Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό 2400 ετών βρέθηκε στην Αντιόχεια



Ψηφιδωτό 2.400 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη επαρχία του Χατάι της νότιας Τουρκίας, στην αρχαία πόλη της Αντιόχειας.


Το ψηφιδωτό απεικονίζει έναν σκελετό που είναι ξαπλωμένος έχοντας μια κανάτα κρασί στο ένα χέρι και ψωμί στο άλλο, γράφει το όνομα ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΣ και είναι το μοναδικό στο είδος του.


Το ψηφιδωτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah» είναι του 3ου αιώνα προ Χριστού και ανακαλύφθηκε κατά τις εκσκαφές του 2012, όταν ο δήμος της περιοχής  δημιουργούσε ένα τελεφερίκ.


Το μήνυμα του ψηφιδωτού, όπως βγαίνει από την ελληνική ονομασία Ευφρόσυνος,  είναι «να είστε χαρούμενοι και να απολαύσετε τη ζωή σας» .


Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντεμέτ Καρά, του αρχαιολογικού μουσείο στο Χατάι, το ψηφιδωτό είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής και κατόπιν ρωμαϊκής  πόλης της Αντιόχειας.


Η Καρά σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι αποκαλούν το εύρημα αυτό ως «μωσαϊκό του σκελετού» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιδωτό ανήκε στην τραπεζαρία οικίας  που ανήκε στην ανώτερη τάξη της εποχής.


Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα παρόμοιο μωσαϊκό στην Ιταλία, που προφανώς είναι αντίγραφό του, αλλά αυτό το πρωτότυπο είναι μοναδικό.


Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας ιδρύθηκε από το Σέλευκο Νικάτορα, της γενιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Είναι η πόλη κατά την οποία εμφανίστηκαν πρώτη φορά οι Χριστιανοί.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίουπαραγωγήςhttp://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...