Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 17ον : Μέδμη - Ιππόνιον

Κεφαλή Κόρης από τερακότα που βρέθηκε στην Μέδμη. (500-480 π.Χ)
Η Μέδμη (η Μέσμα)
Η Μέδμη ,η Μέσμα ,ιδρύθηκε από Λοκρούς τον έκτο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η ονομασία προέρχεται από μια πηγή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και μία άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα προέρχεται από τη γλώσσα των ιθαγενών και έχει την έννοια της ακριτικής πόλης.
Στα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ., έλαβε μέρος μαζί με την μητρόπολη Επιζεφύριοι Λοκροί και την άλλη αποικία των Λοκρών ,το Ιππόνιο ,στον  πόλεμο κατά του Κρότωνα. και νίκησαν στη μάχη του ποταμού Σάγκρα.



Αργότερα, το 422 π.Χ. η Μέδμη και το Ιππόνιο πολέμησαν εναντίον της μητρόπολης τους ,Επιζεφύριους Λοκρούς και κατάφεραν να νικήσουν και να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους..
Η πόλη κυριεύτηκε από τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο το 389 π.Χ., και τα περίχωρα δόθηκαν στους Λοκρούς. Η πόλη δεν σημείωσε μεγάλη άνθιση, και πιθανόν να μην είχε νόμισμα πριν του 388 π.Χ. Φαίνεται μάλιστα ότι τα νομίσματά της είναι νεώτερα του 344 π.Χ. και ότι είναι κομμένα από τους Λοκρούς.

Νόμισμα της Μέδμης με την επιγραφή "ΜΕΣΜΑ" . 340 -330 π.Χ
Την εποχή του ο Στράβων και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος την αναφέρουν ως Πόλη άλλα τα ίχνη της χάνονται την εποχή του γεωγράφου Κλαύδιου Πτολεμαίου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η πόλη,από το μέγεθός της ,μπορούσε να φιλοξενήσει έναν πληθυσμό πάνω από τέσσερις χιλιάδες κατοίκους.

Ιππόνιον
Tο Ιππόνιον κατά τον Στράβωνα ήταν αποικία των Λοκρών και βρίσκονταν στην δυτική παραλία της Βρεττίας.  Ιδρύθηκε, πιθανότατα γύρω στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.
Στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. οι δυνάμεις των Επιζεφύριων Λοκρών ,του Ιππόνιου και Μέδμης νίκησαν στη μάχη του ποταμού Σάγκρα (μεταξύ 560 π.Χ. και 535 π.Χ.) τις δυνάμεις του Κρότωνα.
Το 422 π.Χ. το Ιππόνιο και η Μέδμη πολέμησαν εναντίον της μητρόπολης τους , Επιζεφύριους Λοκρούς και κατάφεραν να νικήσουν και να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους.

Νόμισμα του Ιππόνιου . 300-275 π.Χ

Λεηλατήθηκε από τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στις Συρακούσες το 389 π.Χ. Δέκα χρόνια αργότερα οι Καρχηδόνιοι την ξανάκτισαν και την παρέδωσαν στους κατοίκους της. Περί τα 350 π.Χ. κυριεύθηκε από τους Βρεττίους, και ξανά ελευθερώθηκε το 330-325 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Ηπειρώτη. Στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ.,θα ξεκινήσει με ένα ποσο τεράστιο δημοσίων δαπανών ,η κατασκευή μιας νέας οχύρωσης της πόλης με κυκλικούς πύργους.
Η πόλη κατακτήθηκε το 296 π.Χ. από τον Αγαθοκλή με την χρήση καταπελτών. Με τον Αγαθοκλή η πολη θα γίνει ένα από τα κύρια κέντρα για τον έλεγχο των κτήσεων στην Ιταλία, από το Στράβωνα γνωρίζουμε ότι διεύρυνε το λιμάνι, και τα αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση των τειχών που θα κάνουν την πόλη ένα πραγματικό μεγάλο οχυρό. Μετά το θάνατο του Αγαθοκλή θα υπάρξει σύγκρουση των πόλεων της Αρχαίας Ελλάδα και οι Βρεττίοι θα επωφεληθούν και την ξανακατέκτησαν . Το 272 π.Χ.. μετά την αποχώρηση του Πύρρου απο την Ιταλία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και μετονομάστηκε  αρχικά σε hipponium και αργότερα σε Vibo Valentia.
Μετά από μια φάση της ευημερίας κατά την ύστερη Δημοκρατική και στις αρχές της Αυτοκρατορικής Ρώμης, η πόλη σχεδόν θα εγκαταλειφθεί τελείως μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας..

Ορφική πινακίδα από το Ιππόνιο της Μεγάλης Ελλάδας.
Οι ορφικές πινακίδες ήταν λεπτά χρυσά ελάσματα, διπλωμένα ή τυλιγμένα και τοποθετημένα κοντά στα χέρια ή στο στόμα του νεκρού, ή μέσα σε φυλακτήριο δεμένο στο λαιμό. Είναι τυπωμένα με κείμενα που περιείχαν πληροφορίες και οδηγίες προς το νεκρό για να περάσει με ασφάλεια στον άλλο κόσμο και να αποκτήσει την ευμένεια των θεών. Βρέθηκαν κυρίως στην Μεγάλη Ελλάδα, στην Βόρειο Ελλάδα και στην Κρήτη. Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ.


Επιμέλεια Διόνυσος

ΠΗΓΕΣ :
en.wikipedia.org
www.wildwinds.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...