Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 20ον : 'Ακραι - Τυνδαρίς

'Ακραι .Το αρχαίο θέατρο 
'Ακραι
Oι 'Ακραι ιδρύθηκε από τους Συρακούσιους το 663 π.Χ.. Ήταν από τις πρώτες αποικίες των Συρακουσών και ιδρύθηκε για να προστατεύσει ένα από τα βασικά σημεία της πρόσβασης στις Συρακούσες.
Η πόλη ήταν κτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, στο δρόμο προς την Γέλα , και αποτελούσε ιδανικό σημείο για να παρακολούθηση της γύρω περιοχής. Χάρη στη σημασία της στρατηγικής της θέσης, η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή, και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιέρωνα Β (275-215 π.Χ.).
Πιστή στις Συρακούσες, είχε παρ 'όλα αυτά τη δική της πολιτική ζωή της με διοικητική και στρατιωτική αυτονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο στρατός της 'Ακραι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εισβολής του στρατού των Αθηναίων εμποδίζοντας τους την υποχώρηση προς τα εσωτερικά του νησιού με αποτέλεσμα την καταστροφική τους ήττα .
Στο 211 π.Χ., μετά την πτώση των Συρακουσών, έγινε μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας, είναι γνωστή στην Λατινική ως Acre.
Γραπτές αναφορές για την πόλη είναι σπάνιες κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περίοδου, αν και τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν συνέχιση της ζωής της πόλης μέχρι την ύστερη αυτοκρατορική εποχή. Τον 4ο και 5ο αι. μ.Χ οι 'Ακραι ήταν η έδρα ενός σημαντικής χριστιανικής κοινότητας. Είναι πιθανό ότι η πόλη καταστράφηκε το 827 κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης εισβολή των Αράβων στη Σικελία.

Εναέρια φωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως 'Ακραι
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη έχουν αποκαλύψει αρκετές αρχαιότητες με τις κυριότερες να είναι ένα μικρό θέατρο καλά διατηρημένο του οποίου η κατασκευή  χρονολογείται από την εποχή του Ιέρωνα Β. ,το βουλευτήριο ,και τα θεμέλια από τον ναό της Αφροδίτης, που χτίστηκε τον έκτο αιώνα π.Χ..

Τυνδαρίς
Η Τυνδαρίς ιδρύθηκε το 396 π.Χ. από τις Συρακούσες την εποχή του τύραννου Διονυσίου του 1ου . Ήταν κτισμένη σε ένα οχυρό σχεδόν απόρθητο λόφο σε ένα ακρωτήρι στο κόλπο του Τυρρηνικού Πέλαγους και σκοπός της ίδρυσης της ήταν κυρίως αμυντικός ώστε αντιμετωπισθούν οι πολλές επιθέσεις των Καρχηδονίων.

Το αρχαίο θέατρο της Τυνδαρίς
Οι αρχικοί άποικοι ήταν Μεσσήνιοι εξόριστοι, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από τη Ναύπακτο, Ζάκυνθο, και την Πελοπόννησο από τους Σπαρτιάτες μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.  Οι άποικοι έδωσαν οι ίδιοι στη νέα πόλη τους το όνομα Τυνδαρίς , από τις Τυνδαρίδες, Κλυταιμνήστρα - Ελένη, κόρες του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω που λατρεύονταν στην Πελοπόννησο όπου έμεναν πριν. Η πόλη θα φτάσει γρήγορα σε μεγάλη ανάπτυξη και εξακολουθούσε να δέχεται συνεχώς νέους αποίκους και γρήγορα θα φτάσει τους 5000 πολίτες. Το 344 π.Χ. ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που τάχθηκε υπέρ του Κορίνθιου στρατηγού Τιμολέων μετά την άφιξη του στη Σικελία. Αργότερα, το 269 π.Χ ,η πόλη θα πάρει μέρος στον πλευρό των Συρακουσών στον πόλεμο ενάντια στους Μαμερτίνους , πρώην μισθοφόρους ιταλικής καταγωγής, που είχαν καταλάβει την Μεσσήνη. 
Στο Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο ήταν αρχικά σύμμαχος με την Καρχηδόνα αλλά το γεγονός ότι οι πολίτες έβλεπαν με ανησυχία την πρόοδο των Ρωμαϊκων στρατεύματων που είχαν περιοριστεί τους Καρχηδονίους, στράφηκαν προς τη Ρώμη αφού έδιωξαν την Καρχηδονιακή φρουρά.
Η στρατηγική της θέση ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο λόγος για τον οποίο η Τυνδαρίς συνέχισε να ακμάζει κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπου η πίστη της στις μάχες κατά της Καρχηδόνας ανταμείφθηκε με ειδικά προνόμια. Ο Κικέρων την αποκαλεί Ευγενεστάτη και μαθαίνουμε από αυτόν ότι οι κάτοικοι είχαν εμφανιστεί με ζήλο και αφοσίωση  προς τους Ρωμαίους πολλές φορές.
Μεταξύ άλλων παρείχε ναυτικές δυνάμεις στον Σκιπίωνα τον Αφρικανού τον νεώτερο στην εκστρατεία του κατά των Καρχηδονίων , και για την υπηρεσία τους οι Ρωμαίοι τους  επέστρεψαν ένα άγαλμα του Ερμή που είχε αρπαχθεί από τους Καρχηδόνιους .

Νόμισμα της Τυνδαρίς ,254-214 π.Χ
Η Τυνδαρίς στην εποχή του Κικέρωνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Σικελίας , είχε δικούς της δικαστές και τοπική Γερουσία.
Ωστόσο, επλήγη από τις βιαιοπραγίες του Ρωμαίου διοικητή της Σικελίας Γάιου Βέρρη που καταπίεσε τους κατοίκους και κατάκλεψε  τα έργα τέχνης από τους ναούς μέχρι ο Κικέρων  ,μετά από παράπονα των Σικελιωτών , τον καλέσει στην Ρώμη για να δικαστεί για την κακοδιαχείριση της Σικελίας.
 Ο Στράβων μιλάει για την Τυνδαρίς, ως ένα από τα μέρη στη βόρεια ακτή της Σικελίας, που, στην εποχή του, εξακολουθεί να άξιζε να λέγεται πόλη.
Ο Πλίνιος αναφέρει  μια μεγάλη συμφορά που η πόλη είχε υποστεί, όταν την μίση την είχε καταπιεί η θάλασσα, πιθανώς από έναν σεισμό που προκάλεσε την πτώση του τμήματος του λόφου στον οποίο βρίσκεται, άγνωστο ποια χρονολογία.  Γραπτές πηγές μαρτυρούν την ύπαρξη της πόλης, προφανώς ακόμα ως ένα σημαντικό μέρος, στον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

ΠΗΓΕΣ :
el.wikipedia.org/
it.wikipedia.org/
en.wikipedia.org
wildwinds.com


Επίλογος
Αυτές ήταν οι κυριότερες Ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας που στην μακρά ιστορία τους στάθηκαν  εκπολιτιστές των ιταλικών λαών .  Οι "μαθητές" τους πολλοί ...από τους μυστηριώδεις Ετρούσκους μέχρι και τους μετέπειτα παντοκράτορες Ρωμαίους που υιοθετήσαν και με την σειρά τους διέδωσαν τον Ελληνικό πολιτισμό σχεδόν σε όλη την βάρβαρη Ευρώπη . Δυστυχώς η αδυναμία ενώσεως όλων αυτών των πόλεων σε ένα ενιαίο κράτος αλλά και οι συνεχείς πόλεμοι μεταξύ τους ,όπως άλλωστε το ίδιο συνέβαινε και στην μητρόπολη Ελλάς , ήταν η αίτια της τελικής υποδούλωσης της Μεγάλης Ελλάδος στους Ρωμαίους. Παρόλα αυτά η Μεγάλη Ελλάδα δεν εξαφανίστηκε υπάρχει ακόμα και σήμερα .Θα την βρει κάνεις στα ερείπια των αρχαίων θεάτρων και των Δωρικών ναών  ,θα την βρει στους Ελληνόφωνους της Καλαβρίας και του Σαλέντο ,τέλος θα την βρει στους σημερινούς Νοτιοιταλούς και Σικελιώτες που νιώθουν υπερήφανοι που κατάγονται από εκείνους...τους 'Ελληνες της Magna grecia!

Διόνυσος.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...