Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

4. ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΟΥΕΛΣ (ΑΓΓΛΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.





  ΠΟΛΕΜΟΣ  ΤΩΝ  ΚΟΣΜΩΝ).
H. G. WellsThe War of the Worlds, 1906

Ο Χέρμπερτ Τζωρτζ Ουέλς (Herbert George Wells, (1866 – 1946),   συνήθως γνωστός ως Χ.Τζ. Γουέλς, ήταν Άγγλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως για τα έργα του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Ο Γουέλς, μαζί με τον Ιούλιο Βερν, αναφέρεται μερικές φορές ως ο "Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας".
Οι  πολιτικές  ιδέες  του    Ουέλς  ήταν  αντάξιες  ενός  μωρού  παιδιού.



Ο Γουέλς ήταν ένας  τυπικός  βρετανός   σοσιαλιστής με τα ύστερα έργα του να παρουσιάζονται όλο και περισσότερο πολιτικά και διδακτικά. Τα μυθιστορήματα της μέσης περιόδου του (1900-1920) ήταν πιο ρεαλιστικά και κάλυπταν τη ζωή της χαμηλότερης μέσης τάξης (Η Ιστορία του Κ. Πόλι), καθώς και τη 'Νέα 
Γυναίκα' και τις Σουφραζέτες (Αν Βερόνικα). Ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων μυθιστορημάτων, καθώς και του ιστορικού και κοινωνικού σχολιασμού.

Ένα  προφητικό  βιβλίο  του  είναι  το  «Ο Κόσμος Ελευθερώθηκε»  1914.
Αυτό το βιβλίο περιέχει την πιο επιτυχή πρόβλεψή του. Οι επιστήμονες της εποχής ήξεραν καλά ότι η φυσική ραδιενέργεια του ραδίου απελευθερώνει ενέργεια με αργό ρυθμό σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Ο ρυθμός εκπομπής είναι πολύ αργός για να έχει πρακτική χρησιμότητα, όμως το συνολικό ποσό ενέργειας που απελευθερώνεται είναι τεράστιο. Το μυθιστόρημα του Γουέλς περιγράφει μια απροσδιόριστη εφεύρεση η οποία επιταχύνει τη ραδιενεργή διαδικασία, παράγοντας βόμβες οι οποίες εκρήγνυνται με την ισχύ ενός συμβατικού εκρηκτικού, διατηρώντας όμως την έκρηξη για διάστημα πολλών ημερών. «Τίποτα δεν μπορούσε να είναι πιο προφανές στους ανθρώπους των αρχών του εικοστού αιώνα», έγραψε, «από την ταχύτητα με την οποία ο πόλεμος γινόταν αδύνατος... [όμως] δεν το αντιλήφθηκαν μέχρι που η ατομική βόμβα εξερράγη στα αδέξια χέρια τους».
Ο εβραίος φυσικός Λέο Σίλαρντ που μαζί με τον Αϊνστάιν, έπεισαν τον Ρούσβελτ  
να ξεκινήσει την  ανάπτυξη  ατομικών όπλων για να ξεκάνουν  τους Γερμανούς,  αναγνώρισε ότι  αυτό  το βιβλίο τον ενέπνευσε να διατυπώσει τη θεωρία της πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης.

 Η  ΜΗΧΑΝΗ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ

 Ο  Ουέλς προβληματίστηκε με την ιδέες των εγγενών έναντι των επίκτητων χαρακτηριστικών και αμφισβήτησε την ανθρωπότητα σε βιβλία όπως «Το Νησί του Δρ. Μορό».
Το Νησί του Δρ. Μορό είναι  μία  σκοτεινή  ιστορία.  Ο αφηγητής, όντας παγιδευμένος σε ένα νησί όπου τα ζώα έχουν μετατραπεί ανεπιτυχώς σε ανθρώπινα πλάσματα, τελικά καταφέρνει να επιστρέψει στην Αγγλία.  Όπως ο  Γκιούλιβερ, έτσι κι ο ήρωας του Γουέλς το βρίσκει αδύνατο να αποτινάξει την αίσθηση ότι οι συνάνθρωποι του είναι οριακά εκπολιτισμένα κτήνη, τα οποία επιστρέφουν σταδιακά στην ζωική τους φύση.


  • The invisible man (Ο αόρατος άνθρωπος, 1897) ― Μανώλης Κορνήλιος ("ΒΙΠΕΡ")
  • The Time Machine (Η μηχανή του χρόνου, 1895) : Άρης Σφακιανάκης ("Γράμματα")
  • The country of the blind (Η χώρα των τυφλών, 1911) : Ελ.Πιπίνη ("Πατάκης")
  • The door on the wall (Η πόρτα στον τοίχο, 1911) : Ελ.Πιπίνη ("Πατάκης

Τα βιβλία   της  Ε.Φ.  του  Ουέλς,  μέσα από μια εκφραστικά προσεγμένη γραφή, καθιερώνουν τα θεμελιώδη, σχεδόν  αρχετυπικά  θεματολογικά  μοτίβα του χώρου:
1.   «Η  Μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο (1895), κεντρική ιδέα είναι μία χρονομηχανή και η περιγραφή μελλοντικών κοινωνιών.
2.   «Το Νησί του Δόκτωρα Μορώ» (1896), συζητείται η ηθική της βιοτεχνολογίας.


3.   «Ο Αόρατος  Άνθρωπος» (1897),  εξερευνάται μυθοπλαστικά η ιδέα της αορατότητας μέσω επιστημονικών ευρημάτων.
4.   «Ο  Πόλεμος  των Κόσμων» (1898),  εξετάζεται συστηματικά η απειλή ενός εχθρικού εξωγήινου πολιτισμού.
5.   «Οι  πρώτοι  άνθρωποι  στο  φεγγάρι»  (1901) εξετάζει  το  σχετικό  θέμα  με διαφορετική  ματιά  από  του  Βερν.  Για  το  θέμα  αυτό  μάλιστα  οι  δυο  τους  είχαν ανταλλάξει  διάφορες παρατηρήσεις.


συνεχίζεται...


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...