Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΑΡΚΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ


ΒΑΛΚΑΝΑΣ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
      Ο Γρηγόρης Βαλκανάς του  Πάνου  (1916-1940), υπήρξε διακεκριμένος πιλότος της Ελληνικής Πολεμικής  Αεροπορίας.
      Ο Σμηνίας (Ιπτάμενος) Γρηγόρης Βαλκάνας γεννήθηκε το 1916 στους 
Χράνους Αρκαδίας,τον Αύγουστο του 1936, κατατάχθηκε στη Σχολή Αεροπορίας 
(Τμήμα Υπαξιωματικών ) και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία και ειδικότητα Χειριστή.
Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου (1940) καί κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροσκάφος  PZL P.24 της Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν Αλβανίας, Β.Α της Κορυτσάς. Ο Σμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς συμμετείχε σε Αερομαχία στην οποία ενεπλάκησαν πέντε ελληνικά P.Z.L. των 22 Μ.Δ. και 23 Μ.Δ. με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα, όπου όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, εξετέλεσε 
επίθεση  αυτοκτονίας.
Ο Βαλκανάς ήταν ο μόνος από τους χειριστές της 23ης Μοίρας που δεν είχε ακόμα στο ενεργητικό του κατάρριψη εχθρικού αεροσκάφους. Την αερομαχία πάνω από τη Μόροβα τη θεώρησε σαν την ευκαιρία που ζητούσε και που δεν του είχε παρουσιαστεί ως τότε. Όταν, μετά από συνεχή ανταλλαγή πυρών, εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, χωρίς ακόμα να έχει πετύχει τον σκοπό του, αποφασισμένος να μην επιστρέψει άπρακτος στη βάση του, έκανε επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας με το αεροσκάφος του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό. Η σύγκρουση ήταν μοιραία. Τα δύο αεροπλάνα έπεσαν φλεγόμενα στο έδαφος και τα πληρώματα τους απανθρακώθηκαν.
(Τρίτος  Τόμος  της  Ιστορίας  της  Ελληνικής  Πολεμικής  Αεροπορίας  
Εκδ. 1990).
Η  ηρωική αυτή πράξη αυτοθυσίας του  Σμηνία Γρηγόρη 
Βαλκανά  είναι  σχεδόν  άγνωστη  στην αεροπορική  μας 
οικογένεια  και  στο  ευρύτερο ελληνικό  κοινό.
    Ποτέ, ( με εξαίρεση την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, έκδοση ΓΕΑ),  σε κανένα ιστορικό  κείμενο   
ή  έκθεση  για  τα  γεγονότα  του  1940,  δεν  έχει  αναφερθεί η αυτοθυσία - αυτοκτονία  του  ΕΛΛΗΝΑ  ΗΡΩΑ   Γρηγόρη  Βαλκανά.  Είναι  η  ίδια  Ελλάδα  που  τρώει  τα  ικανά  και  άξια  παιδιά  της  και  αφήνει  κάθε  ανίκανο  κοπρίτη  να  κυβερνά  την  χώρα.


ΜΙΑ  (ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ)  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015
Ο Δήμος Μεγαλόπολης τιμά τον ήρωα-αεροπόρο Γρηγόρη Βαλκανά
Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα πραγματοποιήσει εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Ήρωα Γρηγόριου Βαλκανά στην Τοπική Κοινότητα Χράνων την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Ο Γρηγόρης  Βαλκανάς, ήταν ήρωας αεροπόρος του 1940, καταγόμενος από την Τ.Κ. Χράνων, ο οποίος έπεσε στην Κορυτσά μαχόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...