Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Διώχνουν από το υπουργείο Εξωτερικών πεπειραμένους διπλωμάτες


Ο ΣΥΡΙΖΑ αλώνει την εξωτερική πολιτική τοποθετώντας "τα δικά του παιδιά" σε καίριες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας 

Η σοβιετοποίηση του ΥΠΕΞ θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα, ιδίως όταν υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν διπλωμάτες με αποδεδειγμένη επάρκεια.

Γράφει ο Μακεδών 

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που στο υπουργείο Εξωτερικών συμβαίνουν «πράματα και
θάματα» ως προς τις μεταθέσεις, μετακινήσεις, αναθέσεις διπλωματών, ούτε μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι διορίζονται διπλωμάτες πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια.


Όμως, σ’ αυτή την τόσο ευαίσθητη θέση, η σοβιετοποίηση θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα, ιδίως όταν υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την υπηρεσία διπλωμάτες με αποδεδειγμένη την επάρκειά τους. Όπως φερ’ ειπείν του κ. Δημ. Παρασκευοπούλου, του οποίου ζητήθηκε από τον υπουργό η παραίτηση (δεν έχει σημασία αν αυτό το έκανε κάποιος κομισάριος του κόμματος, ούτως ή άλλως αυτός διοικεί, αναθέτοντας στον κ. Ν. Κοτζιά τον ρόλο του υπουργού-τουρίστα).

Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι ο «αρχιτέκτονας» -όπως τον αποκαλεί ο αλβανικός Τύπος- της συμφωνίας με την Αλβανία για την ΑΟΖ.

Αρχές Οκτωβρίου υποχρεώθηκε σε παραίτηση και ο πρέσβης κ. Μιχάλης Σπινέλλης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Σπινέλλης, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, έχει διατελέσει και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Προσωπικώς με λύπησε ιδιαιτέρως η απομάκρυνση της κας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, από τις Βρυξέλλες, όπως με είχε λυπήσει όταν προ ετών μετατέθηκε από τα Σκόπια για την κεντρική Υπηρεσία των Αθηνών. Και τούτο, επειδή στα Σκόπια είχε μια απολύτως επιτυχημένη θητεία για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η κα Α. Παπαδοπούλου, έχει στοχοποιηθεί από δυο εμπειρογνώμονες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία, που -ως νεοφώτιστοι ΣΥΡΙΖαίοι- ήθελαν να περιθωριοποιήσουν την επικεφαλής της Μονίμου Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τον δικό τους ρόλο και να προωθήσουν έναν πιο «βολικό» πρέσβη στην θέση της. Το μειονέκτημα της κας Παπαδοπούλου, είναι ότι ήταν επιλογή της κας Μπακογιάννη, άρα «μη προοδευτική», και δεν έβαζε τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από την Ελλάδα. (Της φέρθηκαν μάλιστα και απαξιωτικά, προτείνοντάς της θέση στα Βαλκάνια ή στη Λατινική Αμερική).

Εκεί που συνέβησαν τα πλέον ακατανόητα, είναι στην Πρεσβεία μας στο Βερολίνο, όπου υποτίθεται ότι πρέπει η διπλωματική μας παρουσία να είναι ισχυρή. Άλλαξαν τρεις πρέσβεις σε ένα χρόνο!

Ο πρέσβης κ. Γιώργος Ζωγράφος απομακρύνθηκε, επειδή είπαν πως δυσαρεστήθηκε ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «Γεφύρι της Άρτας» το κτίριο της πρεσβείας μας στο Βερολίνο, καθώς επρόκειτο να παραδοθεί το 2012, αλλά παραμένει ημιτελές. Εκείνο βέβαια που πληροφορηθήκαμε -και αποτέλεσε θέμα στον γερμανικό Τύπο- ήταν η εξαίρεσή του από τις διμερείς συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ, και την θέση του είχε καταλάβει ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης!

Στην Πρεσβεία τοποθετήθηκε ο κ. Πάνος Καλογερόπουλος, τον οποίο περιγράφουν ως ενίοτε εριστικό και δύσκολο χαρακτήρα, όμως ο τρόπος αποπομπής του κρίνεται μάλλον άκομψος. «Δεν εκπροσώπησε επαρκώς τις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ερμηνεύοντας τους λόγους αποπομπής του. Μάλλον όμως, ο πραγματικός λόγος είναι για να τοποθετηθεί εκεί ένας απολύτως έμπιστος του κόμματος διπλωμάτης, κι ας προέρχεται από Πρεσβεία ήσσονος σημασίας, όπως αυτή της Μάλτας.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προβληματίζει η τοποθέτηση του κ. Δασκαρόλη στο Βερολίνο. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι συγγενικό πρόσωπο του νέου πρεσβευτή, συνδέεται με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Τα ζητήματα που χειρίζονται οι διπλωμάτες, οιασδήποτε χώρας, είναι πολύ σοβαρά για να απομακρύνονται από καίριες θέσεις πρόσωπα με αποδεδειγμένες ικανότητες. Αλλά βέβαια, προέχει η άλωση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να εδραιωθεί η «δεύτερη φορά Αριστερά», ελέγχοντάς τον πλήρως (ακόμη και μετά την πτώση της).

Πηγή Voria
http://kostasxan.blogspot.gr/2015/10/blog-post_721.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/vhzE+(%CE%91%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82!)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...