Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Αίλιος Αριστείδης «Ζευς» και «Ηρακλής»

Γιά πρώτη φορά μεταφρασμένα στην νεοελληνική.
Επιμέλεια και Διατριβή  Αθανάσιος Α. Τσακνάκη
Θεολόγος Φιλόλογος

Ο Έλληνας θεολόγος, ρήτορας και σοφιστής Αίλιος Αριστείδης, καταγόμενος απότην Μυσία, έζησε κατά τον β΄ μ. Χ. αιώνα. Διαμένοντας κυρίως στην Ρώμη καιστην Σμύρνη, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο εκφωνώντας ομιλίες,μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι θεολογικές, οι ιστορικές και τα εγκώμιαπόλεων. Από το έργο του σώζεται ένα σημαντικό τμήμα ενοχλητικά άγνωστοστην σύγχρονη ελλαδική κοινωνία και επιστημονική κοινότητα το οποίο τονκατατάσσει επαξίως μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων τής ονομαζόμενης «Δεύτερης Σοφιστικής».


Ο ύμνος σε πεζό λόγο που ο Αίλιος Αριστείδης αφιερώνει στον Δία, αποτελείένα από τα πλέον πολύτιμα θεολογικά έργα του, το οποίο γεννήθηκε κατόπινυπόσχεσης τού ίδιου προς τον ύψιστο Θεό, όταν αυτός τον έσωσε από μίασφοδρή θαλασσοταραχή, άρα είναι ένα είδος
πραγματοποιημένου «τάματος». Οθεολογικός στοχασμός τού ρήτορα επαναφέρει στο προσκήνιο την λαμπρήεπιστημονική σκέψη των Ελλήνων θεολόγων των κλασικών χρόνων, αλλάαντανακλά και την ακμάζουσα ελληνική θεολογία τής εποχής του που ευθέωςκαι ευθαρσώς, πλέον, τολμά να αμφισβητεί τις αφελείς λαϊκές θρησκευτικέςδοξασίες, ελέγχοντας αυστηρά μέχρι και την ίδια την ομηρική θεολογία, η οποία εν μέρει τις συντηρούσε. Σε αυτό το έργο εντοπίζονται σημαντικότατα ψήγματαθεολογικών αρχών, περιορισμένων σε αριθμό αλλά θεμελιωδών, οι οποίες, μετάαπό την πάροδο τής ανάλογης χρονικής περιόδου, θα αναδειχθούν εκ νέου μέσααπό τα κείμενα τής χριστιανικής διανόησης. Η φιλολογική και ιστορική έρευνατοποθετεί χρονικά την συγγραφή τού ύμνου γύρω στο 142 ή στο 149 μ. Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στον σύνδεσμο που παραθέτουμε:




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...