Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 18ον : Σίρις - Ηράκλεια


Σίρις 
Η Σίρις  ιδρύθηκε πιθανόν από κατοίκους της Ιωνικής Κολοφώνας όταν οι Λυδοί τους εξεδίωξαν από την πατρίδα τους λίγο πριν το 650 π.Χ. πιθανόν. Βρέθηκε να είναι μια απομονωμένη ιωνική αποικία σε μια ακτή που κυριαρχούσαν οι Δωριείς άποικοι.
Για ένα διάστημα, όμως, κατάφερε και γνώρισε την ευημερία χάρη στην ευφορία της κοιλάδας και συμμετέχοντας κι αυτή στο χερσαίο εμπόριο προς τα δυτικά μέχρι της ακτές του Τυρρηνικού πελάγους.Το όνομά της το πήρε από τον ποταμό Σίρι κοντά στον οποίο και κτίστηκε.

Ως πρόσθετη απόδειξη της χλιδής της Σίρις, μπορεί να επαλειφθεί ότι ένας κάτοικος της ,ο Δάμασος , αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ανάμεσα στους μνηστήρες για την κόρη του πλούσιου τυράννου της Σικυώνας Κλεισθένη .
Ο πλούτος της περιοχής και η αυξανόμενη δύναμη της Σίρις έφερε και την καταστροφή της περίπου στα μέσα του 6ου αι π.Χ (550 π.Χ - 530 π.Χ) από τους μη Ίωνες γείτονές της, το Μεταπόντιο, τη Σύβαρη και τον Κρότωνα που επ οφθαλμιούσαν την περιοχή.
Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στο Μεταπόντιο και η  περιοχή ήρθε στα χέρια της Σύβαρις και μετά την καταστροφή αυτής στον Κρότωνα.
Αργότερα για την περιοχή προκλήθηκε μακρά διαμάχη ανάμεσα στον Τάραντα και τους Θουριους που υποστηρίζοταν απο τους Αθηναίους. Ο πόλεμος τελείωσε το 432 π.Χ. με τη νίκη του Τάραντα, που απέκτησε την περιοχή της Σίρις, ιδρύοντας μια νέα πόλη που ονομάστηκε Ηράκλεια και έδωσε την άδεια στους επιζήσαντες της Σίρις να μείνουν εκεί .


Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ηράκλειας

Ηράκλεια
Η Ηράκλεια ήταν αποικία του Τάραντα και η ίδρυση της τοποθετείται από το Διόδωρο το 432 π.Χ.  Οι λιγοστοί κάτοικοι της κατεστραμένης Σύρις προστέθηκαν στους νέους αποίκους, και φαίνεται ότι ο οικισμός ιδρύθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία θέση της ίδιας της Σύρις αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε και ιδρύθηκε περίπου 24 στάδια από τον πρώτο και κοντά στον ποταμό Ακίρη.
Η νέα αποικία αυξήθηκε ραγδαία χάρη και στην ενίσχυση απο τον Τάραντα ο οποίος για την άμυνα της ήρθε σε πόλεμο με τους Μεσσαπίους ,έναν λαό της νότιας Ιταλίας
Πιθανότατα εξαιτίας της κυρίαρχης επιρροής του Τάραντα , η Ηράκλεια ,επιλέχθηκε ως τόπος συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ιταλιωτών Ελλήνων (Ελληνες κατοίκους της ιταλικής χερσονήσου, ανάμεσα στη Νάπολη και τη Σικελία). , μια συνάντηση αρχικά με θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά στην συνέχεια και με πολιτικό με αποτέλεσμα την επιρροή του Τάραντα σε όλους τους Ιταλιώτες  ,την  οποία συνέλευση για το λόγο αυτό ο Αλέξανδρος ο βασιλιάς της Ηπείρου, κατά την εκστρατεία του στην Ιταλία προς βοήθεια των Ελλήνων ενάντια στους Λουκανούς και τους Βρέττιους, μεταφέρε στους Θούριους με σκοπό την αποδυνάμωση της επιρροής του Τάραντα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Πύρρου με τους Ρωμαίους, στην Ηράκλεια ήταν η σκηνή της πρώτης σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων, με τους Ρωμαίους να ηττώνται  ολοκληρωτικά από το βασιλιά της Ηπείρου σε μια μάχη (η Μάχη της Ηράκλειας)  ανάμεσα στην πόλη της Ηράκλειας και του ποταμού Σίρις, το 280 π.Χ. 

Ασημένιο δίδραχμο της Ηράκλειας - 400-350 π.Χ 
Το 278 π.Χ βρίσκει την Ηράκλεια σε ευνοϊκή συμμαχία με την Ρώμη η οποία θα διατηρηθεί σε αυτή την προνομιακή κατάσταση καθ 'όλη την περίοδο της ρωμαϊκής Δημοκρατίας.
Το 212 π.Χ η Ηράκλεια παραδόθηκε στους Καρχηδόνιους του Αννίβα κατά την εκστρατεία του στην Ρωμαϊκή επικράτεια.
Το 89 π.Χ. οι κάτοικοί της, από κοινού με τις άλλες  μη Ρωμαϊκές πόλεις της Ιταλίας,θα πάρουν τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη.
Η πόλη φαίνεται ότι υφίσταται τον 2ο μ.Χ αιώνα αλλά ο χρόνος και οι συνθήκες της τελικής εξαφάνισης της είναι εντελώς άγνωστη.

Επιμέλεια Διόνυσος

ΠΗΓΕΣ :
https://it.wikipedia.org
https://en.wikipedia.org



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...