Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μαντώ Μαυρογένους...η Ηρωίδα που έφυγε λησμονημένη.

Μέσα στη φωτιά και το αίμα του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αναδύεται η δαφνοστεφανωμένη μορφή της ακατάβλητης γυναίκας μαχήτριας, αυτής που με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για την πατρίδα ενέπνευσε ακόμα περισσότερο το έπος του 1821. 

Ο λόγος φυσικά για τη Μαντώ Μαυρογένους, που έμελλε να μετατραπεί σε σύμβολο της εθνικής παλιγγενεσίας και η χάρη της να φτάσει μέχρι και τους φιλελληνικούς κύκλους της Ευρώπης, σφραγίζοντας την επανάσταση ως το γυναικείο πρόσωπο του αγώνα (από κοινού με την Μπουμπουλίνα βεβαίως).

Κόρη πλούσιου μεγαλέμπορου, δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να κατασπαταλήσει την περιουσία της για τις ανάγκες του αγώνα, θυσιάζοντας και το τελευταίο της χρυσό νόμισμα για τον εξοπλισμό του στόλου αλλά και τη δημιουργία τμήματος πεζικού. 

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 1ον - Στερεά Ελλάδα

Το  θέατρο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Kάθε πόλη διέθετε  το δικό της θέατρo για την ψυχαγώγηση των πολιτών της. Όλος ο Ελληνικός χώρος και γενικά όλος ο Ελληνικός κόσμος είναι κατάσπαρτος με αρχαία Θέατρα τα περισσότερα εκ των οποίων  είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο.
Θα ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας , για να γνωρίσουμε αυτά τα αυτά τα πανέμορφα οικοδομήματα ,από την στερεά Ελλάδα που έχει το προνόμιο να έχουν ανακαλυφθεί στο έδαφός της 17 θέατρα , μέσα στα οποία συγκαταλέγονται  το πιο αρχαίο Θέατρο της Ελλάδος άλλα και τα πιο περίεργα ως προς την κατασκευή.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ (Ο.Υ.Κ.) ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ (480 π.χ.χ.)

[…Ιδανικός σύμμαχος των Ελληνικών δυνάμεων γίνεται ο καιρός αφού μπουρίνια κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του Περσικού στόλου, με τον Ευβοέα Σκυλλία να αποδεικνύεται ηρωική φυσιογνωμία καθώς εκπαιδευμένος στην τεχνική των καταδύσεων έκοβε τις άγκυρες από πολλά περσικά πλοία τα οποία συντρίβονταν στα απόκρυμνα βράχια του Πηλίου…]

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ  

Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, για πρώτη ουσιαστικά φορά οι στόλοι των Ελλήνων και των Περσών ήλθαν αντιμέτωποι στα στενά του Αρτεμισίου* τον Αύγουστο του 480 π.χ.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ηρόδοτο ( Iστoρίαι, Ζ” 176-196, Η” 1-23 ), το καλοκαίρι του έτους αυτού οι Έλληνες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν συνδυασμένα τον πολυάριθμο στρατό και στόλο του Ξέρξη στο στενό των Θερμοπυλών και στη θάλασσα του Αρτεμισίου.
 
Ο περσικός στόλος με 1207 πλοία έπλεε κατά μήκος των ακτών της Θεσσαλίας μέχρι τις ακτές του

Τα δάκρυα της Άνοιξης...


Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο ,θεσμός της αρχαιοελληνικής πόλης-κράτους , διδασκαλία και τέλεση θεατρικών παραστάσεων επ' ευκαιρία των εορτασμών του Διονύσου, αναπτύχθηκε στα τέλη της αρχαϊκής περιόδου και διαμορφώθηκε πλήρως κατά την κλασική περίοδο -κυρίως στην Αθήνα. Φέρει έναν έντονο θρησκευτικό και μυστηριακό χαρακτήρα κατά τη διαδικασία της γέννησής του, αλλά και έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα κατά την περίοδο της ανάπτυξής του.
Το θέατρο γεννιέται αρχικά στις αγροτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Σε αυτές τις γιορτές ψάλλονταν διθύραμβοι, απαγγέλονταν ποιήματα, φαλλικά τραγούδια και τραγούδια διακωμώδησης  , που περιείχαν στοιχεία διαλόγου και σπέρματα θεατρικής δράσης.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΗΡΩΙΣΜΟΣ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ – ΔΑΝΕΙΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821

Το κείμενο μιας σχολικής γιορτής
1821-2015_01Για να ξεκινήσει μια Επανάσταση, υπάρχει μια προϋπόθεση: να θέλουν να ξανασηκωθούν αυτοί που έχουν πέσει. «Επ-ανίσταμαι» [>ίσταμαι ή ίστημι] σημαίνει «Ξανα-στέκομαι όρθιος», άρα έχω πέσει, έχω συνείδηση της πτώσης μου και επιθυμώ -με κάθε κόστος- να ξανασταθώ σε όρθια θέση. Αν λοιπόν το 1821 -αλλά και πιο πριν- ξεκινά η προσπάθεια για να σταθούν κάποιοι όρθιοι, πριν το κάνουν, πρέπει να προσδιορίσουν α) ποιοι είναι και β) σε ποιο χρονικό σημείο του παρελθόντος αναφέρονται, δηλαδή πότε ξεκίνησε η πτώση (σκλαβιά), ποιο είναι το σημείο αναφοράς της ανασύστασής τους. Το «α» περιλαμβάνει τους όρους «έθνος, γένος, Έλληνες, Ρωμιοί, Γραικοί». Το «β» έχει δυο σημεία αναφοράς: το 1453 και το 338 π.Χ.
Με το 1453, δηλαδή με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνδέεται το «γένος» και οι «Ρωμιοί». Δεν αποκλείονται όμως ούτε το «έθνος», ούτε οι «Έλληνες».

Ο βωμός του Ψηλορείτη στην Κρήτη

Βρέθηκε καλά προστατευμένο, κάτω από ένα πέτρινο θρανίο που ακουμπά στον τοίχο. Λίθινο και το ίδιο αλλά με ασυνήθιστο σχήμα, καθώς αποτελείται από τρία βαθμιδωτά επίπεδα, που μεγαλώνουν από κάτω προς τα επάνω, με μια κοιλότητα μάλιστα στην άνω επιφάνειά του.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το ΄21 και η παραχάραξή του

Σήμερα, η παραχάραξη της Ιστορίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του διεθνούς κεφαλαίου, των μηχανισμών του (Νέα Τάξη) και των πολιτικών υπηρετών του. 
Στη χώρα μας η υλοποίηση αυτής της μακάβριας στρατηγικής έχει εκδηλωθεί πολυεδρικά και πολυκέφαλα: Το έκτρωμα του σχολικού βιβλίου της ιστορίας της κυρίας Ρεπούση, οι δήθεν «ιστορικές» τεκμηριώσεις των επιδοτούμενων «μοντέρνων ιστορικών», η τετράτομη φιλοτουρκική ιστορία των Βαλκανίων, η χρηματοδοτούμενη από τον Σόρος, οι δόλιες «πρακτικές» των υπουργείων Παιδείας, ιδιαίτερα της κυρίας Διαμαντοπούλου (Θάλεια Δραγώνα, σχολικά συγγράμματα κ.λπ), ποικίλες ΜΚΟ και πολλά άλλα…

Επίσης με όλα τα παραπάνω ενορχηστρώθηκε και η δόλια, αλλά και χυδαία πρακτική των ΜΜΕ και του τηλεθεάματος. 

Η προκήρυξη του Αλ. Υψηλάντη, που σήμανε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! η Πατρίς μάς προσκαλεί!

 Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα Όρη τής Ελλάδος από τον Ήχον τής πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και

Ο ρόλος των Εβραίων στην επανάσταση του 1821


Η κήρυξη της Επαναστάσεως Του 1821 αποδεικνύει πλέον και στον πιό κακοπροαίρετα καί δύσπιστο, την στάσι των Εβραίων έναντι των Ελλήνων. Τώρα πιά οι εβραίοι δεν είναι κατάσκοποι, φοροεισπράκτορες, προδότες, δολοφόνοι, όπως ήταν πρίν. Τώρα δρουν ομαδικά σαν Εβραίοι και σφάζουν τους Ελληνες. Γιά το ολοκαύτωμα των Ελλήνων από τους Εβραίους το 1821 δυστυχώς δεν γραφήκανε βιβλία. Οτι γνωρίζουμε το ξέρουμε από τα αξιόπιστα Απομνημονεύματα των Αγωνιστών Του 1821. Τα παιδιά μας στο σχολείο

Χρονολογικός κατάλογος των τουρκικών εγκλημάτων κατά των Ελλήνων από τον 19ο αιώνα!

Αυτοί είναι οι τούρκοι, όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να μας παρουσιάσουν την ομορφιά ενός τέρατος, παραγνωρίζοντας πως αναφέρονται σε «κράτος εγκληματία».

Ο ρόλος της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή σήμερα δείχνει να αναβαθμίζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Αυτό αν και συμβαίνει καθαρά λόγω συγκυριών της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής και κυρίως λόγω των ενεργειακών δρόμων που σχεδιάσθηκαν να περάσουν μέσα από την Τουρκία, δεν είναι σε θέση να αναιρέσει ή να διαγράψει

Ο ρόλος της Εκκλησίας μετά την Επανάσταση του 1821




Ο αντεθνικός ρόλος της εκκλησίας ακόμη και μετά την Επανάσταση του 1821 και κατά την Απελευθέρωση

1821 Οι Φράγκοι και ο καπετάν Φραγκιάς

Μια φήμη που μετετράπη σε ευφυές στρατήγημα

Περί Αλός
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός αναλυτής
 
«Ιδού ότι, και μη θελούσης της χριστιανικής Ευρώπης, η Ελλάς ωφελείτο εκ του ονόματος της χριστιανικής Ευρώπης»,  Ιωάννης Φιλήμων.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης
συνέβαλλε στην μετατροπή της
φήμης σε ευφυές στρατήγημα.
Ελαιογραφία. Εθνικό Ιστορικό
Μουσείο. ΦΩΤΟ: Περί Aλός
perialos.blogspot.gr

Στην αφετηρία της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 συνέβη ένα παράξενο επεισόδιο, που έλαβε απρόβλεπτες διαστάσεις με ευεργετικά αποτελέσματα για την εξέλιξη της εθνεγερσίας στην Πελοπόννησο, τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα του αγώνα. Πρόκειται για το ελάχιστα γνωστό συμβάν με πρωταγωνιστή τον Μυκονιάτη καπετάν Φραγκιά Φαμέλη, του οποίου η παραφθορά του ονόματος δημιούργησε για βραχύ διάστημα τρόμο στους Οθωμανούς, καθώς συσχετίστηκε με την έλευση δυτικοευρωπαικών (φράγκικων) στρατευμάτων στο πλαίσιο σχεδίου ένοπλής επέμβασης υπέρ της Επαναστάσεως…
   Οι πρώτες ώρες μετά την κήρυξη του ξεσηκωμού των Ελλήνων στον Μοριά ενείχαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε συνδυασμό με την εσκεμμένη πρόκληση κύματος πανικού στις πόλεις και τα χωριά στα οποία βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οθωμανικοί πληθυσμοί (εξισλαμισμένοι Έλληνες, μουσουλμάνοι Αλβανοί και Τούρκοι). Η ηγεσία των επαναστατών στην Πελοπόννησο σχεδίασε διάφορους τρόπους εξουδετέρωσης των τοπικών φρουρών, υπολογίζοντας επίσης

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ- ΜΕΡΟΣ Β΄ (Μάιος 1821)

Valtetsi
Η μάχη του Βαλτετσιου (Ιστορία Ελληνικού έθνους, Εκδοτική Αθηνών)
ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Γαλανή γραμμή πορείας: σώμα Θ. Κολοκοτρωνη
Διακεκομμένη Γαλανή γραμμή: σώμα Πλαπούτα
Κοκκινη: πορεία κύριου τουρκικού σώματος υπό τον Ρουμπή
Κόκκινη διακεκομμένη: τουρκικό ιππικό
Πορτοκαλί γραμμές: άλλα τουρκικά σώματα
Μωβ γραμμή: Νικηταράς και άλλοι
.
.
Ο κεχαγιάμπεης διαίρεσε τους στρατιώτες του σε πέντε σώματα. Δύο από αυτά είχαν δύναμη 3.000 ανδρών και τα υπόλοιπα τρία είχαν δύναμη 2.000. Το πρώτο τουρκαλβανικό σώμα που εξήλθε από την Τριπολιτσά ήταν εκείνο που προοριζόταν για την κύρια έφοδο στο Βαλτέτσι, αποτελούμενο από 3.000 Βαρδουνιώτες, Φαναρίτες, Καρυτινούς και Τριπολιτσιώτες με επικεφαλής τον Βαρδουνιώτη Ρουμπή και υπαρχηγό του τον Μουραμπούτη από την Κυπαρισσία, αμφότερους εμπειροπόλεμους οπλαρχηγούς.

Η ΙΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



 
ΦεΠο εσαι, λευθερία ερά, πο νόμοι, πο νομοδόται! σον γνωρίζομεν τν ληθσημασίαν σου, τόσον αξάνει  πόθος μας ες τν σ πολαύσωμεν. σ εσαι  μήτηρ τν μεγάλων νδρν, σ  στλος τς δικαιοσύνης, σ  πηγ τς ετυχίας. , πόσον καλν λείπεικείνων, πο σ στερονται! Πόσον θέλουν κλαύσει σοι μέχρι τοδε δν σ γνώριζον!

μες δέ, να ερ λευθερία, μ τοςδόντας μας θέλομεν συντρίψει τς λύσους μας, δι ν τρέξωμεν πρς πάντησίν σου.Εναι δύνατον

Καλημέρα Ελλάδα μου! με ένα τραγούδι Ηρωικό! Καλή Λευτεριά!



Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Μεταπόντιου με το Θέατρο.
Μεταπόντιο
Το Μεταπόντιο, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από άνδρες της Αχαΐας υπο τον Λεύκιππο, το 773 π.Χ.(Η ονομασία Μεταπόντιο σημαίνει "μετά τον Πόντο" δηλαδή μετά την θάλασσα ) .Ωστόσο διάφορες παραδόσεις θέλουν την ίδρυση της πολύ νωρίτερα. Ο Στράβων αποδίδει την ίδρυση της από κατοίκους της Πύλου, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει το Νέστορα στη Τροία, ενώ ο Ιουστίνος μας λέει ότι ιδρύθηκε από τον Επειό, τον ήρωα που κατασκεύασε το Δούρειο Ίππο της Τροίας. Κάτι που αποδεικνύεται από κατοίκους που παρουσίασαν σε ένα ναό της Αθηνάς τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

200 χρόνια τύφλωση, αλλά… και αχτίδες φωτός – Φιλική Εταιρεία

Στην προσπάθειά της να μας διαφωτίσει για το μυστήριο της Φιλικής Εταιρείας που μόλις έκλεισε 200 χρόνια από την ίδρυσή της, η τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ προέβη στο αναμάσημα που τυφλώνει. Η προκλητικά μονομερής παρουσίαση του θέματος, σχεδόν αναδείκνυε την άνωθεν πρεμούρα να κλείσουν οι “αντιμνημονιακές” δίοδοι, σε στυλ ΣΚΑΪ του 2011. Δυο καλεσμένοι των οποίων οι απόψεις συμπίπτουν, καλούνται σε διάλεξη (τρόπος του λέγειν, διάγγελμα μάλλον). Καμιά πρόθεση δημόσιας διερεύνησης του θέματος δεν προκάλεσε την τηλεοπτική τους παρουσία. Μια δημοσιογράφος παρίσταται. Αρκείται στην συμπλήρωση και επιβεβαίωση των λεγομένων, αφού αδυνατεί να διατυπώσει και την πιο απλή απορία, να διαπιστώσει έστω μια αντίφαση. Ακόμα

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ


 
Ὡς γὰρ τὸ φῶς τῶν βλεπόντων, καὶ ὁ λόγος τῶν ἀκουόντων ἀγαθόν ἐστιν, ἂν βούλωνται δέχεσθαι.

Όπως το φως γι’ αυτούς που βλέπουν, έτσι και ο λόγος γι’ αυτούς που ακούνε είναι αγαθό, εφόσον βέβαια θέλουν να τον δεχτούν.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ (Μάιος 1821)

weapons1821
Το 1820 ο Χουρσίτ πασάς διορίσθηκε Μόρα-βαλεσί (πασάς της Πελοποννήσου) από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄. Ο περίφημος Χουρσίτ έμεινε λίγους μήνες στην Τριπολιτσά επειδή κατά το τέλος του 1820 (ή Ιανουάριο 1821), η Πύλη τον διέταξε να εκστρατεύσει εναντίον του στασιαστή Αλή πασά των Ιωαννίνων, ορίζοντας τον σερασκέρη (αρχιστράτηγο) όλων των οθωμανικών δυνάμεων που συγκεντρώνονταν στην Ηπειρο από διάφορα πασαλίκια. Ο Μόρα-βαλεσί άφησε στην Τριπολιτσά ως καϊμακάμη-τοποτηρητή του τον Μεχμέτ πασά Σαλήχ, έναν άνθρωπο μέτριων ικανοτήτων ο οποίος διέθετε περιορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις.

Έκλειψη ηλίου... έκλειψη παιδείας

Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. Όπως υπολογίζεται,  ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000.
  Θυμάμαι ….στα 17 μου, σε μια ολική Ηλιακή έκλειψη, ο τότε Υπουργός Παιδείας είχε βγάλει μια εγκύκλιο που επέβαλε στους καθηγητές μας να μας «μαντρώσουν» για να μη δούμε την έκλειψη προκειμένου να μη χαλάσουμε τα μάτια μας. Έτσι και έγινε, όμως…Η τρελοπαρέα μας, εραστές του ουρανού και των άστρων…είχε αντίθετη άποψη….Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επιστημονική κοπάνα. Από την προηγούμενη κάψαμε φωτογραφικά φιλμς, μαυρίσαμε προσεκτικά γυάλινες πλάκες και το πρωί ανηφορίσαμε προς τον Αη Γιώργη το Λυκαβηττό. Συναντήσαμε πολλούς άλλους επιστημονικούς κοπανατζήδες και μαζί τους

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ στο CERN: Δείτε τι βρήκαν και το κρύβουν!!!

Αναρτήθηκε από: GPapado
Ημηρομηνία ανάρτησης: Tρίτη 13 Ιανουαρίου 2015, 22:00
Από το διάσημο ελβετικό εργαστήριο CERN, που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ και εργάζεται ολη η αφρόκρεμα των επιστημόνων του κόσμου… και μεταξύ αυτών και Έλληνες, εστειλαν μια δέσμη νετρίνων σε άλλο ερευνητικό κέντρο στο Gran Sasso, που βρίσκεται 730 μίλια μακριά.
Τα νετρίνα έφτασαν στο Gran Sasso γρηγορότερα απο το φως…! 16.000 φορές κάνανε το πείραμα και παντα έβγαινε οτι τα νετρινα έτρεχαν γρηγορότερα απο το φως.
Για μας τους απλούς ανθρώπους λέμε και τι έγινε; Ας τρέχουν…

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ένας αγρότης είδε μια τρύπα σε έναν βράχο - Αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό έχει αφήσει άφωνο όλο τον πλανήτη! (PHOTO)

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να συναντήσει κανείς στον πλανήτη μας και πόσο μεγαλείο διαθέτει η Φύση. Τόσο που πραγματικά υπάρχουν στιγμές που ο άνρθωπος νιώθει απολύτως ανίσχυρος μπρστά στα δικά της μεγέθη.
Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Διαθέτει χώρο για ένα ουρανοξύστη με 40 ορόφους και περιλαμβάνει τόσο ζούγκλα και ένα ποτάμι. Αυτό το σπήλαιο στο Βιετνάμ είναι η μεγαλύτερη σπηλιά στον κόσμο

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ξενοφών Μουσσάς



Πώς ο άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει ένα μηχανικό Σύμπαν και τον περίφημο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας των Φίλων τού Λαού.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αρχαϊκός Ναός πλατείας Αντιγονιδών (Ναός της Αφροδίτης)

Για πρώτη φορά, 50λεπτο αφιέρωμα στον αρχαϊκό Ναό (πιο παλιός από τον Παρθενώνα) της πλατείας Αντιγονιδών (γνωστός ως Ναός της Αφροδίτης). Πότε

«Από τα δάκρυα της βλάστησαν οι ανεμώνες».

Κινύρας και Σμύρνα, Αφροδίτη και Άδωνις˙ η αμαρτία γεννά την ομορφιά μα φέρνει πάντα την τιμωρία˙ ο έρωτας παλεύει με τον θάνατο˙ η ζωή πεθαίνει και ανασταίνεται ξανά.


adon1

Ο Κινύρας, μυθικός βασιλιάς της Πάφου και Αρχιερέας του Ναού της Αφροδίτης είχε μια κόρη που λεγόταν Σμύρνα. 'Ήταν και αυτή πολύ όμορφη κοπέλα, τόσο που τόλμησε να προκαλέσει τη θεά του Έρωτα, την Αφροδίτη. Η θεά εξοργίστηκε

Η εκδηλωμένη χαρά της Δήμητρας....


Καλή Άνοιξη Ελλάδα μου! Με μία Εαρινή Συμφωνία!

"Ανοίχτε τα παράθυρα να μπει το σύμπαν ανθισμένο μ’ όλες 

τις παπαρούνες του αίματός μας"
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - Νικόλαος Γύζης

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ
Χίλια εννιακόσια τριάντα οκτώ. Ο Ρίτσος τελειώνει την εαρινή συμφωνία.
Η εαρινή συμφωνία είναι ένα ποίημα κοινωνικό ερωτικό, γεμάτο με όλα
τα χρώματα της ίριδος. Ο ποιητής δίνει ένα παγκόσμιο μήνυμα εναντίον
του επερχομένου πολέμου, αντιπαραθέτοντας την ομορφιά της ζωής.
"Ανοίχτε τα παράθυρα να μπει το σύμπαν ανθισμένο μ’ όλες τις παπαρούνεςτου αίματός μας", μερικές φράσεις. Και.......

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ο Παρθενώνας και οι χρυσελεφάντινες πόρτες του

Οι πόρτες του Παρθενώνα, από μοσχοβολιστό ξύλο κέδρου, που έκρυβαν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της παρθένου θεάς Αθηνάς και επέτρεπαν τη θέασή του ελάχιστες φορές, οι πόρτες που προστάτευαν τους θησαυρούς της αθηναϊκής δημοκρατίας (και αργότερα το ταμείο της αθηναϊκής συμμαχίας) θα πρέπει να ήταν περισσότερο εντυπωσιακές από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Χρυσελεφάντινες οι πόρτες του Παρθενώνα

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση την έκλειψη Ηλίου

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μέγας Αλεξανδρος & Θάληστρις (329 π.Χ)

Η βασίλισσα των Αμαζόνων Θάληστρις, στο στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου.
Ζωγραφικός πίνακας τεχνοτροπίας Ροκοκό από τον Johann Georg Platzer
Σημείωση διαχείρισης:Το παρόν άρθρο αποτελεί μια σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα ιστορική μελέτη, η οποία αφορά σε μια εν πολλοίς άγνωστη περίοδο – συμβάν της ζωής του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύοντας το κύρος – σεβασμό και θαυμασμό που ενέπνεε ο Έλληνας στρατηλάτης.

Aδειάζουν τα κέντρα κράτησης μεταναστών: 420 ελεύθεροι κάθε μέρα...

  • Έως ότου η κυβέρνηση καταλήξει στις βασικές γραμμές της μεταναστευτικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει, οι εκατοντάδες μετανάστες που αφέθησαν ελεύθεροι από τα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, θεωρητικά για 6+6 μήνες παράτασης για την απέλασή τους, κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς δουλειά, χρήματα και σπίτι, με μοναδικά τους υπάρχοντα... λιγοστά ρούχα μέσα σε μια σακούλα σουπερ μάρκετ, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως λόγω της ανέχειας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, είναι θέμα χρόνου η «εγκληματικότητα» να χτυπήσει και πάλι κόκκινο στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, που τείνουν να μετατραπούν σε γκέτο με τους νόμιμους

Ἡ Νέα Τάξις εἶναι τόσο …παλαιά, ὅσο καὶ ἡ …Παλαιὰ Διαθήκη!

Ο …«περιούσιος» Ιωσήφ, με το που πάτησε το πόδι του στην Αίγυπτο, ανέλαβε την …είσπραξη φόρων, την κατάσχεση γης, την κατάσχεση των ζώων, των τροφίμων και των σπόρων για λογαριασμό του Φαραώ.
Πώς να συνέβη αυτό άραγε;
Οι Αιγύπτιοι άρχισαν να πεθαίνουν από την πείνα μέχρι να υποδουλωθούν μαζικά στους Φαραώ.
Ἡ Νέα Τάξις εἶναι τόσο ...παλαιά, ὅσο καὶ ἡ ...Παλαιὰ Διαθήκη!2

Τα μυστικά ημερολόγια της Βέρμαχτ

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, πλήθος επίσημων εγγράφων από την εγκληματική δράση των κατοχικών δυνάμεων στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, που έχει περιέλθει ήδη από το 2006 στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ερευνητών ώστε να διαπιστωθεί σε όλο της το εύρος η θηριωδία των ναζί, φέρνοντας στο φως αμέτρητες άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

Στα 400.000 έγγραφα, διατυπωμένα σε γερμανικά υπηρεσιακής διαλέκτου, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, οι καταστροφές, οι λεηλασίες αλλά και οι σφαγές αμάχων, γραμμένα από τους ίδιους τους αξιωματούχους που έδωσαν τις διαταγές.

ΦΩΣ

       Σκεφθήκατε ποτέ ότι το φως είναι κυριολεκτικά η τροφή μας ; σκεφτήκατε ότι είναι πρωταρχική ενέργεια ζωής του υλικού κόσμου ; Ότι, αν δεν υπάρχει φωτοσύνθεση, δεν μπορεί να υπάρξει φυτικό βασίλειο που θρέφει όλα τα όντα ; Ότι τα φυτά μετουσιώνουν την ανόργανη ύλη σε οργανική, ώστε να αποτελέσει εύληπτη τροφή ; Ιχνοστοιχεία μετάλλων τα μεταστοιχειώνει σε γλυκούς καρπούς, που θρέφουν ανθρώπους και ζώα ; Και όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της επενέργειας του φωτός ; Σκεφθήκατε ότι το σκοτάδι δεν δημιουργεί ζωή, γι αυτό κοιμόμαστε όταν δεν υπάρχει φως ; Ότι ακόμη και τα νυκτόβια ζώα για να ζήσουν παίρνουν τροφή από τα ημερόβια ; ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ, γιατί το ίδιο είναι φορέας ζωής. Και η νύχτα ; ΝΕΚΡΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Το ανθρώπινο είδος για να λειτουργήσει την νύχτα φρόντισε να την φωτίσει με τεχνητό τρόπο, άλλως θα ήταν ανίκανος να κάνει οτιδήποτε. Είναι

Γιατί ο Όμηρος είναι πιο ισχυρός από τον Ξενοφώντα

   "Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι ένα. Να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε. Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο που λόγω της δύναμης της τιμωρήθηκε άπειρες φορές. Έτσι στην προσπάθεια της να γλυτώσει το κόψιμο μια από τις εφευρέσεις της είναι και ο μύθος. Φυσικά είναι και ο πλάγιος λόγος, αλλά αυτά τα δύο πιστέψτε με κάνουν παρέα...

Όταν μέσα στην ιστορία βλέπουμε περιόδους που υπάρχει αυτό που λέμε “Ελευθερία” τότε έχουμε την συνεπή ιστορική καταγραφή και την έκθεση ιδεών. Φυσικά αυτές οι περίοδοι είναι ελάχιστες. 
Η ελευθερία είναι μαζί με την αυτάρκεια αγαθά που ο κάθε “άρχοντας” τα βάζει στο μάτι. 
Κι έτσι έχουμε τον Όμηρο.
Ελάχιστες οι πληροφορίες που υπάρχουν για την προσωπική του

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ

Λες και εμπεριέχουν την συλλογική συνειδητή ή μη, Γνώση του Νόμου. Του Νόμου που αναφέρουν ο Αριστοτέλης και ο Στράβωνας, που καθόριζε την θέση και την ίδρυση των ιερών. 
Η Εαρινή Ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής, που η ημέρα όλο και μεγαλώνει, όλο και ζεσταίνει. Ο Ήλιος, με το φως του και την θέρμη του, ξυπνάει όλη τη ζωή στη Φύση. 
Οι σπόροι που είχαν κουρνιάσει τον χειμώνα κυοφορώντας, τώρα γεννούν νέα ζωή. Ευχάριστη ζέστη, βλάστηση, ανάπτυξη, άνθιση, χρώματα, μυρωδιές, κελαϊδίσματα και κελαρύσματα συνθέτουν ένα σκηνικό χαράς και αρμονίας, φωτός και χρωμάτων. 

Όλα είναι μέρος ενός ζωντανού οργανισμού που πάλλεται και σφύζει από ζωή – διέπεται από Φυσικούς Νόμους που αφορούν όλα τα μέλη του εξίσου. Ο

Η αξία του μέτρου στη ζωή μας – Η αριστοτελική προσέγγιση

Σύμφωνα με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο οι άνθρωποι όταν γεννιούνται δεν φέρουν κάποια ηθική ποιότητα βάση της οποίας να χαρακτηρίζονται ως καλοί ή κακοί. Διαθέτουν όμως άπειρες «δυνατότητες», η «ενεργοποίηση» των οποίων κατά ελεύθερη επιλογή να καθορίζει τελικά την ηθική τους συμπεριφορά και υπόσταση. Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι «έχουν τη δυνατότητα» να οργίζονται.
Αν το υποκείμενο επιλέγει τελικά να αντιδρά με οργή  ή να μετριάζει την οργή του, όταν ένα ερέθισμα την «ενεργοποιεί», είναι κάτι που εξαρτάται από το ίδιο

OWNER OF A LONELY HEART


WATCH it now
The eagle in the sky
How he dancin' one and only

Καλημέρα Αετόπουλα!!!
Καλημέρα μεγάλες καρδιές!!!




MOVE yourself
You always live your life
Never thinking of the future
PROVE yourself
You are the move you make
Take your chances win or loser

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το bullying είναι λέξη... ελληνική!

Ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε από το Βήμα στις   21/09/2014 
Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας. Εκεί δε που το πράγμα παίρνει θηριώδεις διαστάσεις είναι στο Διαδίκτυο. Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη σε περιστατικά ψηφιακής βίας
Το bullying είναι λέξη... ελληνική!
Ο δακτυλοδεικτούμενος της τάξης, το θύμα του εκφοβισμού τόσο στο σχολείο όσο και στους δρόμους του Internet, νιώθει πόνο ψυχικό αλλά και σωματικό

Τα σχολικά κουδούνια χτύπησαν για άλλη μια χρονιά πριν από λίγες ημέρες και μέσα στις αίθουσες χιλιάδες παιδιά θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν και εφέτος γνώση, κοινωνικότητα, καλές επιδόσεις, όνειρα για το μέλλον. Σε αυτό το όμορφο κάδρο όμως υπάρχουν και γκρίζες φιγούρες. Πρόκειται για κάποια παιδιά – δυστυχώς ολοένα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...