Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ CIA ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΕΝΤΥΠΑ.‏

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ  ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΜΕΣΩΝ ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΗΤΑΝ  ΤΟΣΟ  ΙΣΧΥΡΟΣ  ΟΣΟ  ΣΗΜΕΡΑ.

ΠΩΣ  ΓΙΝΕΤΑΙ  Η  ΔΙΑΣΠΟΡΑ  ΤΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ  ΤΗΣ  CIA  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ  ΕΝΤΥΠΑ.

ΜΙΑ  ΠΑΛΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΑ
Απολύθηκε  αρθρογράφος της εφημερίδας επειδή έγραψε ότι υπάρχουν πράκτορες στα Ελληνικά  μέσα ενημέρωσης.
ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ  ΤΗΣ  ΕΠΟΧΗΣ  ΤΟΥ  2007 
Aπολύσανε  τον Γ. Δελαστίκ
03/04/2007
Οι πράκτορες της πρεσβείας έκαναν το θαύμα τους!
Η  διοίκηση της «Καθημερινής» προχώρησε σε αυτό που προετοίμαζε εδώ και μήνες. Στην απόλυση του Γ. Δελαστίκ που ήταν η πιο "ενοχλητική" για την αμερικανική  πρεσβεία και όχι μόνο, φωνή στο συγκρότημα Αλαφούζου.
Διασπορά πρακτόρων!
08/04/2007
Γνωρίζαμε τις βόμβες διασποράς, τους Έλληνες της Διασποράς, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Την περασμένη Κυριακή, μάθαμε και τη Διασπορά πρακτόρων στα ελληνικά ΜΜΕ από τους Αμερικανούς.
Το ανυπόγραφο σχόλιο της εφημερίδας στοίχισε στον διευθυντή της, Γιώργο Δελαστίκ, την απόλυσή του από την Καθημερινή, όπου αρθρογραφούσε επί σειρά ετών για θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Βέβαια, το σχόλιο δεν ήταν παρά η αφορμή. Τα αίτια περιγράφονται -«προφητικά»- στο ίδιο το σχόλιο:

ΙΔΟΥ  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ 
«Διασπορά πρακτόρων!
Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί,
τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ’ αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί 
ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά.
Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών.
Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις».
Το παρασκήνιο της απόλυσης [σύμφωνα με την εφημερίδα Το Παρόν, της 8-4-2007]:
Τη Δευτέρα το βράδυ, ο διευθυντής της Καθημερινής Αντώνης Καρκαγιάννης κάλεσε στο γραφείο του τον Γ. Δελαστίκ και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του, εξαιτίας αυτού του σχολίου, διότι ο Α. Καρκαγιάννης θεώρησε ότι τον έθιγε προσωπικά. Ο Γ. Δελαστίκ «του επεσήμανε ότι το σχόλιο δεν αναφέρει κανένα όνομα δημοσιογράφου και επομένως είναι λάθος η εκτίμησή του». Όταν ο Α. Καρκαγιάννης άλλαξε γραμμή πλεύσης και επισήμανε ότι το σχόλιο αναφερόταν στις αλλαγές που γίνονται στην Καθημερινή, ο Γ. Δελαστίκ απάντησε ότι δεν γινόταν καμιά αναφορά στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα «ότι αποκλείεται να υποβάλει παραίτηση, γιατί έτσι θα νομιμοποιούσε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους του ζητείται η παραίτηση. Πρόκειται, είπε, για καθαρά πολιτική απόλυση και δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση». Όλα αυτά σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει Το Παρόν.
Προφάσεις
Η επιχειρηματολογία του Α. Καρκαγιάννη προφανώς δεν στέκει σε καμιά περίπτωση. Τι είχε συμβεί; Απλά, ανέλαβε να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», κατά το κοινώς λεγόμενον, δηλαδή, να «χρεωθεί» ο ίδιος την απόλυση του Γ. Δελαστίκ από την Καθημερινή.
Αυτό αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο την επόμενη ημέρα, Τρίτη, όταν και στην ταυτότητα της εφημερίδας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το όνομα του νέου διευθυντή της: Αλέξης Παπαχελάς   
Κι έτσι ο γνωστός Bilderberger 2002 Αλέξης -Alexis, για τους Αμερικανούς Φίλους- Παπαχελάς, είναι πλέον διευθυντής της Καθημερινής και σ’ αυτόν χρεώνεται η απόλυση του Γιώργου Δελαστίκ.
Επιστολή  του  Γ. Δελαστίκ  προς την  ΕΣΗΕΑ
13/04/2007
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ, που απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Καθημερινή του Αλέξη -Alexis- Παπαχελά, απέστειλε προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών την παρακάτω επιστολή:
Aθήνα, 12 Απριλίου 2007
Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Απολύθηκα από την «Καθημερινή», όπως ήδη γνωρίζετε από επιστολή του εκπροσώπου μας στην εφημερίδα, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 5 Απριλίου 2007. Οι λόγοι της απόλυσής μου είναι καθαρά πολιτικοί.
Το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας, 2 Απριλίου, μου ζητήθηκε από τη διεύθυνση της εφημερίδας να υποβάλω παραίτηση λόγω ανυπόγραφου σχολίου της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πριν», της οποίας είμαι διευθυντής, αναφερόμενου στη διασπορά ανθρώπων των Αμερικανών στα ΜΜΕ. Μου δηλώθηκε πως η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της «Καθημερινής» θεώρησαν ότι το σχόλιο τους αφορά, αν και πουθενά σε αυτό δεν αναφερόταν το όνομα της «Καθημερινής», όπως άλλωστε δεν αναφερόταν κανένα όνομα εντύπου, καναλιού ή προσώπου. Επρόκειτο περί σχολίου καταγγελίας πολιτικού φαινομένου.
Γνωστοποίησα προφορικά και εγγράφως στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της «Καθημερινής» τα εξής:
Πρώτον, εφόσον αυτοί δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας μας, εγώ δεν έχω καμιά απολύτως πρόθεση να επιδιώξω τη συνέχισή της.
Δεύτεροναρνούμαι κατηγορηματικά να υποβάλλω παραίτηση στη βάση της πολιτικής αιτιολογίας που μου ζητήθηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε αποδοχή και νομιμοποίηση εκ μέρους μου μιας διαδικασίας την οποία θεωρώ πολιτικά απαράδεκτη.
Τρίτον, επειδή η ζητηθείσα παραίτηση ισοδυναμεί με απόλυση, πρέπει να με απολύσουν ευθέως, αναλαμβάνοντας και τις όποιες πολιτικές συνέπειες αυτής της επιλογής.
Τέταρτον, δεν έχω καμιά πρόθεση διεκδίκησης επαναπρόσληψης από τη στιγμή που διέρρηξαν τις σχέσεις μας.
Περί αυτών των θέσεων μου ενημέρωσα τον πρόεδρο και όσα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μπόρεσα το πρωί της Μ. Τρίτης. Σε επικοινωνία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον από τη Μ. Δευτέρα διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, όπως γνωρίζετε, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Μ. Τρίτης, αυτός δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία απόλυση, πράγμα τυπικά αληθές, αφού η απόλυσή μου είχε ημερομηνία της επόμενης ημέρας, 4 Απριλίου, και εμένα μου κοινοποιήθηκε τη μεθεπόμενη, 5 Απριλίου.
Η απόφασή μου να μη διεκδικήσω επαναπρόσληψη στην «Καθημερινή» είναι ειλημμένη. Πέρα όμως από την προσωπική μου στάση, έχω την άποψη ότι υφίσταται σοβαρό πολιτικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην περίπτωσή μου. Νομίζω ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πρέπει να καταδικάσει τον πολιτικό χαρακτήρα της απόλυσής μου και να λάβει όλα τα κατά την κρίση του αναγκαία μέτρα που θα αποτελέσουν φραγμό στην επέκταση απολύσεων συντακτών για πολιτικούς λόγους.
Αυτό, κατά την άποψή μου, έχει τεράστια σημασία για τον δημοσιογραφικό κλάδο και πάνω απ’ όλα για την ελευθεροτυπία και τη δυνατότητα έκφρασης και προβολής όλων των απόψεων. Σ αντίθετη περίπτωση, αν αφεθεί να περάσει ένα κλίμα πολιτικής τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, η χειραγώγηση της ενημέρωσης θα προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
Ευελπιστώ στην ηθική αλληλεγγύη σας.
Με αξιοπρέπεια,
Γιώργος Δελαστίκ
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Διαβάστε επίσης: 








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...