Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :Αγωγοί λυμάτων εκβάλλουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος.
Ένα πρωτοφανές πολιτιστικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα» φέρεται να συντελείται εδώ και καιρό μέσα σε αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.Αγωγοί λυμάτων αλλά και ομβρίων υδάτων εκβάλλουν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, ενώ παράλληλα μολύνεται και το περιβάλλονΌπως αποκαλύπτει σήμερα το zougla.gr, αγωγοί λυμάτων αλλά και ομβρίων υδάτων εκβάλλουν εντός αρχαιολογικής ζώνης, ενώ παράλληλα φέρεται να μολύνεται και το ευρύτερο περιβάλλον. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως από τα συγκεκριμένα λύματα φέρεται να έχει διαβρωθεί σημείο του αρχαίου μονοπατιού των Δελφών.
Να σημειωθεί πως ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα οι «Πολίτες στο Προσκήνιο», με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Δελφών, Παναγιώτη Μέγκο, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στο σημείο. Όπως λοιπόν διαπίστωσαν, λύματα από αγωγούς εκβάλλουν ακόμα και μερικά μέτρα από αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ ερευνάται αν καταλήγουν μέχρι τον ελαιώνα της Άμφισσας.
Αυτοψία στο σημείο:
Από τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Δελφών προκύπτει ότι λύματα μόλυναν εδώ και καιρό αρχαιολογικό χώρο, αφού η δημοτική αρχή έχει τιμωρηθεί σχετικά πρόσφατα με πρόστιμο για ανεξέλεγκτη ροή εντός του αρχαίου μονοπατιού των Δελφών. Για την υπόθεση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχηματιστεί και δικογραφία. 

(Θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών από τους «Πολίτες στο Προσκήνιο»)
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Δήμος Δελφών γνώριζε εδώ και πολύ καιρό το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα λύματα τα οποία ρύπαιναν και το αρχαίο μονοπάτι και για αυτόν τον λόγο- σύμφωνα με τους αρμοδίους- προχώρησε σε παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση. Το γεγονός αυτό διαβεβαίωσαν και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Δηλαδή, δήλωναν πως η ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων αποκαταστάθηκε. 

(Σημείο στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών)
Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το πρόβλημα φέρεται να συνεχίζει να υπάρχει σε άλλο όμως σημείο, όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, ενώ προκύπτει και ένα άλλο πολύ σοβαρό ερώτημα σχετικά με το εάν οι παρεμβάσεις που έγιναν είχαν την προβλεπόμενη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για να πραγματοποιηθούν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Από την αυτοψία των «Πολιτών στο Προσκήνιο» φαίνεται ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις μετέφεραν το πρόβλημα μερικά μέτρα πιο κάτω ή αυτό υφίστατο και σε άλλο σημείο χωρίς να έχει εντοπιστεί.

(Δεύτερος αγωγός ομβρίων υδάτων μέσα σε αρχαιολογική ζώνη)
Εν κατακλείδι, το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο απέστειλαν οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» στο zougla.gr, δείχνει πως λύματα από αποχετεύσεις εκβάλλουν σε χαρακτηρισμένη αρχαιολογική ζώνη.  
Εξειδικευμένο κλιμάκιο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών στους Δελφούς
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, ειδικό κλιμάκιο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. θα μεταβεί στους Δελφούς, προκειμένου να συλλέξει δείγματα νερού από τα σημεία των αγωγών, αλλά και να μελετήσει τη διάβρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε γεωτρήσεις στον ελαιώνα της Άμφισσας, για να διερευνήσει αν τα λύματα έχουν επηρεάσει την ποιότητα του νερού.
Ακούστε τι δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. στο zougla.gr:
Τι απαντούν οι υπεύθυνοι
Το zougla.gr επικοινώνησε με τους υπευθύνους προκειμένου να τοποθετηθούν επί του θέματος. Ο ίδιος ο δήμαρχος Δελφών, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε πως έχουν καταβληθεί προσπάθειες να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ενώ δήλωσε ότι θα απαντήσει επίσημα αφού δει τα στοιχεία.

Για το ρεπορτάζ ενημερώθηκαν επίσης από το zougla.gr ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, το γραφείο του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και η προϊσταμένη της Εφορείας των Δελφών, Αθανασία Ψάλτη.

Από τη μεριά τους, οι «Πολίτες στο Προσκήνιο», διά του επικεφαλής τους Π. Μέγκου, πρόκειται να καταθέσουν τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές προς διερεύνηση και αναζήτηση ευθυνών.
zougla.gr
http://maiandros-lykaon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...