Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 13ον : Μέγαρα Υβλαία - Καμάρινα


Μέγαρα Υβλαία - Αρχαία ερείπια.
Μέγαρα Υβλαία
Τα  Μέγαρα Υβλαία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ιδρύθηκαν μεταξύ 728- 726 π.Χ.  Ο Λάμις, ο πρώτος Μεγαρέας οικιστής, αναχωρεί από τα Μέγαρα επικεφαλής των Μεγαρέων αποίκων και εγκαθίσταται στην ανατολική πλευρά της Σικελίας μεταξύ Συρακουσών και Κατάνης. Εκεί, με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του βασιλέα της Σικελίας Ύβλωνα, ιδρύεται  η πρώτη μεγαρική αποικία, την οποία οι Μεγαρείς, τιμώντας τον Ύβλωνα  αλλά και σε ανάμνηση της μητέρας πατρίδας, έδωσαν διπλή ονομασία "Μέγαρα Υβλαία" .

Ο γεωγράφος Σκύμνος ο Χίος αντίθετα περιγράφει τη δημιουργία της Νάξου και αυτή των Μεγάρων Υβλαιών την ίδια χρονιά (735 π.Χ.), και οι δύο που προηγούνται της θεμελίωσης των Συρακουσών, το 734 π.Χ. Ο Στράβων υιοθετεί επίσης την ίδια άποψη για το θέμα.
Η προνομιούχος θέση της κοντά σε λιμάνι αλλά και η εξυπνάδα η μεθοδικότητα και εργατικότητα των Μεγαρέων την ανέδειξαν σε πλούσια ευημερούσα πόλη, η οποία πλούτισε με γοργούς ρυθμούς και αναπτύχθηκε τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται υπόδειγμα πόλεως. 
Έτσι 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ιδρύει με τη σειρά της, μια αποικία στην άλλη άκρη της Σικελίας, την πόλη του Σελινούντα, η οποία έμελλε να φτάσει σε μεγαλύτερη ισχύ από τη μητρική της πόλη.

Αγαλματιδια Κορων που βρεθηκαν στα Μέγαρα Υβλαία
Τίποτα δεν είναι γνωστό από τα Μέγαρα Υβλαία μέχρι την περίοδο της καταστροφής της από τον Γέλωνα των Συρακουσών, περίπου το 483 π.Χ., ο οποίος, μετά από μακρά πολιορκία έγινε κύριος της πόλης ύστερα από συνθηκολόγηση. Αλλά, παρά το γεγονός αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πόλης πωλούνται ως σκλάβοι, και όσοι γλυτώνουν διαφεύγουν. Μεταξύ των προσώπων που διέφυγαν ήταν ο περίφημος κωμικός ποιητής Επίχαρμος από την Κω, ο οποίος είχε λάβει την εκπαίδευσή του στα Μέγαρα Υβλαία . Είναι βέβαιο ότι τα Μέγαρα Υβλαία δεν επανήλθαν ποτέ σε δύναμη . Μάλιστα ,την εποχή της εκστρατείας των Αθηναίων στην Σικελία , ο  Θουκυδίδης δεν την αναφέρει ως πόλη άλλα ως περιοχή. Αργότερα δε η περιοχή αναφέρεται ως Μέγαρα η Μεγαρίδα.
Η πόλη θα ξανακτιστεί το 340 π.Χ. από τον Τιμολέοντα  και τους Συρακούσιους. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Λίβιο Τίτο,κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο,  οι Ρωμαίοι αφού λεηλάτησαν κατέστρεψαν εκ θεμελίων την ευημερούσα μεγαρική αποικία.
 Από τότε, παρέμεινε ένας μικρός αγροτικός οικισμός, που διατηρήθηκε ως τον 6 μ.Χ. αιώνα.
Οι ανασκαφές που έγιναν από Ιταλούς και Έλληνες αρχαιολόγους, έφεραν στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα όπως: αγορά με στοές, ναούς, ηρώο, πρυτανείο και οικιστικά τετράγωνα. Οδήγησαν στην ανακάλυψη του βόρειου τμήματος του δυτικού τείχους της πόλης, το οποίο σε ένα τμήμα εξυπηρετούσε ταυτόχρονα ως ανάχωμα ενάντια στις πλημμύρες και μιας εκτεταμένης νεκρόπολης, περίπου 1500 τάφων . Το λιμάνι Βρισκόταν στα βόρεια της πόλης.
Το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης ήταν τόσο πρωτοποριακό που ο αρχαιολόγος Μάλκολμ Μπέλ ανακοίνωσε στην Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης ότι:

Εναέρια φωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου των Μεγάρων Υβλαίων.
«Μέχρι τις αρχές του 1970 πιστεύαμε πως η έννοια της πολεοδομίας γεννήθηκε στον Πειραιά το 430 π.Χ. Τα Υβλαία Μέγαρα αποδεικνύουν ότι οι αποικίες γνώριζαν τον πολεοδομικό σχεδιασμό τρεις αιώνες ενωρίτερα».
Κοντά στην θέση της άλλοτε Μεγαρικής πόλεως βρίσκεται τώρα η πόλη Αυγούστα που ιδρύθηκε το 1232 μ.Χ.

Καμάρινα
Η αρχαία αποικία πήρε το όνομά της από τη νύμφη Καμάρινα, η οποία κατοικούσε στην κοντινή λιμνούλα του ποταμού Ιππάριου. 
 Η Καμάρινα ιδρύθηκε το 598 π.Χ. από Συρακούσιους, ανεξαρτητοποιήθηκε όμως γρήγορα και ήρθε σε ρήξη με τους Συρακούσιους, οι οποίοι γι αυτό κατέστρεψαν την Καμάρινα το 553 π.Χ.. Ο Ιπποκράτης ο τύραννος της Γέλα την ξανάκτισε το 461 π.Χ με οικιστή τον Ψαύμι ολυμπιονίκη στο τέθριππο άρμα .Υπήρξε σύμμαχος της Αθήνας το 427 π.Χ.   Κατακτήθηκε όμως το 405 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους και καταστράφηκε ξανά. Είχε προηγηθεί η αποξήρανση του έλους που σχημάτιζε ένα φυσικό εμπόδιο στους εισβολείς από τα βόρεια. Η αίτια ήταν ότι οι κάτοικοι μαστίζονταν από μια μυστηριώδη ασθένεια που υπήρχε η υποψία ότι οφειλόταν στο έλος.

Τμήμα της νεκρόπολης της  Καμάρινα.
Ζητήθηκε η γνώμη από μαντείο της πόλης το οποίο συμβούλεψε τους ηγέτες να μην αποξηράνουν το έλος, και ότι η ασθένεια θα περάσει με τον καιρό. Αλλά η δυσαρέσκεια ήταν διαδεδομένη και οι ηγέτες επέλεξαν  την αποστράγγιση του έλους ενάντια στην συμβουλή του μαντείου. Από τη στιγμή που ήταν στεγνό το έδαφος, δεν υπήρχε τίποτα να σταματήσει το στρατό των Καρχηδονίων ο οποίος ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους κάτοικους.
Το 339 π.Χ. οι Συρακούσιοι την ξανάκτισαν και την εποικίσαν με νέους κάτοικους.
Στους Ρωμαϊκούς χρόνους υπήρξε το οριστικό τέλος της Καμαρίνας λόγω της εμπλοκής της στον πόλεμο μεταξύ των Καρχηδονίων και Ρωμαίων . Η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 258 π.Χ. προφανώς λόγω ότι πήρε θέση υπέρ των Καρχηδονίων. Τα αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν συνεχεία της πόλης και μερικά χρόνια αργότερα από την καταστροφή του 258 π.Χ. Ωστόσο, στα χρόνια του Αυγούστου(αρχες 1ου αι.μ.Χ) η πόλη δεν υπήρχε πια.

Αργυρο τετραδραχμο της Καμάρινα 425 - 405 π.Χ

Η Καμάρινα ήταν περιτοιχισμένη από τείχη συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων Σήμερα τα ερείπια της πόλης είναι λιγοστά λόγω της χρήσης της ως λατομείο πέτρας για κοντινούς οικισμούς. Περιλαμβάνουν αρχαϊκους τάφους (έβδομο αιώνα π.Χ.) και τα ερείπια του ναού της Αθηνάς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τάφοι της νεκρόπολης από το πέμπτο και τέταρτο π.Χ. αιώνα.

Επιμέλεια Διόνυσος
ΠΗΓΕΣ :
en.wikipedia.org
 it.wikipedia.org/
stilpon.blogspot.com

Δείτε επίσης :
Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia). Μέρος 1ον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/magna-grecia-1.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 2ον. Κύμη - Νεάπολη
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/agna-grecia-2.html

Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέρος 3ον : Ελέα - Ποσειδωνία
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/magna-grecia-3.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 4ον : Σύβαρις - Θούριοι
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/agna-grecia-4.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 5oν: Κρότωνας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-5o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 6oν: Τάραντας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-6o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/03/agna-grecia-7o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 8oν :Συρακούσες
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-8o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 9ον : Επιζεφύριοι Λοκροί - Ρήγιον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-9.html#more


Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 10ον : Μεσσήνη - Ιμέρα
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-10.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 11ον : Νάξος - Ταυρομένιο
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-11.html


Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 12ον : Κατάνη - Γέλα
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...