοσμος στις μετόπες και την ζωφόρο απεικόνιζε τους άθλους του Ηρακλή την Κενταυρομαχία  την άλωση της Τροίας το κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου και επεισόδια από τους άθλους του Θησέα.
Τον 7ο αι. μ.Χ. ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ακάμα και λειτούργησε έτσι έως την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Το 1834 πραγματοποιήθηκε στο Ναό η τελετή υποδοχής του βασιλιά Όθωνα. Έκτοτε ο ναός λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο, μέχρι την έναρξη των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής στην Αρχαία Αγορά, το 1930.


Ερέχθειον
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μαρμάρινο κτήριο, λαμπρό δείγμα του ώριμου ιωνικού ρυθμού. Το ανατολικό τμήμα του ναού ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος, της προστάτιδας θεάς της πόλεως, ενώ το δυτικό ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα-Ερεχθέα, από όπου και το όνομα του ναού, στον τοπικό ήρωα Βούτη, στον Ήφαιστο και σε άλλους θεούς και ήρωες. Πρόκειται λοιπόν για έναν πολλαπλό ναό, όπου συστεγάστηκαν παλαιότερες και νεότερες λατρείες και όπου φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνος και η ελιά, το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας.
Το κτήριο χτίστηκε μεταξύ 421 και 406 π.Χ. και είχε δύο προστάσεις (προστεγάσματα). Η οροφή της βόρειας πρόστασης στηριζόταν σε έξι ιωνικούς κίονες . Η νότια πρόσταση είναι η περισσότερο γνωστή. Αντί για κίονες, έξι αγάλματα κορών ύψους 2,36 μ, οι Καρυάτιδες, στήριζαν την οροφή.Ο κύριος ναός είναι ορθογώνιος, με μήκος 20,03 μ. και πλάτος 11,21 μ
Κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους μετατράπηκε σε εκκλησία , την εποχή της Φραγκοκρατίας (1204-1456) χρησιμοποιήθηκε ως παλάτι και κατά την Τουρκοκρατία (1456-1833) φιλοξένησε το χαρέμι του Τούρκου φρούραρχου. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μία από τις Καρυάτιδες και ένας κίονας αποσπάσθηκαν κατά τη διάρκεια της διαρπαγής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το λόρδο Έλγιν, ενώ λίγο αργότερα, το 1827, στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, το κτήριο έπαθε ζημίες από τουρκική οβίδα.

Ναός Ποσειδώνα - Σούνιο

Στο ακρωτήρι του Σουνίου οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιβαλλόμενο από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς της πόλης. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Πρόκειται για ένα περίπτερο ναό δωρικού ρυθμού και η κατασκευή του χρονολογείται μεταξύ των ετών 444-440 π.Χ .Οι διαστάσεις του ήταν 31,12 Χ 13,47 μέτρα . Οι κίονες είχαν ύψος 6,1 μέτρα και διάμετρο 1 μέτρο στη βάση και 79 εκατοστά στην κορυφή.
Μία ζωφόρος με ανάγλυφη κενταυρομαχία διέτρεχε τον πρόναο, ενώ άλλα, πολύ αποσπασματικά σήμερα σωζόμενα γλυπτά, διακοσμούσαν τα αετώματα και τις κορυφές της στέγης.
Το μνημείο παρέμεινε όρθιο και ορατό για περισσότερες από δύο χιλιετίες.. Από τον 18ο αιώνα όμως αρχίζει η εκτεταμένη λεηλασία του.. Σήμερα τμήματα των κιόνων του έχουν αναγνωριστεί στο Chatsworth της Αγγλίας, στη Βενετία και στο Potsdam της Γερμανίας.

Επιμέλεια Διόνυσος
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/


ΠΗΓΕΣ :
http://odysseus.culture.gr/
el.wikipedia.org
http://users.sch.gr/
http://www.520greeks.com/
http://www.molon.de/


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...