Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφιδωτό της αρχαίας πόλης ‘Διόσπολις’ ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ



Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή εκθεσιακού χώρου, στον οποίο θα εκτίθονταν το περίφημο ψηφιδωτό του Λόντ- ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο έδαφος του Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άλλο μωσαϊκό που έχει επιφάνεια 143 τετραγωνικών μέτρων.




Σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το ψηφιδωτό κοσμούσε το προαύλιο μιας βίλας στην οποία  το δάπεδο το σαλονιού της ανακαλύφθηκε το 1996 και αποκαλέστηκε «Ψηφιδωτό  του Λοντ» και χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ.

Σε αυτό απεικονίζονται  ζώα, ψάρια, πουλιά και ποικιλία από λουλούδια και αγγεία.


Η ρωμαϊκή πολυτελής  κατοικία ήταν μέρος της αρχαίας πόλης της Διοσπολέως (πόλεως του Διός) που βρίσκεται, σήμερα,  στο έδαφος του ισραηλινού κράτους.




Εντυπωσιάζει  η καλοδιατηρημένη εμφάνιση του μωσαϊκού που κατάφερε να επιζήσει από τη διάβρωση του χρόνου.

Στο ψηφιδωτό υπάρχουν  ανθρώπινες  φιγούρες και θρησκευτικά (αρχαιοελληνικά) θέματα.

Στο κεντρικό τμήμα της τοιχογραφίας απεικονίζεται ένας ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη, λιοντάρι, ρινόκερος, βουβάλια και τίγρης.
Το νέο ψηφιδωτό θα παρουσιασθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίουπαραγωγήςhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...