Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τα αρχαία θέατρα της Μεγάλης Ελλάδας(Magna Grecia).

Το αρχαίο Θέατρο όπως στην μητρόπολη Ελλάς έτσι και στις Ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας ,στην σημερινή Ιταλία ,υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πολιτών  προσφέροντας ψυχαγωγία και διασκέδαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο θεσμός του Θεάτρου υιοθετήθηκε και από μη Ελληνικές πόλεις κάτι που δείχνει την βαθιά πολιτιστική διείσδυση των Ελλήνων σε πολλούς λαούς της περιοχής.
Σήμερα τα αρχαία θέατρα της Μεγάλης Ελλάδας , παρά την φθορά των αιώνων ,ξαναζούν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος μέσα από τα φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στα περισσότερα από αυτά .





Το Αρχαίο θέατρο των Συρακουσών


Το Αρχαίο θέατρο των Συρακουσών στην Σικελία ήταν το μεγαλύτερο ελληνικό θέατρο της Ιταλίας .
Χτίσθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., επί άρχοντος Ιέρωνος του Α΄, (478 - 466 π.Χ.), από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημοκόπο τον Μύριλλο, με λάξευση του λόφου που βρίσκεται βόρεια του λιμένα των Συρακουσών. Στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. επί άρχοντος Τιμολέοντος διασκευάστηκε και απέκτησε το τελικό σχήμα, όπως διασώζεται σήμερα.
Το θέατρο αυτό υπολογίσθηκε πως είχε χωρητικότητα 10.000 καθήμενων θεατών ή 24.000 όρθιων. Είχε άριστη ακουστική και λειτούργησε ακατάπαυστα επί μία χιλιετία. Μεγάλη ακμή όμως παρουσίασε και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μάλιστα ο Κικέρων το αποκαλούσε «Maximum». Αργότερα στους βυζαντινούς χρόνους εγκαταλείφθηκε, καταχώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.
Σήμερα το θέατρο εκτός από πόλος έλξης τουριστών έχει μεταβληθεί και σε μεγάλο κέντρο θεατρικών παραστάσεων αρχαίων ελληνικών δραματικών έργων.

Το αρχαίο θέατρο του Ταυρομένιου


Το αρχαίο θέατρο του Ταυρομένιου στην Σικελία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θέατρο της μεγάλης Ελλάδας μετά από αυτό των Συρακουσών .  Χτίστηκε στα μέσα του τρίτου αιώνα π.Χ.. Οι κερκίδες του Θεάτρου είναι λαξευμένες στο βράχο ενός λόφου και η σκηνή έχει για φόντο το Ιονίο και το ηφαίστειο της Αίτνας.
Με την ανακατασκευή του κτιρίου που πραγματοποιήθηκε τα Ρωμαϊκά χρόνια θα επεκταθεί στο μέγεθος που βλέπουμε σήμερα και με χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών .
Στα τέλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το θέατρο ανακατασκευάστηκε πάλι για να στεγάσει μονομαχίες και θηριομαχίες και η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα, αντικαθιστώντας τις χαμηλότερες βαθμίδες με ένα θολωτό διάδρομο που συνδέεται με ένα υπόγειο στο κέντρο της αρένας , όπου μηχανήματα πρόσφεραν "ειδικά εφέ" για τις μάχες.
Σήμερα στο θέατρο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Θεάτρου και Κινηματογράφου της σύγχρονης πόλης του Ταυρομένιου (taormina)



Το αρχαίο θέατρο της Τυνδαρίς


Το θέατρο της Τυνδαρίς ,πόλης στην βόρεια Σικελία ,χτίστηκε πάνω στην πλευρά ενός λόφου με θέα στο τυρρηνικό πέλαγος στο τέλος του τέταρτου αιώνα π.Χ.
 Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια ανασκευάστηκε και η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα, με έναν τοίχο αφού αφαιρέθηκαν οι τέσσερις χαμηλότερες βαθμίδες . Υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 3000 θεατές.
Από το θέατρο σήμερα σώζονται λίγα τμήματα από τα λίθινα εδώλια καθώς και τα θεμέλια της σκηνής με την αψίδα τα οποία αναστυλώθηκαν το 1939.
Από το 1956 το θέατρο φιλοξενεί φεστιβάλ τέχνης με χορό, μουσική, και φυσικά θέατρο.

Το αρχαίο θέατρο της Εγέστας


Το αρχαίο θέατρο της Εγέστας ,εξελληνισμένης πόλης στην δυτική Σικελία ,χτίστηκε στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από ντόπιο ασβεστόλιθο. Το θέατρο ήταν σε θέση να φιλοξενήσει περίπου 4000 άτομα. και ήταν εξοπλισμένο με υπόγειους διαδρόμους που χρησιμοποιούνταν για τη διέλευση των ηθοποιών.
Από την σκηνή του θεάτρου σήμερα σώζονται κυρίως μόνο τα θεμέλια.
Κάθε καλοκαίρι το θέατρο φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Το αρχαίο θέατρο του Μοργάντιου


Το αρχαίο θέατρο στην πόλη Μοργάντιον της κεντρικής Σικελίας χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ από το γιο ενός πλούσιου πολίτη προς τιμή του Διονύσου όπως αναφέρει μια επιγραφή που βρέθηκε .
Το θέατρο είναι χτισμένο με ασβεστόλιθο στην πλάγια ενός λόφου και είναι μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος που συνδέεται με την Αγορά.  Υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου  2000 θεατές.
Το θέατρο ανασκάφτηκε μεταξύ 1956 και 1960 και σήμερα είναι ανακαινισμένο. 

Το αρχαίο θέατρο της Ιππάνης 


Το θέατρο της αρχαίας Ιππάνης ,πόλης των Σικανών της κεντρoδυτικής Σικελίας , χρονολογείται στο δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα π.Χ.
Η ζωή του θεάτρου ήταν σύντομη μιας και  καταστράφηκε το 258 π.Χ. μετά την άλωση της πόλης από τους Ρωμαίους κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο.
Τα απομεινάρια της ορχήστρας και το κάτω μέρος του κοίλου ήρθαν στο φως χάρη στις ανασκαφές που έγιναν το 2007. Το θέατρο βρίσκεται σε 1.007 μέτρα υψόμετρο και κατέχει, ως εκ τούτου, το ρεκόρ ύψους όλων των αρχαίων Ελληνικών θεάτρων .

Το αρχαίο θέατρο της Άκραι


Το μικρό αρχαίο θέατρο της Άκραι ,πόλης κοντά στις Συρακούσες ,είναι χτισμένο προς το τέλος του τρίτου αιώνα π.Χ.
Οι λίθινες κερκίδες του είναι χτισμένες σε μια προϋπάρχουσα φυσική κλίση του εδάφους ενώ η βάση του προσκηνίου ήταν κατασκευασμένη από μεγάλους ογκόλιθους .
Το θέατρο τροποποιήθηκε και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και ήταν συνδεδεμένο μέσω μιας σήραγγας προς την Αγορά της πόλης και το βουλευτήριο.  Μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 1000 θεατές.


Το αρχαίο θέατρο της Ιέτας 


Το αρχαίο θέατρο της Ιέτας  , πόλης των Σικελών που βρίσκεται στην βορειοδυτική Σικελία , χτίστηκε στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ και είχε ως πρότυπο το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.
Υπολογίζεται ότι είχε την δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 4.500 θεατές.
Σήμερα από το θέατρο σώζονται ελάχιστα από τα λίθινα εδώλια του και ένα σημαντικό μέρος από την σκηνή και τα παρασκήνια.

Το αρχαίο θέατρο της Σολούς


Το αρχαίο θέατρο της Σολούς , Φοινικικής πόλης στην βόρεια ακτή της Σικελίας ,ιδρύθηκε τον τέταρτο αιώνα π.Χ..
Το θέατρο ήταν κτισμένο στην πλάγια ενός λόφου με θεά στο τυρρηνικό πέλαγος και υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 2,500 θεατές.
Οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια των ψηφιδωτών έργων από την ορχήστρα του θεάτρου και στην συνεχεία μέρος των κερκίδων.

Το αρχαίο θέατρο της Ηράκλείας Μινώας


Το αρχαίο θέατρο της Ηράκλειας Μινώας ,πόλης της νοτίου Σικελίας , χρονολογείται στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ .Είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο ενός λόφου με θεά στην Μεσόγειο θάλασσα.
 Τα λίθινα εδώλια του Θεάτρου είναι κατασκευασμένα από μαλακό ασβεστόλιθο που δυστυχώς διαβρώνεται εύκολα και έχει τοποθετηθεί σκέπαστρο για την προστασία τους .Στο άνω μέρος του κοίλου δεν υπήρχαν καθίσματα και πιθανόν οι θεατές να καθόταν απευθείας στο έδαφος η σε ξύλινα εδώλια . Ξύλινη πρέπει να ήταν και η σκηνή του Θεάτρου μιας και δεν βρέθηκαν ίχνη της.

Το αρχαίο θέατρο της Ελέας


Το αρχαίο θέατρο της Ελέας, πόλης στην περιοχή της Καμπανίας της Ιταλίας , είναι κατασκευασμένο τον τρίτο αιώνα π.Χ.και υπολογίζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 2.000 θεατές.
Σήμερα διασώζονται μόνο το 1/4 από τα λίθινα εδώλια του καθώς τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερους χρόνους ως οικοδομικό υλικό.
Το θέατρο ξαναζεί σήμερα μέσα από το φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην αρχαία Ελέα.

To αρχαίο θέατρο του Μεταπόντιου.


Το αρχαίο θέατρο του Μεταπόντιου, πόλης στον κόλπο του Τάραντα, χτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ και είναι μια ειδική περίπτωση .Αρχικά κατασκευάστηκε ως Εκκλησιαστήριο  άλλα χρησίμευσε αργότερα και για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Η αρχικη κατασκευή μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 1.000 θεατές ενώ έχουν βρεθεί ίχνη μεταγενέστερης  χωμάτινης επέκτασης του κοίλου για μεγαλύτερη χωρητικότητα.
  
Το αρχαίο θέατρο των Λοκρών Επιζεφύριων 


Το αρχαίο θέατρο των Λοκρών Επιζεφύριων , πόλης στην περιοχή της Καλαβρίας , χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ .Είναι χτισμένο στην πλάγια ενός λόφου με θέα τη θάλασσα, και υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 4500 θεατές.
Κατά την Ρωμαϊκή εποχή αφαιρέθηκαν οι κάτω σειρές των εδωλίων ώστε η σκηνή να μετατραπεί σε  αρένα για την διεξαγωγή μονομαχιών και θηριομαχιών.
Σήμερα από το θέατρο σώζονται ελάχιστα κυρίως λόγω της γρήγορης φθοράς του ψαμμίτη από τον οποίο είναι κατασκευασμένο.

http://autochthonesellhnes.blogspot.gr

ΠΗΓΕΣ :
.www.italythisway.com
www.regione.sicilia.it
www.cilibertoribera.it
https://it.wikipedia.org

Δείτε επίσης :
Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 1ον - Στερεά Ελλάδα

Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 2ον - Πελοπόννησος

Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 3ον (Βόρειος - Βορειοδυτική Ελλάδα)

Τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδος. Μέρος 4ον : Νησιωτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...