Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ηταν προμελετημένη ενέργεια η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους;

Η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 είναι δεδομένο ότι δεν θα καταπωθεί ανώδυνα από τη Μόσχα. Η κόντρα Μόσχας-Άγκυρας επί του συριακού είναι γνωστή και αφορά την ανατροπή της τουρκικής πολιτικής στην Συρία, από τη ρωσική εμπλοκή. 
Μετά τις αιματοβαμμένες εκλογές που κέρδισε ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν, φαίνεται πως ένιωσε και πάλι αρκετά ισχυρός για να προκαλέσει τη ρωσική πολιτική στην Συρία, όχι απαραίτητα, με την έγκριση των Αμερικανών. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Τουρκία κινείται αυτόνομα, εκτός πλαισίων ΝΑΤΟ, στο συριακό. Δυστυχώς οι ενέργειές της γίνονται ανεκτές. 


Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν έγινε τυχαία. Δύο ημέρες πριν η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί στη Ρωσία για ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των Τουρκμομάνων, της «αδελφής» τουρκικής μειονότητας στην Συρία, η οποία μάχεται κατά του Άσαντ, εξοπλισμένη από τη «μαμά» Τουρκία.
Με εντολή Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και του επικεφαλής της ΜΙΤ.
Τότε πρέπει να ελήφθη και η απόφαση προβολής ισχύος έναντι της Ρωσίας, αφού προηγουμένως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον πραγματικό ή υποθετικό βομβαρδισμό των Τουρκομάνων, ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα.
Ο βασικός όμως στόχος της Άγκυρας είναι να αποτρέψει την προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας η οποία φαινόταν επικειμένη μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι Τούρκοι έσπευσαν να ζητήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου.
Όσον αφορά το συμβάν καθαυτό οι Τούρκοι ανέφεραν ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μαχητικά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δήλωση προβολής ισχύος με αντίκτυπο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε με πολύ σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία συνεργό των τρομοκρατών και μίλησε για πισώπλατη μαχαιριά στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το συμβάν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.
Είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην πρόκληση με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία, καθώς θέλει να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τουρκία και το μεγαλύτερο δυνατό κόστος που θα μπορούσε να έχει από τυχόν διακοπή των σχέσεών της με την Άγκυρα θα είναι κυρίως οικονομικό και σε πολύ μικρότερο βαθμό πολιτικό.
Ίσα-ίσα εάν υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, η χαμένη, σε κάθε περίπτωση, θα είναι η Άγκυρα, καθώς η Ρωσία μπορεί να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς διατηρεί και στενές σχέσεις με το Ιράν.
Την ίδια ώρα στη Ρωσία η κοινή γνώμη ξεχειλίζει από οργή για τους Τούρκους με ορισμένα ρωσικά μέσα να δημοσιεύουν ιστορικά στοιχεία για τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους!

http://mignatiou.com
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...