Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

"Ψηφιακό" ταξίδι στην Θεσσαλονίκη του 4ου αιώνα μ.Χ.

Πώς θα ήταν η Θεσσαλονίκη χωρίς πολυκατοικίες και με τα μεγαλοπρεπή μνημεία που χτίστηκαν την εποχή του Γαλέριου. 
Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου Μαξιμιανού. Η ανέγερση του ανακτόρου άρχισε στα τέλη του 3ου αιώνα και συνεχίστηκε έως τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Σήμερα ελάχιστα είναι τα ορατά σημεία του μνημείου, καθώς τα περισσότερα τμήματα είναι θαμμένα κάτω από τις πολυκατοικίες της πλατείας Ναυαρίνου και της οδού Δημητρίου Γούναρη.




 Το δυτικό τείχος 70 μέτρα ψηλότερα από την άλλοτε Ληταία πύλη (και κάτι λιγότερο από 5 από το κοντινότερο μπαλκόνι). Φωτογραφία δημοσιευμένη στην ομάδα "Άγνωστη Θεσσαλονίκη"

 Τα εμφανή τμήματα του εντυπωσιακού συγκροτήματος, που άντεξαν μέσα στο χρόνο και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, είναι μόνο η Αψίδα του Γαλέριου – η γνωστή Καμάρα – και η Ροτόντα. Η αποκατάσταση και ανάδειξη των ερειπίων του ρωμαϊκού ανακτόρου, έγινε την περίοδο 1994 – 2006, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το εξαιρετικό αυτό έργο, ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Ναυαρίνου, βραβεύτηκε το 2008, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές ότι πολλά χάθηκαν, αλλά όσα συντηρήθηκαν σήμερα αποτελούν στολίδι της πόλης. Μέσα από αυτό το πρίσμα η ψηφιακή αναπαράσταση της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και η σύγκρισή της με τη σημερινή πόλη έχει ενδιαφέρον. Αυτό πέτυχε ο γραφίστας Βλαδίμηρος Νεφίδης με το εγχείρημά του.


 «To ανακτορικό συγκρότημα». Τα ερείπια μεγάλου τμήματος του ανακτόρου, που έχουν ανασκαφεί σταδιακά από τη δεκαετία του 1950 έως το 1971, εκτείνονται στη σημερινή πλατεία Ναυαρίνου.


 Το ανάκτορο, ήταν ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα, με δυο ορόφους, που αναπτύσσονταν γύρω από μεγάλη ανοιχτή ανοιχτή αυλή, ένα σημερινό αίθριο ουσιαστικά, με περιστύλιο. Το σύνθετο συγκρότημα, που χωριζόταν με μεγάλους διαδρόμους, διέθετε χώρους για τον αυτοκράτορα, την ανακτορική φρουρά και τα δικαστήρια. Στη ανατολική πλευρά, υπήρχε διώροφη στοά, ενώ σε πολλά σημεία βρέθηκαν κρήνες (βρύσες).


 Ο βασικός κορμός του ανακτόρου, που έχει ανασκαφεί και σημανθεί, είναι μια περίστυλη αυλή, το κέντρο του αρχαιολογικού χώρου, δυο αίθουσες υποδοχής και ακροάσεων του αυτοκράτορα και μια βασιλική αίθουσα στην ανατολική πλευρά
Η κύρια είσοδος του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου, ήταν στη νότια πλευρά, που οδηγούσε στη λεγόμενη «Εκκλησιαστική Σκάλα», στο αρχαιότερο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δείτε την εντυπωσιακή απεικόνιση του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλέριου, που δημιούργησε με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο γραφίστας Βλαδίμηρος Νεφίδης. Κομμάτια του χθες και του σήμερα ενωμένα, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου για τον κόσμο που το γνώρισε αποσπασματικά μέσα από καλοδιατηρημένα ανασκαφικά ευρήματα.


ΠΗΓΗ : http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...